Μπορεί ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Αγης Τάτσης που παραιτήθηκε να έγραψε «ο κόσμος γελάει μαζί μας», μπορεί ο Χριστόφορος Βερναρδάκης να είπε στα Parapolitika FM ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι δεν μπορεί να διεκδικήσει επάνοδο, μπορεί ένας σημαντικός αριθμός στελεχών να λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο Τσίπρας θα έπρεπε να είχε φύγει χθες, αλλά η πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία και αναπόφευκτη. Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν μαζί, και τις επόμενες ώρες ή ημέρες θα γίνουν οι διεργασίες και οι συνεννοήσεις ώστε να βρεθεί ο τρόπος για να συμβεί αυτό.
Οι άνθρωποί του λένε ότι ο ίδιος έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας με τη δήλωσή του. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα νέο κόμμα, εντελώς διαφορετικό σε φυσιογνωμία, με ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα και λόγο.
«Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, και να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά», είπε, αλλά η Κουμουνδούρου λέει ότι με αυτή τη φράση δεν εννοούσε ότι ο ίδιος προτίθεται ή πρέπει να φύγει.
Με τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αριθμεί πλέον μόλις 47 βουλευτές, η παλιά φρουρά έχει τεθεί εκ των πραγμάτων εκτός μάχης. Δεν αποδυναμώθηκαν όμως μόνο οι «προεδρικοί», αποδυναμώθηκε και η «Ομπρέλα».
ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαδικασίες
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει στο Εκτελεστικό Γραφείο και την Πολιτική Γραμματεία, που θα συνεδριάσουν σήμερα ή τις επόμενες ημέρες, έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα την εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, δηλαδή τα 170.000 μέλη του κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, δηλαδή, ανοίγει τη συζήτηση είτε για την επιβεβαίωσή του στη θέση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είτε για τη διαδοχή του, πετώντας το γάντι σε οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε θέλει να αναμετρηθεί μαζί του.
Διεργασίες υπάρχουν, αλλά δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση. Η πρώτη ενέργεια θα είναι μάλλον κάποιο μακροσκελές κείμενο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα (φυσιογνωμία, λειτουργία, ιδεολογική κατεύθυνση κ.λπ.) που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες. Είναι στα σκαριά…
Τα… περίεργα ξεκινούν όταν γίνεται λόγος για το χρονοδιάγραμμα. Κάποιοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ο κ. Τσίπρας να βιαστεί. Αυτό σημαίνει πως η Κεντρική Επιτροπή θα γίνει σύντομα, αλλά θα αποφασίσει για τη διεξαγωγή Συνεδρίου τον Νοέμβριο. Τότε θα ληφθεί η απόφαση για το πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήσει κάλπες για να εκλέξει πρόεδρο και να κριθούν όλοι εκ νέου από τη βάση. Το πιθανότερο -σύμφωνα με αυτό το σενάριο- είναι η εκλογή αρχηγού από τη βάση να γίνει με τον νέο χρόνο, καθώς δεν φαίνεται από πουθενά ότι υπάρχει διαφωνία με αυτή τη διαδικασία και αυτό το χρονοδιάγραμμα.
ΣΥΡΙΖΑ: Η πίεση των αυτοδιοικητικών
Υπάρχουν όμως και κάποια στελέχη ανάμεσα στους υποστηρικτές του κ. Τσίπρα που ισχυρίζονται πως όλα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκλέξει πρόεδρο και όργανα μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Αν δώσουμε τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως είμαστε σήμερα, τον Οκτώβριο το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα…», λένε. Είναι οξύμωρο, αλλά η «Ομπρέλα» δεν πιέζει για σφικτό χρονοδιάγραμμα. Αντιθέτως, φοβούνται αιφνιδιασμό από τον Τσίπρα και φέρονται να επιθυμούν μια πιο ενδελεχή αποτίμηση των αιτιών της ραγδαίας πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ. Λέγεται, χωρίς να το έχει επιβεβαιώσει ο ίδιος, ότι το βράδυ των εκλογών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήγε στην Κουμουνδούρου και επεδίωξε μία κουβέντα με τον κ. Τσίπρα, αλλά δεν κατάφερε να τον δει…
Και ίσως να έχουν δίκιο να φοβούνται, διότι το κλίμα που εκπέμπεται από την Κουμουνδούρου και τις δημόσιες τοποθετήσεις των «τσιπροφυλάκων» (στελεχών όπως ο Πολάκης ή δημοσιογράφων όπως ο Καρτερός που στηρίζουν παραμονή Τσίπρα) είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξουν όλοι και όλα εκτός από τον Τσίπρα!
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης έδωσε μία συνέντευξη που τάραξε τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να συνέλθει από το σοκ της νέας μεγάλης εκλογικής ήττας, και αυτό δεν εξαιρεί τον Αλέξη Τσίπρα. «Υπήρχε περίπτωση η ήττα να ήταν ακόμα μεγαλύτερη, δηλαδή η πορεία προς την κάθοδο, γιατί κατά κάποιο τρόπο ζούσαμε μια αντιστροφή του 2012», είπε. Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «μεσαίο κόμμα» λέγοντας ξεκάθαρα ότι δεν είναι πλέον κόμμα εξουσίας. Υποστήριξε ότι, για να γίνει ξανά κόμμα εξουσίας, «χρειάζονται πια πολύ μεγάλες αλλαγές και στην πολιτική του γραμμή και στον οργανωτικό του μηχανισμό και στην επικοινωνία του με τον κόσμο, προφανώς και στην ηγεσία του με τη συλλογική έννοια», περιλαμβάνοντας και τον ίδιο τον Τσίπρα. «Δεν το περιορίζω μόνο στον κ. Τσίπρα, γιατί δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο, είναι συνολικό το πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλ. Τσίπρα αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι τα δεδομένα δεν μπορεί να διεκδικήσει μεγάλη επάνοδο και από την άλλη μεριά χωρίς τον Αλ. Τσίπρα δεν ξέρω αν μπορεί να διατηρήσει και αυτό το 18%», είπε χαρακτηριστικά.
«Σφαγή» πρωτοκλασάτων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Για να χρυσώσει το… χάπι της εκλογικής συντριβής, ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γλίτωσε τα χειρότερα και παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα, με τις 48 έδρες που θα έχει στη νέα Βουλή, 47 + ο Αλέξης Τσίπρας που πρέπει να διαλέξει σε ποια περιφέρεια θα μείνει -στην προηγούμενη Βουλή είχε 86-, δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ενώ μαζί με το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να καταθέσουν πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής!
Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που γνώρισε τρομακτικές απώλειες όχι μόνο σε ποσοτικό αλλά και σε ποιοτικό επίπεδο.
Δεν εκλέγονται οι Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αγγελος Τόλκας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θάνος Μωραΐτης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόσωπα στα οποία ο κ. Τσίπρας βάσιζε τη διεύρυνση προς το Κέντρο. Δεν εκλέχθηκαν η Πόπη Τσαπανίδου, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Γιάννης Μουζάλας, η Ρένα Δούρου ή ο Θ. Δρίτσας, ανάλογα με το ποια περιφέρεια θα επιλέξει να κρατήσει ο κ. Τσίπρας. Εκτός Βουλής είναι όμως και ο εξάδελφος του προέδρου, Γιώργος Τσίπρας, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Αμανατίδης, η Δώρα Αυγέρη, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο Γιώργος Κυριακόπουλος, η Χρύσα Καραγιάννη, ο Μενέλαος Μαλτέζος, ο Σωκράτης Βαρδάκης, η Μερόπη Τζούφη, η Τάνια Ελευθεριάδου, ο Νίκος Συρμαλένιος, ο Ιωάννης Καριπίδης και ο Σάκης Γκούνας.
Στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, από τους 47, έχει 20 νέα πρόσωπα. Είναι ο Οθων Ηλιόπουλος και η Ελενα Ακρίτα, η Αθηνά Λινού, η Νίνα Κασσιμάτη (είχε εκλεγεί το 2015 αλλά όχι το 2019 στη Β’ Πειραιώς και επανεκλέγεται), ο Γ. Καραμέρος, ο Μ. Ζαμπάρας, ο Γ. Γαβρίλος, ο Γ. Παπαηλιού, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Γιώτα Πούλου, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Ράνια Θρασκιά, ο Π. Παππάς, ο προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ., Β. Κόκκαλης, ο οποίος δεν είχε εκλεγεί το 2019, ο Φερχάτ Οζγκιούρ στη Ροδόπη, ο Κ. Καρπουχτσής, η Μ. Κοντοτόλη και η Κ. Μάλαμα. Από τους παλιούς διασώθηκαν ο Ευ. Αποστολάκης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δ. Τζανακόπουλος, ο Ευκ. Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, η Ραλλία Χρηστίδου, η Θεανώ Φωτίου, η Ολγα Γεροβασίλη, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Χάρης Μαμουλάκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ράνια Θρασκιά, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Μερόπη Τζούφη, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Καλλιόπη Βέτα, ο Γ. Ψυχογιός, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, η Θοδώρα Τζάκρη, ο Κώστας Μπάρκας, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Πέτη Πέρκα και ο Παύλος Πολάκης.