«Σιγά να μην αναγορεύσουμε τον Αμερικανό πρέσβη σε πολιτικό παράγοντα», ήταν η μουδιασμένη απάντησή του όταν ο πρωθυπουργός του ανέφερε αυτά που ο κ. Πάιατ έγραψε ότι του είπε ο κ. Τσίπρας για την αλλαγή στάσης που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της Συμφωνίας. Ως δικαιολογίες για τη διγλωσσία του στην εξωτερική πολιτική και τις κυβιστήσεις του αντέτεινε τα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τη ρητή αναφορά της Συμφωνίας περί 5ετίας και μετά ετησίως ανανεώσεις εκείνος τη διάβασε σε «επ’ αόριστον συμφωνία».
Κριτική
Αποτιμώντας τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, είπε ότι «αυτή ενέχει σημαντικές παραχωρήσεις, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας». Επικαλούμενος αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, θέλησε να υποβαθμίσει το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ λέγοντας πως «οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία με 40 F-16 και εκσυγχρονισμό άλλων 80», και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αναστείλει τη σημερινή κύρωση της συμφωνίας και να ζητήσει από τον κ. Μπάιντεν να του δηλώσει κατηγορηματικά ότι αυτό είναι ψέμα. Για τον ίδιο, όμως, όταν πήγε στις ΗΠΑ, την περίοδο που η Τουρκία ζητούσε από τις ΗΠΑ τα F-35, είπε ότι αυτό έγινε «γιατί επρόκειτο για συμπαραγωγή των ΗΠΑ με την Τουρκία»!
«Νουθεσίες»
Αναγνώρισε μεν ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να είναι «αφύλακτο φυλάκιο», αλλά οραματίσθηκε τη θωράκισή της έξω από συμμαχίες και συμφωνίες! «Η Ελλάδα», είπε, «δεν πρέπει απλά να ανήκει στη Δύση και να πρωτοστατεί στο πλαίσιο των στρατιωτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ παραχωρώντας επ’ αόριστον ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Αλεξανδρούπολης, ή αποστέλλοντας όπλα στην Ουκρανία έχοντας απλά την ελπίδα ότι κάποτε, στο απροσδιόριστο μέλλον, θα έχει τη στήριξη των συμμάχων της έναντι της Τουρκίας».
Παρέδωσε μαθήματα… δεινής και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με τους Αμερικάνους λέγοντας: «Εμείς διαπραγματευτήκαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες την αναθεώρηση της συμφωνίας, στη βάση, όμως, συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων, αλλά δεν βρέθηκε κοινός τόπος. Γι’ αυτό και δεν προχωρήσαμε!».
«Νέο δόγμα»
Μητσοτάκης για Τραμπ: Θα διατηρηθούν οι στενές σχέσεις με ΗΠΑ - Η εκλογή Τραμπ είναι κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης «ανακάλυψε» τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, για να ισχυριστεί πως το «νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής είναι αδιέξοδο και έχει αποτύχει». Είδε ως ύποπτο το ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να αξιοποιήσουν την ενδοχώρα της Ελλάδας για τις επιχειρήσεις τους, αλλά αποφεύγουν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με νησιά ακόμα και του Δυτικού Αιγαίου, προκειμένου να μην εμπλακούν στα Ελληνοτουρκικά». «Ικανοποιείτε», είπε, «το 100% των συμφερόντων των ΗΠΑ, μετατρέπετε την Ελλάδα σε χώρα- δορυφόρο και τη δένετε στο άρμα των ΗΠΑ».
Με φόντο τον Ανδρέα
Για μια ακόμη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε στις τοποθετήσεις του στην Ολομέλεια με μια υπερδοσολογία Ανδρέα Παπανδρέου, με στόχο την άλωση του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, επέκρινε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. γιατί αποφάσισε να ψηφίσει τη συμφωνία και από ικέτης μιας εδώ και καιρό συνεργασίας-σωσίβιο, ενδύθηκε το ρόλο του ρυθμιστή λέγοντας: «Θα περιμένω να ακούσω τη στάση σας και για το χθες, και για το σήμερα, και για το αύριο. Γιατί δεν αρκεί η επαναφορά του ήλιου στο σήμα σας». Και δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας σε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, θα θέσει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, την αξιοποίηση της παρ. 1 του άρθρου 7, για την τροποποίηση της συμφωνίας αυτής, αποφεύγοντας τουλάχιστον έτσι να δεσμευτεί με το γνωστό «έξω οι βάσεις».
Ειδήσεις σήμερα
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Συναγερμός για τα τρία πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα
Δολοφονία Τοπαλούδη: Ενοχή χωρίς ελαφρυντικά ζήτησε η εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους
Βενζίνη: Τι πληρώνουμε στην Ελλάδα και τι πληρώνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη [infographics]