Η συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού (το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα) είναι από τα βασικά θέματα της συνάντησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν το Μεταναστευτικό και τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η συζήτηση για το Μεταναστευτικό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζεται και από το Ηνωμένο Βασίλειο ως επιτυχημένο παράδειγμα στη φύλαξη και προστασία των συνόρων, και μάλιστα σε μια περίοδο που το Η.Β. αντιμετωπίζει σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα.
Επιδίωξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό που θα είναι win win. Το μεν Η.Β. θα αποκτήσει τεχνογνωσία από την Ελλάδα, η δε Ελλάδα θα βρει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη -και οικονομική- από την Ε.Ε., τη στιγμή που η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Νίκος Δένδιας: Παίρνει μέτρα για τα στρατιωτικά νοσοκομεία – Ποια θα είναι αυτά;
Με «δανεισμό»
Ωθηση αναμένεται να δοθεί και στη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα με τη μορφή του «δανεισμού». Η κυβέρνηση κρατάει μικρό καλάθι, αλλά και δεν κρύβει την αισιοδοξία της.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τις εργασίες του Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργανώνουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η Mogan Stanley στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα συνέδριο με επενδυτικές ευκαιρίες, που γίνεται σε μια καλή συγκυρία για την Ελλάδα.
Το 10ετές ομόλογό της αγγίζει το αντίστοιχο της Γαλλίας, η οικονομία της έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη και εντός Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7.9 δισ. Ενώ εντός του 2025 θα αποπληρωθούν δάνεια ύψους 5 δισ., τα οποία έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ του 2033 και του 2042. Με αυτά τα ισχυρά χαρτιά ανά χείρας ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επενδυτές.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα πάρει μέρος σε ειδικό κλειστό workshop που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το Ινστιτούτο έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στην ΑΙ και στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί από κυβερνήσεις. Η Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της διεθνούς συζήτησης που γίνεται για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενδιαφέρεται κατά προτεραιότητα για την εφαρμογή της ΑΙ στην Υγεία, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην Πολιτική Προστασία και την απασχόληση.