Όπως λέει ο ίδιος «από μικρός συμμετείχα στις μαθητικές συλλογικότητες, στον τόπο μου στη Φιλιππιάδα του Νομού Πρέβεζας. Ήταν μια πολιτικοποιημένη εποχή, ενάντια στον λεγόμενο «Νόμο Αρσένη».» Η οικογένειά του είναι πενταμελής, γονείς και 3 παιδιά. Τελείωσε το σχολείο στη Φιλιππιάδα και κατόπιν σπούδασε στο ΤΕΙ Γεωπονίας στην Άρτα. «Εργαζόμενος στο συγκεκριμένο αντικείμενο κατάλαβα πως δεν ήταν για εμένα, τελείωσα το «Εργαστήρι Δημοσιογραφίας» και άρχισα να δημοσιογραφώ σε κάποια site και εφημερίδες και εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Αθήνα. Σχεδόν κάθε βδομάδα όμως βρίσκομαι στον τόπο μου, την Ήπειρο και δηλώνω αθεράπευτα ερωτευμένος μαζί της.» λέει ο κ. Μπάρκας.
Ο κ. Μπάρκας μίλησε και για τις ανάγκες που έχει ο κτηνοτροφικός τομέας. «Είναι από τους τομείς που αν αποφασίσουμε να στηρίξουμε ως πολιτεία θα μιλάμε για άλλη χώρα. Δεν είναι μόνο η οικονομική ανάπτυξη. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ειδικά να πείσουμε νέους να μπουν στον χώρο, η διαμόρφωση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε μια παροδική αναποδιά να μην σημάνει την καταστροφή του εγχειρήματος και συνεργατικά σχήματα, που να απευθύνονται στις νέες καταναλωτικές και εμπορικές συνθήκες, είναι παράγοντες που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αναστροφή της ερημοποίησης της υπαίθρου. Ενώ έχουμε θαυμαστή πρώτη ύλη, ανθρώπινους πόρους και επιστημονική γνώση, δεν έχουμε καταφέρει ως πολιτεία όλα αυτά να τα εμπλέξουμε σε ένα συνεκτικό πλαίσιο, όπως έκαναν άλλες χώρες, για να αναζωογονήσουμε τον πρωτογενή τομέα. Σε ένα περιβάλλον παγκόσμιων προκλήσεων, ολοένα και πιο δυσεπίλυτων για τους όρους παραγωγής και διατροφής του πληθυσμού, μπορούμε να είμαστε το παράδειγμα αντιμετώπισής τους. Το ότι δεν το έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, ας αναζητηθούν οι ευθύνες λιγότερο στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των τεσσάρων ετών και κάτω από τους γνωστούς ασφυκτικούς περιορισμούς και περισσότερο σε κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας για σαράντα τουλάχιστον χρόνια, διαχειρίστηκαν ΕΣΠΑ και κοινοτικά πακέτα και δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα, παρά μόνο να ενισχύουν πελατειακούς δεσμούς με τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα.» θα πει ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
Κωνσταντίνος Μπάρκας: Το μπαράζ αποχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και η Προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη
Μιλώντας για την πορεία του στον χώρο της πολιτικής σκηνής ο κ. Μπάρκας χαρακτήρισε «τιμή και ευθύνη» και συμπλήρωσε «Ανέλαβα σε ηλικία περίπου τριάντα οκτώ ετών το χαρτοφυλάκιο των ανέργων, που να θυμίσω ότι τα Μνημόνια μας έφεραν να έχουμε θλιβερές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη, στη συνολική ανεργία, στην ανεργία των νέων, στην εισαγωγή απαράδεκτων ρυθμίσεων για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με επιμονή για το δίκαιο των θέσεων μας, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και η πρώτη πράξη που έκανε ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, η κατάργηση του ρατσιστικού υποκατώτατου μισθού, για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είμαι υπερήφανος που συμμετείχα ενεργά στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή αυτών των νομοθετημάτων.»
Ο Κωνσταντίνος Μπάρκας υπήρξε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Αλβανίας. Ερωτηθείς για την υπόθεση Μπελέρη απάντησε « Δεν είναι αποδεκτό σε κράτος που ακολουθεί ή που θέλει να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ό,τι συνιστά ένα Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου να είναι φυλακισμένος ένας δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος. Η γειτονική χώρα διακινδυνεύει μια επιδείνωση των διμερών μας σχέσεων, επιμένοντας σε ένα θέμα που τίθενται κατεξοχήν ζητήματα σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων.».
