Αρχικά, ο κ. Οικονόμου μίλησε για την αυξανόμενη πίεση που επιβάλλει η ακρίβεια στην καθημερινότητα των πολιτών και τόνισε πως το πρόβλημα είναι εισαγώμενο. «Οι συντελεστές κόστους παραγωγής έχουν ανέβει στο Θεό» είπε χαρακτηριστικά, και προέβαλε τις πολιτικές της κυβέρνσησης για την ανακούφιση των πολιτών.
«Υπάρχουν και ασυνείδητοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κοινωνία και την κατάσταση. Όλο και λιγότεροι όμως» είπε και πρόσθεσε: «Περνάμε δύσκολα, ο κόσμος πιέζεται και θα πιεστεί. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι αυτό ο πρωθυπουργός επέμενε και εξακολουθεί να επιμένει, εκτός από το εθνικό σχέδιο, να υπάρχουν και ευρωπαϊκές πολιτικές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας».
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση πρό των ευθυνών της σχετικά με την ενεργειακή κρίση. «Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει αντιδράσει όχι απλώς με την ταχύτητα που απαιτείται, αλλά και με την ταχύτητα που μας έδειξε η ίδια ότι είχε στην περίοδο της πανδημίας. Στην περίοδο της πανδημίας τα αντανακλαστικά της Ευρώπης ήταν γρήγορα και αποτελεσματικά και είχαμε τη δυνατότητα να υψώσουμε άμυνες και σε ότι αφορά τον υγειονομικό τομέα, τα εμβόλια, αλλά και σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη των κοινωνιών. Τώρα η πραγματικότητα είναι ότι τα βήματά της είναι πάρα πολύ αργά. Περιορίζεται στις διαπιστώσεις, σπαταλάει χρόνο την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι πολίτες πιέζονται πάρα πολύ στα οικονομικά τους σε ότι αφορά την ενέργεια, το ρεύμα, το φυσικό αέριο», είπε ο κ. Οικονόμου.
«Είναι θετικό το ότι γίνονται κάποια μικρά βήματα. Υιοθετείται για παράδειγμα το σχέδιο κοστολόγησης το δικό μας με το οποίο ανακτούμε τα έσοδα από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά πρέπει να γίνουν πιο γενναία και ουσιαστικά βήματα και σε ότι αφορά το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και σε ότι αφορά την αποσύνδεση από την τιμή του φυσικού αερίου, της τιμής του ρεύματος, αλλά και σε ότι αφορά και πόρους οικονομικούς που πρέπει να διατεθούν στα κράτη μέλη για να ενισχύσουν τα εθνικά τους σχέδια στη μάχη αυτή κατά της ακρίβειας» τόνισε.
Σε όμτι αφορά το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος μέσα στο χειμώνα, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται κατάλληλα με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια. «Για παράδειγμα η συμφωνία της ΔΕΠΑ εμπορίας με τη γαλλική Total για τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου μας εξασφαλίζει ότι ακόμα και αν έχουμε ολική διακοπή της ροής από αγωγούς από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν θα ξεμείνουμε. Οι αντίστοιχες πρόνοιες που έχει πάρει η ελληνική πολιτεία στο σύνολό της για αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας της χώρας για λειτουργία των εργοστασίων μας και με λιγνίτη, νομίζω ότι μας παρέχουν υψηλές εγγυήσεις ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά το στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια: Να μην έχουν ρεύμα τα νοικοκυριά, να πάμε σε αυτό που λένε δελτίο ρεύματος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε με μια πολιτική που θα προάγει την εξοικονόμηση, σε πολύ λογικά πλαίσια, να ανταπεξέλθουμε στις πιέσεις που θα δεχτούμε» σημείωσε.
«Μιλάμε για έξυπνες τακτικές που θα βοηθήσουν και το κράτος και τους πολίτες να ξοδεύουν λιγότερα και που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε και ενέργεια που έτσι κι αλλιώς είναι ζητούμενο. Δεν μιλάμε όμως ούτε για υποχρεωτικές διακοπές, ούτε για αναγκαστικές διακοπές. Είμαστε μακριά από εκεί και έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε να μη φτάσουμε σε αυτό το στάδιο» εξήγησε 0 κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οικονόμου: Η Ελλάδα πείθει εταίρους και συμμάχους για την τουρκική επιθετικότητα
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη στην Πράγα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αν η τουρκική πλευρά επιδιώξει κάποια συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα αξιολογήσει την πρόταση. «Ο κ. Ερντογάν έχει επιτεθεί ρητορικά στη χώρα και στην ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητώντας από τους Έλληνες να τον καταψηφίσουν. Δεν του κάνει για πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εάν λοιπόν η τουρκική πλευρά αναθεωρήσει και επιδιώξει κάποια συζήτηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά και εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά, δεδομένου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ποτέ δεν απέφυγε, ποτέ δεν δήλωσε αρνητικός απέναντι στο διάλογο και στη συζήτηση με πολύ καθαρές θέσεις, με πολύ καθαρές κόκκινες γραμμές» είπε ο κ. Οικονόμου.
