Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, ενώ θα ακολουθήσουν και τα κίνητρα σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών, ενώ συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και το χειμώνα.
Τα επόμενα 24ωρα
Οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που προοιωνίζεται τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη θα «κλειδώσουν» μέσα στα επόμενα 24ωρα, με το βλέμμα και στην κινητικότητα που κορυφώνεται σε επίπεδο Ε.Ε.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ακόμη μεγαλύτερη σημασία αποκτά και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση και δείπνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Η πίεση και της χώρας μας για την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας σε μία συγκυρία που ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με «μία στρατηγικού χαρακτήρα απειλή» φαίνεται να αποδίδει, καθώς η κυβέρνηση χαιρετίζει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καθόλου καιρός για χάσιμο.
Οπως επαναλαμβάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση και η Ελλάδα αναμένει η έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου και οι σχεδιαζόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «να σπάσουν την περίοδο της ευρωπαϊκής αδράνειας».
Οσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος στήριξης θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που υπάρχει πάντως βάσιμη ελπίδα ότι σε αυτή τη συγκυρία θα ληφθούν, έστω και με καθυστέρηση και θα συνδράμουν τις προσπάθειες των κρατών-μελών, δεδομένου ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει το σύνολο των επιπτώσεων από την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση.
Το εθνικό σχέδιο όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται με αυξημένες δυνατότητες, τις οποίες δημιουργούν ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι, η καλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και η σημαντική, παρά την ενεργειακή κρίση, ανάπτυξη, καθώς και η πολύ θετική πορεία του τουρισμού, τα έσοδα του οποίου όλα δείχνουν ότι θα υπερβούν τα 18,2 δισ. του 2019.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί πάντως να διαμηνύει πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει αλλά δεν θα παραβιάσει τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, γι’ αυτό και το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ θα είναι ουσιαστικό, κατά πάσα πιθανότητα ισχυρότερο απ’ όσο προδιαγράφεται με βάση τις έως σήμερα πληροφορίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αγγίζει τα όρια της παροχολογίας και δεν θα διαταράσσει τη δημοσιονομική ισορροπία.
Οι προτάσεις
Στις συσκέψεις, που θα συνεχιστούν και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και όλες οι συγκεκριμένες προτάσεις που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Αυτά, πέραν της στήριξης των πολιτών μπροστά στον δύσκολο χειμώνα λόγω διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αφορούν και τα μόνιμα μέτρα μείωσης της φορολογίας και ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τη συνέχιση της πολιτικής που οδήγησε το προηγούμενο διάστημα σε μείωση της ανεργίας και σε δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε όλο το εύρος της αγοράς με νέες διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, μέτρα και κίνητρα για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, αλλά και με μία ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, προσανατολισμένη στη φθηνή στέγη για νέους εργαζομένους, νέα ζευγάρια, φοιτητές κ.λπ.