Έπειτα από 13 χρόνια, από το μακρινό 2010, η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, έκανε λόγο για μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Το ερώτημα ήταν απλό. Τι δεν έκανε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο διακυβέρνησής του και το έκανε καλά η Νέα Δημοκρατία;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα καταγραφεί ιστορικά ως η κυβέρνηση που κατάφερε με τις θυσίες του ελληνικού λαού να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτό δεν έγινε χωρίς κόστος για το κόμμα μας. Αναγκαστήκαμε μπροστά στην ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την πρωτόγνωρη για δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης κρίση, να κάνουμε συμβιβασμούς και κάποιες φορές και υποχωρήσεις.» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας.
Νίκος Δένδιας: Η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας σήμερα στην Ακρόπολη για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
Δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο, όμως, και το μπαράζ αποχωρήσεων που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει το κόμμα. «Είναι αναμφίβολα μια πολύ δύσκολη περίοδος για το κόμμα μας αυτό που βιώνουμε σήμερα. Όταν προέρχεσαι από δύο εκλογικές ήττες και αποχωρεί ο ιστορικός ηγέτης η κρίση γίνεται μεγαλύτερη. Η πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που είχε διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά από το 2012 και μετά δεν καταφέραμε να τη μεταφράσουμε και σε οργανωτική δυναμική, να ανοιχτούμε στους πολίτες που ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ, να αποκτήσουμε παρουσία σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση στους στόχους που θέτουμε ως κόμμα και των αναγκών της κοινωνίας, καθώς και ενίσχυση των δεσμών μεταξύ μέλους και κόμματος.»
Ο κ. Μπάρκας μίλησε και για τον νέο Πρόεδρο της παράταξης, Στέφανο Κασσελάκη. «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα νέο πρόσωπο στην ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα και είναι λογικό το ενδιαφέρον, που πολλές φορές ξεφεύγει και από κάποια όρια, να εστιάζεται επάνω του. Όπως ομολογεί και ο ίδιος και το αναγνωρίζουμε και όλοι μας, χρειάζεται μια πίστωση χρόνου. Είναι μια μεταβατική περίοδος, που δεν είναι ομαλή και λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, που υπήρξε αυτή η μετάβαση δεν θα μπορούσε να ήταν και ομαλή.» είπε αναφερόμενος προς το πρόσωπό του.
Κωνσταντίνος Μπάρκας: Η κοινωνία σε πρώτο πλάνο
Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε και στα ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Γυναικοκτονίες και βία ανηλίκων μαστίζουν τη χώρα μας. «Η αύξηση της εγκληματικότητας έχει πολλές και διαφορετικές όψεις. Πέρα από τις γυναικοκτονίες και τη βία των ανηλίκων, που γνωρίζουν έξαρση, είναι πάντα παρόντα το οργανωμένο έγκλημα, οι διαδικτυακές απάτες, οι θάνατοι στην άσφαλτο, η μικροεγκληματικότητα, ειδικά στα αστικά κέντρα. Προφανώς και είναι θέμα παιδείας, που μπορεί βέβαια αν όχι να εξαλείψει, τουλάχιστον να μειώσει μορφές εγκληματικότητας. Και προφανώς είναι και μέλημα της πολιτείας, υποχρέωσή της να κινητοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, προληπτικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς, για να μειωθεί η εγκληματικότητα. Μάλιστα για διάφορες μορφές εγκληματικότητας, όπως τα ναρκωτικά, η εμπορία ανθρώπων, τα εγκλήματα διαδικτύου, χρειάζονται διεθνείς και διακρατικές συνεργασίες.». αναφέρει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας.
Ο κ. Μπάρκας σχολίασε και το μεταναστευτικό. «Χρειάζεται μια πολύπλευρη προσέγγιση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το ζήτημα δεν είναι να μειωθούν οι ροές στα ηπειρωτικά και να αυξηθούν στα νησιά. Το ζήτημα είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό να αντιμετωπιστεί ως μια παγκόσμια πρόκληση και πρέπει να δοθεί παγκόσμια απάντηση. Να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης και να δούμε αποφασιστικά τους τρόπους που θα πατάξουμε το οργανωμένο έγκλημα γύρω από τη μετανάστευση. Και φύλαξη συνόρων, ως ευνομούμενο κράτος και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σε όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής συνεργασία, όπου η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής, θα πρέπει να πρωτοστατεί και μέχρι τώρα είναι απούσα, ώστε να μην αναλαμβάνει μόνη της το βάρος της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, όταν μάλιστα οι εξελίξεις στη γειτονιά μας προοιωνίζουν νέα κύματα προσφύγων.» υποστήριξε ο ίδιος.
