Στο χαιρετισμό του, ο κ. Δένδιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), από τούδε, θα εποπτεύεται και πάλι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οφείλει να εξυγιανθεί».
Σημείωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία υπηρετεί έναν διττό ρόλο καθώς «αποτελεί βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας αλλά και έναν παράγοντα επίσης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο».
Τόνισε ότι η Πολιτεία «συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για αποτελέσματα απτά και μετρήσιμα. Δεκαοκτώ ετοιμοπόλεμα Rafale βρίσκονται στη βάση της Τανάγρας, συνεχίζονται οι παραλαβές των υπολοίπων 6 αεροσκαφών. Τα F-16 στην έκδοση Viper ενισχύουν τα σμήνη μας».
«Εκτελείται», συμπλήρωσε, «η σύμβαση υποστήριξης των Mirage 2000-5 για πρώτη φορά μετά το 2012. Υλοποιούνται προμήθειες επιλεγμένων οπλικών συστημάτων. Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων πιλότων μας. Η καινοτομία της Μοίρας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης στην Ανδραβίδα αποδεικνύει ότι η Πολεμική μας Αεροπορία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον».
Υπογράμμισε ότι σήμερα το υπαρκτό διακύβευμα είναι «η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά και με ίδια μέσα το οικοδόμημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας που χτίσθηκε και χτίζεται με το υστέρημα του ελληνικού λαού. Αναφέρομαι κατ’ αρχάς στην απολύτως προβληματική επί δεκαετίες Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία».
«Η κυβέρνηση στην οποία ανήκω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την άμυνα της χώρας ως ολιστική δυνατότητα, ως δυνατότητα απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση. Ως πλήρες σύστημα μάχης αλλά και πλήρες σύστημα υποστήριξης. Και δεν φιλοδοξούμε για την πατρίδα μας το ρόλο της προσθήκης μόνον αλλοδαπών εναέριων οπλικών συστημάτων. Το ισχυρό, το ισχυρότατο τολμώ να πω, μυϊκό σύστημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας χρειάζεται τη ραχοκοκαλιά που μπορεί να του παρέξει μια σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» είπε ο κ. Δένδιας.
«Αυτό συνιστά εθνική υπόθεση και εθνικό στόχο. Υπερβαίνει κυβερνήσεις και κόμματα. Για αυτό και θα ενημερώσω όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και είμαι σίγουρος ότι θα σταθούν αρωγοί στην εθνική προσπάθεια» επισήμανε.
«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Η νέα γενιά των Ελλήνων, το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, μπορεί να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια. Δεν χρειάζεται οι νέοι Έλληνες να φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται τα ελληνικά μυαλά να υπηρετούν ξένες πατρίδες και ξένες σημαίες» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
«Η δημιουργία οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας με τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων που θα παράξει ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, που θα υποστηρίξει -αν όχι θα εκτινάξει- την αμυντική μας δυνατότητα, δεν είναι πέραν των δυνατοτήτων της κοινωνίας μας» συνέχισε.
Πολεμική Αεροπορία-Μπουρολιάς: Η διατήρηση της Αεροπορίας στην παγκόσμια ελίτ
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Χρέος μας και διαρκής μας στόχος αποτελεί η διατήρηση της Αεροπορίας μας στην κορυφή της παγκόσμιας αεροπορικής ελίτ, πιστοί στον όρκο που δώσαμε στη γαλανόλευκη και στο σύμβολο της πίστης μας, αλλά και ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των αθάνατων νεκρών μας, επιβεβαιώνοντας ότι η θυσία τους δεν ήταν ούτε άδικη ούτε ανώφελη».
«Ζούμε σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή όπου οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η ανάγκη για μία ισχυρή Πολεμική Αεροπορία προβάλει πιο επιτακτική από ποτέ, πόσο μάλλον σήμερα, όπου οι συνεχείς ανακατατάξεις και προκλήσεις που εμφανίζονται στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, επιβάλλουν σχεδιασμό, εγρήγορση, ετοιμότητα και τελικά εξασφάλιση της υπεροχής» συνέχισε.
Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας σημείωσε: «Σε λιγότερο από δύο χρόνια από την παραλαβή των πρώτων υπερσύγχρονων Rafale, η Μοίρα είναι πλήρως επιχειρησιακή και έτοιμη να αναλάβει το σύνολο των αποστολών της, ενώ τα πιο εξελιγμένα διεθνώς F-16, τα Viper, έχουν ήδη παραδοθεί στην πρώτη Μοίρα και συνεχίζεται ολοταχώς ο εξοπλισμός της δεύτερης».
«Παράλληλα», συμπλήρωσε, «στην αεροπορική βάση Καλαμάτας υλοποιείται η μεγαλύτερη αναβάθμιση στον τομέα πτητικής εκπαίδευσης των Ικάρων, με τη δημιουργία του Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης».
«Στόχος», είπε, «στο άμεσο μέλλον ο εκσυγχρονισμός των F-16 BLK50, με το βλέμμα στη μέγιστη δυνατή ομογενοποίηση του στόλου, που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα υποστήριξης, τόσο ποσοτικά και ποιοτικά, όσο και οικονομικά. Και βέβαια, στο άμεσο μέλλον αναμένουμε την είσοδο στην 5η γενιά μαχητικών, με την επικείμενη πρόσκτηση των αεροσκαφών F-35, ένα άλμα στο μέλλον τεράστιο, με την απόκτηση του πιο προηγμένου μαχητικού πολλαπλών ρόλων που κατασκευάστηκε και διατίθεται στον δυτικό κόσμο».
«Η Πολεμική Αεροπορία, ως ισχυρός πυλώνας ασφάλειας και αποτροπής, είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση παρουσιαστεί για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων. Το προσωπικό της, που εργάζεται καθημερινά με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό, υψηλό ηθικό, αίσθημα ευθύνης και αφοσίωση, σας διαβεβαιώνω ότι έχει απόλυτη επίγνωση του καθήκοντος και του χρέους του, αλλά και την ικανότητα να φέρει σε πέρας την αποστολή του, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής, και αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων στην υποστήριξη της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΑ.
Το 2024, συμπλήρωσε, ο αρχηγός ΓΕΑ η Πολεμική Αεροπορία «θα αποτελέσει το κέντρο ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ, φιλοξενώντας ίσως την πιο φιλόδοξη αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας, τη RAMSTEIN FLAG, η οποία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη».
«Την ίδια περίοδο θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς όλων των Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης στο πλαίσιο υλοποίησης της ετήσιας European Air Chiefs Conference (EURAC 24), αναδεικνύοντας τον ηγετικό ρόλο της πατρίδας μας στο διεθνές αεροπορικό γίγνεσθαι, αλλά και προβάλλοντας παράλληλα την πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά» κατέληξε ο αρχηγός ΓΕΑ.
Ποιοί έδωσαν το “παρών” στο Τατόι
Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθηκαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο γενικός επιθεωρητής Στρατού, αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγου ‘Αγγελου Χουδελούδη και ο διοικητής της Σχολής Ικάρων υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραμεσίνης,
Επίσης, στην τελετή παραβρέθηκαν, ο βουλευτής Ιωάννης Λοβέρδος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β’, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων της Βουλής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, ο προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, ο υπαρχηγός Β’ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Αριστείδης Πανταζόγλου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχου Γεώργιου Αλεξανδράκη, ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, επίτιμοι αρχηγοί, Ακόλουθοι ‘Αμυνας ξένων χωρών στην Αθήνα, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες ενώσεων αποστράτων, πρόεδροι συνδέσμων και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά το τέλος της τελετής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Δεκέλειας.
Ειδήσεις σήμερα
Μιχάλης Κατσούρης: Τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του – Το μήνυμα της ΑΕΚ
Θρακομακεδόνες: Οικογένεια αγριογούρουνων κάνει παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους