Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, ότι «κανένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει από μόνος του το βάρος που συνεπάγονται οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις», όπως και καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη από μόνη της, να επιλύσει ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα.
«Για αυτό ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε πρωτοβουλίες για μια ευρωπαϊκή λύση και συνεχίζει προς την κατεύθυνση αυτή την προσπάθεια με στόχο να υπάρξει απτό αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου» είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Παράλληλα, φυσικά, με τις πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση αναπτύσσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο επεξεργαζόμαστε και το δικό μας εθνικό σχέδιο. Ένα εθνικό σχέδιο, ακόμη μιας αποφασιστικής παρέμβασης, με στόχο τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και όχι μόνο».
Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πήρε μέτρα που ξεπερνούν τα τέσσερα δισ. ευρώ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε για όσο κρατάει η κρίση αυτή. Αυτό το μήνα τα μέτρα ξεπερνούν το 1.2 δις. ευρώ. Περιλαμβάνουν πέρα από την αυξημένη επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, την επιδότηση στα καύσιμα, στα μέτρα στήριξης στους αγρότες μας, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση διακοσίων ευρώ λίγο πριν από το Πάσχα στους ευάλωτους συμπολίτες μας» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Όλα αυτά αποδεικνύουν έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης το νοιάξιμο για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Έχουν κοινωνικό πρόσημο, είναι επιλογές που φέρνουν αποτέλεσμα, όχι μηδενίζοντας τις ανατιμήσεις, αλλά μετριάζοντας το αποτύπωμα της ακρίβειας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «καμιά ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία εβδομήντα χρόνια δεν αντιμετώπισε σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, τόσο πολλές εξωγενείς προκλήσεις» και ότι «κατάφερε να τις διαχειριστεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να μη διασαλευτεί η κοινωνική σταθερότητα, να μην κινδυνεύσει η εθνική ασφάλεια, ούτε και η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας». Σημείωσε, ενδεικτικά, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, στην πανδημία και στα μέτρα που λήφθηκαν από την αρχή της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης για τη στήριξη της κοινωνίας.
«Αυτό συνιστά επιτυχία, αναμφισβήτητη, μέγα μερίδιο της οποίας πιστώνονται οι έλληνες πολίτες, η ελληνική κοινωνία» τόνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Οι πολίτες, μετά την κρίση των μνημονίων και την εμπειρία του 2015 έχουν κατανοήσει ότι οι άφρονες και βιαστικές επιλογές είναι εύκολο να οδηγήσουν σε τραγωδίες, τις οποίες όλοι μας θέλουμε να ξεχάσουμε. Για αυτό, η ελληνική κοινωνία κλείνει τα «αυτιά» της στις σειρήνες του λαϊκισμού και του αυταρχισμού, που προσπαθούν να επωφεληθούν από την κρίση, μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε βαθιά πολιτική».
Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε, ακόμη, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο «κάποιοι αφελείς, ή και ύποπτοι πολιτικοί κύκλοι» προσπαθούν να επωφεληθούν – όπως και στη δεκαετία του ’30 που οι λαοί πλήρωσαν ακριβά στην Ευρώπη, την αμφισβήτηση των βασικών πολιτικών και ηθικών αξιών της – για να μετατρέψουν την οικονομική κρίση σε δομική, πολιτική και πολιτειακή κρίση.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τέτοιους κύκλους διεθνώς, στην ήπειρό μας, την Ευρώπη, να επανέλθουν στο προσκήνιο με το προσωπείο δήθεν του φιλολαϊκού πολιτικού που αγωνιά για την καθημερινότητα» είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Γιατί πολύ απλά εκείνο που θέλουν είναι να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών στην Ευρώπη για να πλήξουν τη δημοκρατία, να αμφισβητήσουν τις αξίες την ελευθερία τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ανθρωπισμό που χαρακτηρίζουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Και να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο χάος. Προσπαθούν, δηλαδή, να εξισώσουν το δίκαιο και τον πολιτισμό με την αδυναμία για να προάγουν τον ολοκληρωτισμό και τον δεσποτισμό. Και δε λένε, ότι τις πολλαπλές και επαχθείς κρίσεις, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Ευρώπη, κρίσεις που πληρώνουμε βαριά όλοι μας πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να δοθεί χώρος στις δυνάμεις αυτές που απεργάζονται την κατάρρευση της Ευρώπης να πετύχουν το στόχο τους, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους μας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεκαπέντε χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος του εμφανίζεται «με τα ίδια ακριβώς συνθήματα, με τις ίδιες πολιτικές θέσεις» και συνέχισε:
«Ο κ. Τσίπρας απέδειξε και χθες ότι είναι μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το απέδειξε με την ομιλία του, το απέδειξε με βασικά χαρακτηριστικά της παρουσίας του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είδαμε χθες; Αντί για μια ουσιαστική αυτοκριτική επέλεξε να δηλώσει περήφανος για τα τραγικά για την πατρίδα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του. Σε ένα κόσμο που έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και συνεχίζει να αλλάζει, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να βρει απαντήσεις μέσα από ιδεολογήματα που έχουν ιστορικά χρεοκοπήσει».
«Μια φιγούρα του χθες και ο ίδιος και οι πρωταγωνιστές της πρώτης γραμμής οι ίδιοι και απαράλλαχτοι αφού δεν κατάφεραν να βρουν και να προσελκύσουν ούτε ένα καινούργιο πρόσωπο, ο ίδιος και το κόμμα του, προσδοκούν να επαναφέρουν αυτά που η κοινωνία αυτά που η χώρα πασχίζουν να αφήσουν πίσω τους… Αποδεικνύονται ανεπαρκείς και ανεπίκαιροι για την Ελλάδα του 2022» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «αφελείς» και «επιδερμικές» τις διαπιστώσεις του κ. Τσίπρα για τα προβλήματα της κοινωνίας και το λόγο του «βαθιά διχαστικό» και «μανιχαϊστικό» και «με ύβρεις» για τον πρωθυπουργό, για τον οποίο ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι «τον επέλεξε μια μεγάλη, ευρεία κοινωνική πλειοψηφία».
«Έταξε φυσικά και πάλι τα πάντα στους πάντες, χωρίς μέτρο και χωρίς μέτρημα» είπε ο κ. Οικονόμου για τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε:
«Η ΝΔ εκφράζει τη μέση οδό ανάμεσα στις ακρότητες, το δρόμο της ασφάλειας, της σταθερότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως ο νόμος που ψηφίστηκε χθες για γρήγορη έκδοση εκκρεμών συντάξεων, τη στεγαστική πολιτική για τη νέα γενιά, με έμφαση στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Ανέφερε επίσης την υπογραφή σύμβασης χθες μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές, ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων σε ορίζοντα δεκαετίας, εκ των οποίων «τα 453 εκ. θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο σε επενδύσεις». Σημείωσε, ότι μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσουν τα νέα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ξεκινήσουν στη γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Καινοτόμο στοιχείο όπως είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αποζημίωσης επιστρέφει σε σιδηροδρομικούς οργανισμούς του δημοσίου, με παράρτημα επενδύσεων από την υλοποίηση του οποίου εξαρτάται η διάρκεια της νέας σύμβασης.
Ιδιαίτερα, ο κ. Οικονόμου στάθηκε και στη συνάντηση του με τη διοίκηση της ΔΕΘ και στο σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας το «εμβληματικό έργο», που θα συμβάλει στην ανάδειξη της πόλης σε επιχειρηματικό κόμβο και τόνισε ότι «τα οφέλη είναι προφανή», αρχής γενομένης από το τέλος του 2022 που τρέξουν οι μελέτες και θα εκδοθούν οι σχετικές οικοδομικές άδειες, μέχρι και την ολοκλήρωση του, που προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του 2026.
Σημείωσε, ότι μόνο στην πρώτη φάση της κατασκευής του η οικονομική δραστηριότητα θα ανέλθει σε εβδομήντα με ογδόντα εκ. ευρώ ετησίως, με χίλιες, έως χίλιες πεντακόσιες θέσεις εργασίας, με ανοιχτούς χώρους που θα αποδοθούν στη Θεσσαλονίκη και με μια κατασκευή φιλική προς το περιβάλλον.
«Θα γίνουμε, γινόμαστε, μάρτυρες της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στο κέντρο μεγάλης πόλης της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει και δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του
“Όσο διαρκεί η κρίση και κυρίως η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει, θα στηρίζει, θα βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία, δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του. Πιστεύουμε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση, ευρωπαϊκή απόφαση, που δεν μπορεί να αργήσει, η κοινωνία δεν αντέχει, και ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε και δικές μας αποφασιστικές παρεμβάσεις που θα έρθουν να προστεθούν στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα”, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις, στο μπρίφινγκ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση της αγοράς καυσίμων ο κ . Οικονόμου απάντησε τις επόμενες μέρες.
Σε ερώτηση αν πέραν της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, μέσα στο 2022, που θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει και άλλη μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα γίνει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού του χρόνου, εκείνο που γνωρίζει είναι ότι η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι οι μισθοί στη χώρα πρέπει να ανέβουν και μια σειρά από πρωτοβουλίες που πήρε ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προβούν σε αυτή την κίνηση.
Σε ερώτηση για τη στάση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παύλου Πολάκη είπε ότι η κυβέρνηση θα περίμενε από το ΚΙΝΑΛ να πάρει μια καθαρή θέση απέναντι στο υπόδειγμα πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Πολάκης. “Είναι αλήθεια ότι τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας, η κεντρική επιλογή του ΚΙΝΑΛ ήταν διαφορετική. Πρέπει να ρωτήσετε το ΚΙΝΑΛ να σας εξηγήσει γιατί”, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 και την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης για την τύχη του καναλιού ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση και ανάδειξη του ενημερωτικού και περιφερειακού ρόλου της ΕΡΤ3 και σημείωσε: “Το νέο κανάλι, το ERTnews, όχι μόνο δεν απομειώνει τον ενημερωτικό και περιφερειακό χαρακτήρα της ΕΡΤ3 , αντίθετα, ο στόχος μας είναι να τον ενισχύσει, να τον αναδείξει ακόμα περισσότερο. Ο στόχος μας είναι συνολικά η ΕΡΤ3 να αναβαθμιστεί. Πολύ γρήγορα να πάμε σε μια διαδικασία που θα παράγει καινούργιο πρωτογενές και ενημερωτικό πρόγραμμα, το οποίο εκτός από την ΕΡΤ3 θα παίζει και στο ΕΡΤnews. Ήδη πολλά ρεπορτάζ, πολλές παραγωγές, που γίνονται από την ΕΡΤ3 προβάλλονται και στην ΕΡΤnews και στην ΕΡΤ1. Αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για την ΕΡΤ το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 και δεν είναι τυχαίο ότι οι ανταποκριτές της δημόσιας τηλεόρασης στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3. Ο ρόλος της ΕΡΤ3 είναι ένας ρόλος που και θα διαφυλάξουμε και μέσα από τις ευρύτερες αλλαγές που γίνονται στη δημόσια τηλεόραση θα τον αναβαθμίσουμε και ως προς τον ενημερωτικό και τον περιφερειακό χαρακτήρα που κατέκτησε και ανέδειξε τα προηγούμενα χρόνια”.
Σε ερώτηση για την καταγγελία σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά που περιγράφονται στην καταγγελία, η οποία είναι σοβαρή και ορθώς διερευνάται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
“Οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά τα οποία περιγράφονται στις καταγγελίες αυτές. Και, ως εκ τούτου, το ελληνικό δημόσιο δεν συναλλάσσεται με καμιά από τις εταιρίες που κατασκευάζουν, εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικά. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία και ορθώς η Ελληνική Αρχή Διαφάνειας – η χώρα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου – παρενέβη αυτεπάγγελτα για να διερευνήσει το θέμα”.
Σε ερώτηση για το τι κάνει η Ελλάδα σχετικά με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών ο κ. Οικονόμου απάντησε: “Στη χώρα μας δεν έχει σταλεί κάποια λίστα που να περιλαμβάνεται κάποιο πρόσωπο που δραστηριοποιείται στη χώρα μας για να του επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή είναι συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.
Ειδήσεις σήμερα
Πανελλήνιες 2022: Ρυθμιστής επίδοσης ο συντελεστής βαρύτητας [πίνακες με υπολογισμό των μορίων]
Κορονοϊός-Άρση μέτρων: Τέλος από σήμερα το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60
Δικηγόροι: Προσέφυγαν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Αντίφαση είναι ότι η Καρολάιν είναι νεκρή κι εσύ μπροστά μου»
Πάτρα: Εξειδικευμένες εξετάσεις για Ιριδα και Μαλένα για να λυθεί το μυστήριο
Moskva: Βύθισαν οι Ουκρανοί την ναυαρχίδα των Ρώσων ή ήταν ατύχημα;