Οι διθύραμβοι για την Πρέβεζα
Η συζήτηση έγινε λίγο πιο χαλαρή με τον κ. Μπάρκα να μας αποκαλύπτει πως είναι ο Κωνσταντίνος όταν γυρνά στο σπίτι του. «Προσπαθώ, να μην μεταφέρω τα προβλήματα στο σπίτι, τις προκλήσεις, που έχει ο ιδιαίτερα απαιτητικός κόσμος της πολιτικής, όμως αυτό δεν είναι εύκολο και δεν γίνεται πάντα. Όμως με τη σύζυγό μου ύστερα από τη μακρόχρονη σχέση που έχουμε αναπτύξει, που στηρίζεται πάνω από όλα στον σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση και με γνώμονα το καλό της κόρης μας προσπαθούμε να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η αγάπη του για τη γενέτειρά του ξεχειλίζει και αυτό μπορεί να το διακρίνει εύκολα κανείς αν προσέξει τον τρόπο που μιλά για την Πρέβεζα.
«Η Πρέβεζα είναι ουσιαστικά ένα νησί. Βρέχεται από τρεις κατευθύνσεις και μια στενή λωρίδα γης στον βορρά, απόστασης περίπου ενός χιλιομέτρου την αποτρέπει από το να είναι νησί. Η ευρύτερη περιοχή έχει σχεδόν μηδενική υψομετρική διαφορά και άρα είναι ιδανικός προορισμός για μορφές άσκησης, όπως περπάτημα, τρέξιμο και ποδηλασία. Με άλσος δίπλα στη θάλασσα μέσα στον αστικό ιστό, αισθητικό δάσος πέντε χιλιόμετρα από την πόλη και εντός των ορίων του Δήμου Πρέβεζας σε μία από τις ωραιότερες παραλίες παγκοσμίως, το Μονολίθι και το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο της χώρας, στη Νικόπολη. Δεν είναι μόνο αυτά, η Πρέβεζα και ο Νομός είναι μια εμπειρία ευεξίας πνεύματος και σώματος. Είμαι Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, οι γονείς μου μένουν στη Φιλιππιάδα, έχω φίλους σε κάθε γωνιά του Νομού, συνεπώς κάθε βδομάδα είμαι στον Νομό. Ο Νομός της Πρέβεζας, ειδικά το παραλιακό της μέρος, γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη, λόγω της βελτίωσης των οδικών υποδομών και της εγγύτητας με το αεροδρόμιο του Ακτίου. Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και στο να γίνουν γνωστές και οι ομορφιές του Νομού πέρα από το παραλιακό μέτωπο, όπως το ορεινό του ανάγλυφο με τα υπέροχα χωριά και τα ιστορικής και καλλιτεχνικής σπουδαιότητας τοπόσημα, όπως το νεκρομαντείο του Αχέροντα, οι πύλες του Άδη, το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, το μνημείο του Ζαλόγγου, οι πηγές του Αγίου Γεωργίου με το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το γεωλογικό φαινόμενο του κοκκινοπηλού, το δάσος Λεκατσά.» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι που θα έπρεπε να αλλάξει στην Πρέβεζα, ο κ. Μπάρκας ήταν κατηγορηματικός. « Όπως αναφέρεται σε έρευνες για τον τουρισμό, η παροχή υπηρεσιών τουρισμού, που στηρίζεται στο δίπτυχο ήλιος και θάλασσα φτάνει στα όρια του. Αντίθετα, προκρίνεται η παροχή υπηρεσιών στον χρήστη, που να συμβάλλουν σε μια λογική ευεξίας πνευματικής και σωματικής, με το να παρέχονται διάφορες δραστηριότητες για να συμμετάσχει και να αισθανθεί μέλος του τόπου που επισκέπτεται. Άρα είναι ευκαιρία τώρα που ο Νομός μας αρχίζει να αναπτύσσεται με αξιοσημείωτους ρυθμούς να υπάρξει αυτή η μεταστροφή ως προς την παροχή τουριστικών υπηρεσιών στην κατεύθυνση ενός συνεκτικού πακέτου ευεξίας, πνευματικής και σωματικής ενδυνάμωσης.».