Συμπεράσματα
Πέραν των σαφών πολιτικών συμπερασμάτων που βγήκαν από τη συζήτηση, έρχονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώσουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό κι επομένως αποδεικνύονται φρούδες οι ελπίδες της Κουμουνδούρου ότι «πέφτει η κυβέρνηση» ή ότι «φεύγει ο Μητσοτάκης». Σύμφωνα με πληροφορίες, η φθορά της κυβέρνησης είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι λιγότερη από τη μισή φθορά που είχε πέρσι τέτοιον καιρό μετά τις πυρκαγιές. Τότε, η κυβέρνηση απώλεσε -πρόσκαιρα- 2,5%, τώρα φαίνεται ότι οι απώλειές της είναι πέριξ της μονάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απειροελάχιστα κέρδη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, και το ΠΑΣΟΚ παραμένει στάσιμο. Με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει μεγάλη (κοντά στη διαφορά των εκλογών του 2019). Ενώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν στην εικόνα και την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργό παραμένουν συντριπτικά υπέρ του Κ. Μητσοτάκη.
Αυτά τα ευρήματα εξηγούνται και από τα υπόλοιπα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Οι πολίτες ενδιαφέρονται, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, για την ακρίβεια και για τις τιμές των καυσίμων, για τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας με το μεταναστευτικό και για τα Ελληνοτουρκικά. Κι αυτά προσδιορίζουν την ατζέντα και το πολιτικό τερέν που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών: Η καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών, αλλά και η πορεία της οικονομίας μέσα σε έναν παγκοσμίως δύσκολο χειμώνα. Μια ατζέντα που αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ «ξεκρέμαστο», καθώς δεν έχει προτάσεις παρά μόνο «αποξηραμένους καρπούς» από γερασμένα «λεφτόδεντρα».
Πακέτο στήριξης
Η κυβέρνηση, εκτός από το μεγάλο πακέτο στήριξης που έχει δώσει έως τώρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, και το οποίο είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη (3,7% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία έχει δώσει το 1,7%, η Ισπανία 2,3% και η Γαλλία 1,8%), ετοιμάζει πυρετωδώς τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο δεν έχουν ληφθεί οριστικά, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου, λόγω της υπεραπόδοσης των δημοσίων εσόδων και των εξαιρετικών επιδόσεων του τουρισμού. Ταυτόχρονα, όπως εκτιμά το Μ. Μαξίμου, η εκρηκτική άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου, οδηγεί τον διστακτικό Ευρωπαϊκό Βορρά να συμφωνήσει σε πιο δραστικά μέτρα, όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Εξέλιξη, η οποία θα ενισχύσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ανακουφίσει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέπτεται σειρά κινήσεων και αλλαγών με στόχο τη δημιουργία ενός πιο μάχιμου Μ. Μαξίμου εν όψει των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε κλίμα μεγάλης έντασης και τοξικότητας. Στο τραπέζι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκονται η αναδιάταξη δυνάμεων, οι αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να επανεξετάσει τη θέση του για τον εκλογικό νόμο. Και τα επιχειρήματα δεν είναι ούτε λίγα ούτε ανίσχυρα. Οι σημερινές συνθήκες, ύστερα από τρεις μεγάλες εισαγόμενες κρίσεις (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση), δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2019, όταν και άλλαξε ο εκλογικός νόμος. Ενώ η διάχυτη τοξικότητα, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη σύγκληση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν αυξημένες πιθανότητες πολιτικής αστάθειας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η πολιτική σταθερότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ ώστε η χώρα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα, αλλάζοντας οριστικά επίπεδο και ανοίγοντας τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Προς συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής
Τα σύννεφα που προκάλεσε η υπόθεση των υποκλοπών δεν έχουν διαλυθεί εντελώς. Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται και δύσκολη και κρίσιμη για την τελική διαμόρφωση του κλίματος. Αύριο θα γίνει η συζήτηση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Παρότι θεωρείται βέβαιη η συγκρότησή της, υπάρχουν ακόμα «αγκάθια». Κυρίως για το χρονικό εύρος που θα διερευνήσει. Η Ν.Δ. επιμένει να φτάσει έως το 2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μείνει μόνο στην υπόθεση Ανδρουλάκη-Κουκάκη, προκειμένου να αποφύγει την έρευνα για τις 54.000 επισυνδέσεις που έγιναν επί των ημερών του. Ενδιαφέρον θα έχει η τελική στάση που θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ επιμένει η έρευνα να πάει τουλάχιστον έως το 2016, όταν έγιναν και οι συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού. Υπέρ της επέκτασης του χρόνου έρευνας τάσσεται και ο Κ. Βελόπουλος, ο οποίος στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή φάνηκε να γνωρίζει ενδιαφέρουσες και σε βάθος λεπτομέρειες για τη λειτουργία της ΕΥΠ και επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα κληθούν και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (εκκρεμεί ο προσδιορισμός της ημέρας που θα συνεδριάσει) και από την Εξεταστική Επιτροπή οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ, κ.κ. Ρουμπάτης και Δαραβίγκας, όπως και άλλα πρόσωπα-κλειδιά, τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν «πρόσωπα και πράγματα».
Ειδήσεις σήμερα
ΔΕΘ 2022: «Κλειδώνει» το πακέτο στήριξης – Δείτε τι θα περιλαμβάνει