Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης τα σημαντικά διεθνή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα, με έμφαση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της.
Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Σλοβακίας χαρακτηρίζονται από εποικοδομητική συνεργασία, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, καθώς μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες και έχουμε την ίδια προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «ως κράτη-μέλη της ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουμε καταδικάσει ρητά και απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αμφισβητεί βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου, όπως το απαραβίαστο των συνόρων και το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να επιλέξει τον πολιτικό του προσανατολισμό».
Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε, ότι «η εισβολή αυτή επέφερε ανατροπή του συστήματος ασφαλείας, όπως οικοδομήθηκε στην Ευρώπη με κόπο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη τόσο στην ήπειρό μας όσο και στον κόσμο ολόκληρο» και προσέθεσε ότι «πυροδότησε επίσης μια σειρά από αλλεπάλληλες κρίσεις – στην ακρίβεια, στην ενεργειακή επάρκεια, δημιούργησε κίνδυνο επισιτιστικής ανεπάρκειας, καθώς και τις προσφυγικές ροές. Οι κρίσεις αυτές μόνο με στενή συνεργασία και επίδειξη αλληλεγγύης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».
Κλείνοντας, επανέλαβε ότι οι διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικές σε όλα τα επίπεδα και αναπτύσσονται σε περιφερειακό, σε διεθνές επίπεδο και φυσικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης κυρίως στον οικονομικό τομέα.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, αφού ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για την εγκάρδια υποδοχή, επανέλαβε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Σλοβακίας είναι πολύ στενές και εποικοδομητικές και εξέφρασε τη βεβαιότητά της, ότι η επίσκεψή της, θα δώσει ώθηση για ακόμα περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα για τους Σλοβάκους είναι μία όμορφη χώρα που την αγαπούν, είναι τόπος τουριστικός αλλά και ένας τόπος, όπου μπορούν και να δημιουργήσουν, ειδικά στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα.
Αναφερόμενη στο σημερινό διεθνές πλαίσιο, τόνισε ότι «ως χώρες έχουμε κοινές αξίες και βέβαια μαζί, θα πρέπει να αντισταθούμε στην κρίση, στην επερχόμενη κρίση, στην υπάρχουσα κρίση, στην ενεργειακή κρίση και στην ευρωτουρκική κρίση».
Σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα, η κ. Τσαπούτοβα, επισήμανε ότι «ως χώρα την αισθανόμαστε άμεσα καθώς ο ένας από τους δύο εμπλεκόμενους είναι η όμορη χώρα που συνορεύει μαζί μας, ο άμεσος γείτονάς μας» και υπογράμμισε την προσφυγική κρίση που πυροδότησε αυτός ο πόλεμος, καθώς «πάνω από 700.000 Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν από τη χώρα μας, εκ των οποίων οι 90.000 παρέμειναν στην Σλοβακία προσωρινά».
Τέλος, υποστήριξε ότι οι κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με στενή συνεργασία χωρών που έχουν τις ίδιες αξίες και σημείωσε ότι γι’ αυτό το λόγο, μέρος της αντιπροσωπείας, που την συνοδεύει στην Ελλάδα είναι άνθρωποι από διάφορα χαρτοφυλάκια, από διάφορες υπηρεσίες όπως και επιχειρηματίες.
Τελετή Παρασημοφόρησης
Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε στην κ. Τσαπούτοβα το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.
Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας απένειμε στην κ. Σακελλαροπούλου το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Λευκού Διπλού Σταυρού.
Το βράδυ στις 19.30 η κ. Σακελλαροπούλου θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβακίας και της αντιπροσωπείας, που την συνοδεύει.
Ειδήσεις σήμερα
Ρεύμα: Στην τελική ευθεία τα μέτρα ανακούφισης
Πώς το σύστημα Πούτιν έχει διεισδύσει στη Δύση
Καιρός: Το φθινόπωρο είναι εδώ – Σύννεφα και ισχυροί άνεμοι στην Αθήνα