Ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ως ειδικότητα τις «ειδικές αποστολές», με τελευταία από αυτές την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων που ήταν σχεδόν αδύνατο πριν από 3 χρόνια. Εχοντας θητεύσει στα υπουργεία Ανάπτυξης, Υποδομών, Ενέργειας και Εργασίας σε πολύ δύσκολες περιόδους εντός και εκτός Μνημονίων, θεωρείται πετυχημένος ακόμη και από την εκάστοτε αντιπολίτευση.
Οντας πολλά χρόνια ευρωβουλευτής, μιλάει την γλώσσα των Βρυξελλών, κάτι που θα αποδειχθεί χρήσιμο στις διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Επίσης, μαζί με τον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση θα έχουν ένα ακόμη θέμα που δεν παίρνει αναβολή: Να πετύχουν το 100% των στόχων σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο η Ελλάδα περιμένει κοινοτικούς πόρους σε επιχορηγήσεις και δάνεια άνω των 30 δισ. ευρώ.
Τούτο με δεδομένο ότι πάνω στο ελληνικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 που υλοποιείται από το 2021 έχει στηριχθεί το αναπτυξιακό αφήγημα της οικονομίας μέχρι τουλάχιστον το 2026. Παράλληλα ο κ. Παπαθανάσης θα αναλάβει και την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, από το οποίο η Ελλάδα αναμένει πρόσθετούς κοινοτικούς πόσους ύψους περίπου 21 δισ. ευρώ.
Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς θα πρέπει να ασχοληθεί με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2023, τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2024, αλλά και την υλοποίηση των δεσμεύσεων και των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, χωρίς να έχουμε αποκλίσεις από τους στόχους που έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026. Η πρώτη αποστολή του θα είναι να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο. Ο έτερος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης θα έχει στα χέρια του τις αποφάσεις για τη φορολογική πολιτική η οποία τα επόμενα χρόνια θα κληθεί να αναλάβει και έναν αναπτυξιακό ρόλο.
Την ίδια ώρα χθες τόσο οι αγορές ειδικά στα ομόλογα όσο και οι οίκοι αξιολόγηση πήραν θέση δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία εξασφαλίζει πολιτική ομαλότητα για άλλη μια 4ετία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαπραγματευόταν χθες με απόδοση 3,51% από 3,77% που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα, έχοντας πια πλησιάσει στις 30 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο ισπανικό, ενώ παραμένει η ψαλίδα των 50 μονάδων βάσεων με το ιταλικό. Το spread με το 10ετές ομόλογο αναφοράς της Γερμανίας συρρικνώθηκε στις 120 μονάδες βάσης.
Από τους οίκους αξιολόγησης η S&P τόνιζε ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα είναι βασικά στοιχεία για την επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας.
Τόνιζε ότι με την αυτοδυναμία θα πρέπει μεταξύ άλλων να μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα δικαστήρια και τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις.
«Πιστωτικά θετική» εξέλιξη χαρακτήρισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές, επισημαίνοντας ότι ανοίγει το δρόμο για μια ακόμα τετραετία στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που διασφαλίζει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών.