Με το RIS/PACS τα νοσοκομεία αποκτούν ταχεία και ασφαλή πρόσβαση στις απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ το έργο του ιατρικού προσωπικού διευκολύνεται σημαντικά, δεδομένου ότι δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ εξετάσεων σε υψηλή ανάλυση στην οθόνη του υπολογιστή.
Η υλοποίηση του έργου για την ανάπτυξη συστημάτων RIS/PACS, καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της χώρας, προχωρά σύμφωνα και με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ της ΗΔΙΚΑ, που υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και της αναδόχου εταιρίας OTE, με υπεργολάβο την εταιρία IKNOWHOW.
Ο ανάδοχος έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή του βασικού εξοπλισμού, στον οποίο περιλαμβάνονται servers, ιατρικές διαγνωστικές οθόνες, οθόνες ιατρικής επισκόπησης και συστήματα εγγραφής ψηφιακών δίσκων.
Παράλληλα ξεκίνησε και η εγκατάσταση του αντίστοιχου λογισμικού εφαρμογών, ενώ τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε και η παραμετροποίηση του H-Cloud της ΗΔΙΚΑ, όπου θα αποστέλλονται οι εικόνες από τα νοσοκομεία, καθώς αυτά εντάσσονται στο έργο, και οι παραγόμενες εικόνες θα είναι προσβάσιμες τόσο από τους ιατρούς πανελλαδικά όσο και από τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Τι αλλάζει
Μέχρι τώρα ο πολίτης πηγαίνει στο νοσοκομείο ή σε μία δημόσια δομή Υγείας για να κάνει μία εξέταση υπερήχου ή μία ακτινογραφία, μία αξονική ή μία μαγνητική απεικονιστική εξέταση και ύστερα από κάποιες μέρες πρέπει να επισκεφθεί ξανά το νοσοκομείο για να πάρει εκτυπωμένες τις εξετάσεις του και να τις προσκομίσει στον γιατρό του.
Σε περίπτωση, δε, που για οποιονδήποτε λόγο αλλάξει γιατρό ή νοσοκομείο και δεν έχει μαζί του τις εκτυπωμένες εξετάσεις ή τις έχασε ή έστω τις ξέχασε, ο γιατρός θα ζητήσει επανάληψη της εξέτασης.
Με το νέο σύστημα του RIS/PACS, που εγκαθίσταται στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο ασθενής πραγματοποιεί την απεικονιστική εξέταση, η οποία «ανεβαίνει», μέσω του H-Cloud, στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του (ΑΗΦΥ).
Εκεί αποθηκεύεται και μπορεί να έχει πρόσβαση ο κάθε γιατρός που ο πολίτης τού έχει δώσει πρόσβαση στον Ατομικό Φάκελο του και, έτσι, δεν χρειάζεται να επαναληφθεί η εξέταση, να εκτυπωθεί ή να την παραλάβει σε έντυπη μορφή, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τον πολίτη.
Παράλληλα, συνεπάγεται και καλύτερη εξυπηρέτηση και για τους επαγγελματίες Υγείας, καθώς διευκολύνεται η δουλειά τους και αποφεύγονται άσκοπες και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις ασθενών, έτσι ώστε να μπορούν να διαθέσουν πιο αποτελεσματικά τον εργασιακό τους χρόνο.
«Με γνώμονα τον πολίτη»
Οπως δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, «στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσπαθούμε πάντοτε να κινούμαστε με γνώμονα τον πολίτη και τις ανάγκες του. Στην περίπτωση των διαγνωστικών εξετάσεων, σκεφτείτε εσείς πόσες φορές χρειάστηκε να πάτε σε γιατρό κουβαλώντας περασμένες εξετάσεις, να ψάχνετε στο σπίτι σας ακτινογραφίες που είχατε ξεχάσει ότι κάνατε ή να μη βρίσκετε τις παλιές μαγνητικές σας. Με την ολοκλήρωση του έργου για τη διαχείριση των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και την απομαγνητοφώνηση των ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στις δομές Υγείας, όλα αυτά θα αποτελούν ένα μακρινό παρελθόν. Οι πολίτες θα έχουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους στο MyHealth app και στο portal και θα μπορούν να δουν αναλυτικά τις απεικονιστικές εξετάσεις τους». Ο ίδιος προσθέτει ότι παράλληλα ο γιατρός θα μπορεί να έχει την πλήρη εικόνα από τον φάκελο του ασθενούς.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που υλοποιούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε εντός των απαραίτητων χρονοδιαγραμμάτων να έχουν συνδεθεί και τα 111 νοσοκομεία της χώρας. Η ΗΔΙΚΑ είναι ένας φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που μας κάνει περήφανους, διότι η συμβολή της για την υγεία των πολιτών είναι τεράστια. Αποτελεί, πλέον, και ένα πολύ καλό παράδειγμα διεθνώς, για αυτόν τον λόγο τα τελευταία χρόνια βραβεύεται από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA», καταλήγει ο κ. Παπαστεργίου.
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου
Το λογισμικό RIS/PACS θα εγκατασταθεί σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή στα 111 νοσοκομεία, με εξαίρεση τα 13 νοσοκομεία του ΕΠΣΜΥ (Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Μονάδων Υγείας) που έχουν ήδη αντίστοιχων προδιαγραφών πληροφοριακό απεικονιστικών εξετάσεων RIS/PACS. Βάσει χρονοδιαγράμματος, το έργο, το οποίο έχει προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου του 2024.
Ειδήσεις σήμερα
Οικογένεια Καρνέση: Από τη βιοπάλη στα αμύθητα πλούτη που βάφτηκαν με αίμα
Γεωργιάδης: Σε δύο μήνες η Ενιαία Λίστα Xειρουργείου θα είναι πλήρως προσβάσιμη από τους πολίτες
ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη Γεροβασίλη και ο Σπίρτζης λέει όχι στο ερωτηματολόγιο
ΣΥΡΙΖΑ: «Αντάρτικο» Γεροβασίλη – Αδειάζει Κασσελάκη και ζητά έκτακτη Πολιτική Γραμματεία
Κοντοζαμάνης στον ΕΤ: «H Ευρώπη πάει μπροστά μέσα από τον διάλογο»