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκρόσωπος σημείωσε πως υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι καλό θα είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. «Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και πάρα πάρα πολύ καιρό έχει επιλέξει η τουρκική πλευρά τον ρητορικό παροξυσμό σε βάρος της χώρας μας, με επιθέσεις, με τελείως ανυπόστατους και ανιστόρητους ισχυρισμούς που δεν εδράζονται ούτε στην πραγματικότητα, ούτε στην ιστορική αλήθεια. Πολύ περισσότερο δεν εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά πάντοτε αντιδρά και με ψυχραιμία και με αποτελεσματικότητα. Με ψυχραιμία διότι δεν παρασυρόμαστε, δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τη βασική μας στρατηγική και με αποτελεσματικότητα, διότι η εμβέλεια των απόψεών μας συνεχώς ενισχύεται. Πείθουμε τους εταίρους μας, τους συμμάχους μας εξαιτίας του ότι τα επιχειρήματά μας εδράζονται στην αλήθεια, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο με τεκμήρια. Και αυτό δεν είναι επειδή απλώς το λέμε εμείς. Φαίνεται από τις αντιδράσεις και των εταίρων μας και των συμμάχων μας και εκπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων παντού» δήλωσε.
Σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η Τουρκία προσπαθεί να να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο το οποίο φυσικά και ουσιαστικά είναι ανενεργό και νεκρό. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί το διεθνή περίγυρο και να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Όμως, όσες φορές και αν προσπαθήσει με μυθεύματα και με ψέματα να κατασκευάσει μια πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι αυτή την πραγματικότητα θα την ενστερνιστούν και θα την ασπαστούν και άλλοι. Εκεί η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο και αυτό το έχουν παραδεχθεί, το έχουν αποδεχθεί, το έχουν συνομολογήσει όλοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
«Ακόμη και μέσα στη Λιβύη ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής τάξης της χώρας δεν το αποδέχεται και το δηλώνει ευθαρσώς και αποφασίζει με θεσμικές δυνατότητες που έχει ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το διεθνές δίκαιο της εξασφαλίζει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας», συνέχισε.
«Η χώρα μας θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτελεσματικά, αποφασιστικά, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο και όπως έχει και τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει».
Οικονόμου: Ευρωπαϊκή συνεργασία για τα κακόβουλα λογισμικά
Σε ερώτηση για τις επισυνδέσεις ο κ. Οικονόμου είπε: «Μάθαμε κατ αρχήν ότι οι επισυνδέσεις που κάνει η ΕΥΠ είναι νόμιμες. Δεν αμφισβητήθηκε αυτό από κανέναν από τους πρώην διοικητές. Κανείς μέσα στην εξεταστική Επιτροπή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν διατύπωσε κάποια ένσταση ή κάποια δικαιολογημένη εν πάσει περιπτώσει, επιχειρηματολογία που να εδράζεται σε στοιχεία που να λέει ότι οι επισυνδέσεις ήταν παράνομες. Δεύτερον, μάθαμε ότι καμία ελληνική υπηρεσία δεν είχε και δεν έχει αυτά τα κακόβουλα λογισμικά, γιατί πολλές φορές επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη μια σύγχυση περί κακόβουλων λογισμικών».
«Συνεχίζεται η έρευνα. Εξακολουθεί από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχύει αυτό που έχουμε πει, ότι η υπηρεσία, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που προέβη στη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, θα μπορούσε να τον διαφωτίσει περισσότερο από αυτά που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα στον δημόσιο διάλογο, εφ όσον ήθελε να πάει εκεί και να ενημερωθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες και απομένει και το άλλο, το οποίο για μένα είναι επίσης σημαντικό, να καταλήξουμε σε μια σειρά προτάσεων από όλη αυτή τη διαδικασία, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις του συστήματος και να απαντήσουμε με πιο επαρκή τρόπο στο πώς θα εξισορροπηθεί ακόμα καλύτερα, από τη μια η ανάγκη των μυστικών υπηρεσιών να κάνουν τη δουλειά τους και από την άλλη να έχουμε περισσότερες δικλείδες όταν παίρνονται οι αποφάσεις σε ότι αφορά ορισμένα πρόσωπα» πρόσθεσε.
Εξήγησε δε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ανάμεσα στα υπόλοιπα ψάχνει και το τι γίνεται με τα κακόβουλα λογισμικά και με τις παρακολουθήσεις ευρωβουλευτών. «Ένας από αυτούς είναι ο κ. Ανδρουλάκης που έγινε απόπειρα παρακολούθησης, του τηλεφώνου του, όπως αντίστοιχα υπήρχαν παρακολουθήσεις Ισπανών ευρωβουλευτών, του πατέρα του σημερινού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του κ. Μισέλ, με την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτής, γάλλων πολιτικών, πολωνών πολιτικών».
«Οποιοσδήποτε μπορεί να συνδράμει και να συμβάλει στην κατάσταση αυτή, οφείλει να το κάνει και οφείλουμε να συνεργαστούμε οι ευρωπαϊκές χώρες για να δούμε ποιοι και από πού χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά προκειμένου να παραβιάσουν θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
Τέλος, σημείωσε ότι αναλόγως τα πορίσματα που θα καταθέσουν τα κόμματα, θα προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΕΥΠ. «Ήδη προχωρήσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε δύο πράγματα: Βάλαμε δεύτερο φίλτρο εισαγγελέα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα και δεύτερον θεσμοθετήσαμε την έκφραση γνώμης των Θεσμών και Διαφάνειας σε ότι αφορά τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις και γρήγορα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
Ειδήσεις σήμερα
Στεγαστικό πρόγραμμα: Σπίτια με δόσεις από 4,8 έως 23 ευρώ την ημέρα – Τα ψιλά γράμματα
Γιατί υπάρχει έλλειψη γιατρών στο ΕΣΥ – Δεν αποτελεί μόνο ελληνικό «φαινόμενο»
Νέα επικίνδυνα «παιχνίδια» Ερντογάν – Βαθαίνουν το ρήγμα οι νέες τουρκολιβυκές προκλήσεις