Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφέρεται στα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, προτάσσοντας την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, σημειώνει ότι πλέον η περιφέρεια έχει απορροφήσει το 93% των πόρων από το ΕΣΠΑ, ενώ υπογραμμίζει τις προκλήσεις για το αύριο της περιφέρειας.
Ποιο πιστεύετε πως είναι το σημαντικότερο έργο που υλοποιήσατε κατά τη θητεία σας;
Πολλά ζητήματα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, όπως το οδικό δίκτυο, οι υποδομές Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, λιμενικά έργα, ζητήματα προσβασιμότητας, αλλά και πολιτικής προστασίας είχαν έναν γρήγορο βηματισμό σε κάθε νομό. Στόχος μας είναι πάντα η αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και η αειφόρος ανάπτυξη.
Θα αναφερθώ ιδιαιτέρως όμως στο, κατά τη γνώμη μου, σημαντικότερο ζήτημα που επιλύθηκε. Εχοντας τόσο την εμπειρία της διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα τελευταία 4 χρόνια όσο και αυτήν του Δήμου Καλαμάτας τα προηγούμενα 13, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε στην Πελοπόννησο ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων, η άναρχη εναπόθεσή τους, η ρύπανση του φυσικού μας περιβάλλοντος και η ανασφάλεια για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα με τα απορρίμματα. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αυτό το πρόβλημα βασάνιζε κυριολεκτικά κάθε δήμο και κάθε πολίτη, ενώ μας εξέθετε και στους επισκέπτες μας.
Σήμερα, λοιπόν, με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΤΕΡΝΑ, προϋπολογισμού 136.000.000 ευρώ, λειτουργεί ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Ολα τα παραγόμενα απορρίμματα συλλέγονται από τους δήμους και διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου σε «πράσινες» μονάδες, που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και είναι φιλικές στο περιβάλλον. Αυτό είναι μια εγγύηση αειφορίας, ανάπτυξης και μια απόδειξη του σεβασμού μας προς το περιβάλλον μας, αλλά και προς τους πολίτες και τους επισκέπτες μας.
Μία πολύ σημαντική χρηματοδοτική πηγή για τις περιφέρειες είναι οι πόροι που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Τι επιδόσεις έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην απορρόφηση των πιστώσεων αυτών;
Τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι προφανώς μία από τις σημαντικότερες πηγές που μπορεί να αξιοποιήσει κάθε περιφερειακή Αρχή. Κάθε δημόσιος λειτουργός πρέπει να αξιοποιεί ορθολογικά τις χρηματοδοτικές πηγές με κριτήριο την απόδοση και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Για εμάς αυτό είναι κάτι το αυτονόητο.
Μιλώντας για το ΕΣΠΑ 2014-2020, η απορρόφηση πόρων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι στο 93%. Αν σκεφτεί κανείς ότι το 2019, όταν αναλάβαμε, το ποσοστό απορρόφησης ήταν μόλις στο 23%, θα κατανοήσει πόση προσπάθεια και σκληρή δουλειά απαιτήθηκε. Επίσης, στις νέες εντάξεις έργων ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσον αφορά στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, κατέχει πλέον την πρώτη θέση πανελλαδικά, ενώ όταν αναλάβαμε η περιφέρειά μας ήταν τελευταία.
Εκλογικό επίδομα 2023: Πότε θα δοθεί
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους χρειάστηκε τόσο η δική μας συστηματική, μεθοδική και άοκνη προσπάθεια όσο και η ιδιαίτερα αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών μας με τους δήμους, τα στελέχη του υπουργείου, καθώς και τη Διαχειριστική Αρχή. Αντιμετωπίσαμε ζητήματα, λύσαμε προβλήματα και φτάσαμε σήμερα στη θέση που βρισκόμαστε.
Ποιες είναι οι προκλήσεις για το αύριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
Η περιφέρειά μας είναι ένας ιστορικός τόπος, με συγκριτικά πλεονεκτήματα, με ιστορικά μνημεία παγκοσμίως γνωστά. Εχουμε, επομένως, το καθήκον να στηρίζουμε το σήμερα και να χτίζουμε το αύριο, να κάνουμε βήματα πολύ πιο μπροστά από αυτά που έχουν ήδη γίνει, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να παραμείνουν εδώ τα παιδιά μας, οι επιστήμονές μας, αλλά και να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στην καινοτομία, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την κλιματική κρίση, αλλά και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ένας από τους στόχους μας είναι η περιφέρειά μας να είναι πρωτοπόρος στα πρώτα βήματα που κάνει η πατρίδα μας στην εποχή του υδρογόνου.
Συμμετέχουμε, λοιπόν, ως εταίρος στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -στο πλαίσιο του Clean Hydrogen Partnership- έργο «Trieres» (Τριήρης), που αποσκοπεί στη δημιουργία «κοιλάδας υδρογόνου» με γεωγραφική αναφορά στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, σε τμήματα της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στην Αττική. Αλλοι εταίροι είναι η Motor Oil Hellas, ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας Πατρών κ.ά.
Οι «κοιλάδες υδρογόνου» είναι τοπικά «οικοσυστήματα» για την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και τελικές χρήσεις όπως είναι η βιομηχανία και οι μεταφορές. Παράλληλα, δίνουν την ευκαιρία για την ανάπτυξη και εφαρμογών καινοτόμων τεχνολογιών που αφορούν στο υδρογόνο.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα δημιουργηθεί ο πρώτος σταθμός πράσινου υδρογόνου στον Ισθμό, ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου συγκαταλέγεται στους υποψήφιους μελλοντικούς καταναλωτές ποσοτήτων του καυσίμου που θα παράγεται, αντικαθιστώντας σταδιακά τα βαρέα οχήματά της με άλλα, που θα κινούνται με υδρογόνο.
Ειδήσεις σήμερα
ΠΑΣΟΚ: «Βόμβα» μεγατόνων – Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, έστειλε επιστολή στον Ανδρουλάκη
ΣΥΡΙΖΑ: Ολοι εναντίον όλων ενόψει διαδοχής