Διαχείριση με άξονα όχι απλά συνθήματα του χθες ή επικοινωνιακούς λαϊκισμούς, αλλά τεκμηριωμένες γνώσεις, τολμηρές, συνεπείς πολιτικές και πλήρη αντίληψη του διεθνούς γίγνεσθαι σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς.
Οι μνημειώδεις επιτυχίες της χώρας μας στον τομέα της οικονομίας και ιδίως η ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και του δυναμισμού του επιχειρηματικού οικοσυστήματος που έχουν αναδείξει σήμερα την Ελλάδα προ των πυλών της επενδυτικής βαθμίδας απελευθερώνουν νέες αναπτυξιακές δυνάμεις προς όφελος όλων των πολιτών.
Γιατί, μη γελιέστε, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας είναι ένα πραγματικό «GameChanger» για το αύριο όλων μας.
Οπως επισημαίνεται στην πρόσφατη Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε εξωγενείς διαταραχές και επεισόδια μεταβλητότητας των διεθνών αγορών, θα περιορίσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα διευκολύνει τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, την πραγματοποίηση επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ηδη ο επαναπροσδιορισμός και η ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δημιούργησαν νέα, πρωτόγνωρα δεδομένα στο επενδυτικό προφίλ της χώρας μας προσελκύοντας ξένες άμεσες επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς, η παρουσία των οποίων λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της δυναμικής και της αξιοπιστίας της οικονομίας μας.
Η επιτυχία αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία εάν αναλογιστούμε ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα απευθυνόταν στο 10% των παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων, αφού η έλλειψη της επενδυτικής βαθμίδας δεν επέτρεπε καν την τυπική αξιολόγηση εξαιρετικά ανταγωνιστικών προτάσεων.
Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, μόνο τα διαθέσιμα των συνταξιοδοτικών ταμείων (pension funds) των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ ανήλθαν στο τέλος του 2022 στο ιλιγγιώδες ποσό των 48,1 τρισ. Δολαρίων, εκ των οποίων, βάσει των κανόνων διασποράς των κεφαλαίων τους, το μεγαλύτερο μέρους τους επενδύεται σε μετοχές και ομόλογα χωρών που διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα.
Αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μπει ξανά στο ραντάρ των managers αυτών των Ταμείων, θα μπορούσε να διεκδικήσει τοποθετήσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ήδη από τον πρώτο χρόνο. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εξέλιξης αφορούν όλους μας άμεσα ή έμμεσα, καθώς φέρνουν:
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
1ον. Περισσότερες επενδύσεις που επιτρέπουν το μετασχηματισμό του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου, δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς σε όλο το φάσμα της οικονομίας, καθώς απελευθερώνονται πόροι, από το φθηνότερο κεφάλαιο, υπέρ της εργασίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας.
2ον. Μείωση του κόστους δανεισμού με μερική αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων από τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ισχυρή εμπέδωση της αξιοπιστίας που συστηματικά οικοδομεί η εθνική οικονομία μας εδώ και τέσσερα χρόνια. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας συνεπάγεται περισσότερα μόνιμα κέρδη για την πραγματική οικονομία μέσα από τη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της ενίσχυσης της ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών, καθώς η συνεπαγόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά και, κατά συνέπεια, μετακύληση του φθηνότερου χρήματος με τη μορφή χορηγήσεων με ευνοϊκότερο επιτόκιο στην πραγματική οικονομία.
3ον. Μείωση του «κινδύνου χώρας» (country risk) και αύξηση των επενδύσεων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, προσελκύοντας έτσι ισχυρότερη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους. Το γεγονός αυτό συμβάλλει με τη σειρά του στη διατήρηση του κόστους δανεισμού της χώρας σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που έχει προφανή οικονομικά οφέλη τόσο για την εγχώρια κεφαλαιαγορά -δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, αλλά και καλύτερες προοπτικές για εταιρίες που πρόκειται να εισέλθουν στο Χρηματιστήριο- όσο και για τους λεγόμενους «εθνικούς πρωταθλητές» στους κλάδους τους, όπως για παράδειγμα στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, καθώς θα διευκολύνει την επιτάχυνση γενναίων, μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδύσεων με πολλαπλασιαστικά τελικά οφέλη για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.
4ον. Προβιβασμό της Ελλάδας στο Champions League των πιο ελκυστικών οικονομιών, δίνοντας νέα πνοή στην αναπτυξιακή πορεία που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο δυναμισμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε κάθε πεδίο της οικονομίας, το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, η ελκυστικότητα της Ελλάδας για άμεσες ξένες επενδύσεις και επενδύσεις χαρτοφυλακίου, καθώς και η νωπή ετυμηγορία των Ελλήνων στις εθνικές εκλογές που δείχνει τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων να προχωρήσουμε μπροστά με τολμηρές μεταρρυθμίσεις αποδεικνύουν στα μάτια των αγορών και των Ελλήνων και αλλοδαπών επενδυτών ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα. Και ότι οι πολίτες αυτής της πανέμορφης χώρας είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε ενωμένοι όλα όσα μας αξίζουν και ονειρευόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας. Γιατί αξίζει, επιτέλους, να δούμε πέρα από αντιπαραθέσεις, να αντιληφθούμε όλα όσα μαζί καταφέραμε και όλα όσα μπορούμε να κάνουμε.
Συμπερασματικά, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτυπώνει την εμπιστοσύνη που έχουμε θεμελιώσει με το έργο μας από τον Ιούλιο του 2019. Είναι αυτή η λέξη, «εμπιστοσύνη», που από πολύτιμο άυλο κεφάλαιο για την οικονομία μετουσιώνεται σε διαρκή ενδυνάμωση για την κοινωνία, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να προχωρά μπροστά σε ένα πιο φωτεινό αύριο.
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον καύσωνα και τον καιρό
Ειδήσεις σήμερα
Πέτσας στον ΕΤ: Η Ελλάδα αλλάζει πίστα με την επενδυτική βαθμίδα
Περιφερειακές εκλογές – Νέα Δημοκρατία: Ισχυρή ομάδα για «μπλε χάρτη»
ΣΥΡΙΖΑ: Συντροφική επίθεση κατά Τσακαλώτου