Παράλληλα, συνόψισε την κυβερνητική πολιτική σε έξι λέξεις: «λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή», ενώ ζήτησε εκ νέου κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να «φουντώσει» ο λαϊκισμός και καθιστώντας σαφές ότι «πρέπει να έχουμε την ισχύ και το θάρρος να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στις αγορές όταν αυτές έχουν σταματήσει, ουσιαστικά, να λειτουργούν και πρέπει να σπάσουμε αυτή τη διασύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».
Εφτά χρόνια πριν…
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο 2015 που «η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ» και «την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού» και στη χθεσινή επέτειο του δημοψηφίσματος «το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή».
«Μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω, αλλά το τίμημα υπήρξε βαρύ: κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο τρίτο, αχρείαστο Μνημόνιο, που μας οδήγησε σε έναν νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πάντως ότι εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά και προέβαλε την εικόνα μιας χώρας αποδεσμευμένης, σε ένα μήνα από τώρα, από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, έτοιμης εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και με τους πολίτες της πλέον πιο ενωμένους και πιο αισιόδοξους, «παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε».
Αλλαγή σελίδας
«Ποιος πίστευε πριν από κάποια χρόνια ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία σχεδόν ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», διερωτήθηκε, ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα γύρισε σελίδα» και οι Ελληνες δεν πιστεύουν πλέον στα ψεύτικα συνθήματα, αλλά μόνο στην αλήθεια της πράξης.
Δήλωσε εξάλλου υπερήφανος ως Ελληνας που «ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα πήρε ξανά τη θέση του ως ισότιμος και ενεργός εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ενώ προσδιόρισε ως «δίδυμα θεμέλια του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος» αφενός το γεγονός πως «οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές και στην αντιμετώπισή τους δεν έχουν θέση οι τοπικοί εγωισμοί» και αφετέρου ότι «δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς την ανάλογη συνέπεια του κράτους προς το οποίο αυτή απευθύνεται».
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τη Λούκα Κατσέλη συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας
Για την κοινωνία
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ σημείωσε για τη διεθνή ενεργειακή αναταραχή ότι «φέρνει αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν αναμενόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια σε όλες τις κοινωνίες μας και δημιουργείται έτσι η “εύφλεκτη ύλη” για να φουντώσει και πάλι ο λαϊκισμός, διαλαλώντας απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα». Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι οι ανισότητες και οι αποστάσεις από τον πολίτη δυστυχώς παραμένουν και σε αυτές ακριβώς επενδύει, με εύηχα, όμως απατηλά, και ανέξοδα συνθήματα, η δημαγωγία και πρόσθεσε: «Καθήκον μας είναι να μιλήσουμε στον καθημερινό Ευρωπαίο σε γλώσσα απλή, δίχως εξωραϊσμούς, αντιτάσσοντας στο ακραίο το αναγκαίο, επιστρατεύοντας την πειθώ απέναντι στα fake news».
Αναφερόμενος στην «Ευρώπη του μέλλοντός μας», τόνισε ότι πρέπει να απλωθεί και σε επικράτεια, αλλά να βαθύνει και σε συνεργασία και να αποκτήσει τη δική της αμυντική και ενεργειακή πολιτική, πρωτοστατώντας στην πράσινη μετάβαση.
Οπως είπε, από τις τέσσερις μεγάλες δοκιμασίες που βιώσαμε την τελευταία δεκαετία, την κρίση χρέους, το προσφυγικό, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση, «μάθαμε ότι σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο κανένα κράτος δεν μπορεί να χειριστεί μόνο του κρίσεις τέτοιων διαστάσεων, όσο μεγάλο και αν είναι» και πως «όταν η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα με κοινούς μηχανισμούς και αποφάσεις αποδείχθηκε τελικά ανθεκτική».
Εξι προκλήσεις
Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε, εξάλλου, έξι μεγάλες προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια: Ευρωπαϊκή άμυνα και κοινή πολιτική ασφάλειας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις προκλήσεις του μεταναστευτικού, τραπεζική ενοποίηση και προστασία των καταθέσεων, ένα ευρωπαϊκό αποτελεσματικό σχέδιο ενέργειας, μία μόνιμα συντονισμένη δράση με βάση το RRF, εμβάθυνση της δημοκρατίας και αντιμετώπιση της δημαγωγίας και αντιμετώπιση της μάστιγας των fake news και νέα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία η Ελλάδα, ως βαλκανική χώρα, στηρίζει ενεργά.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «πρώτο μας καθήκον είναι να κάνουμε βεβαιότητα τη σταθερότητα, γιατί στις σημερινές συνθήκες ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη και σε ένα κόσμο που αλλάζει, ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η σταθερή, η αυτοδύναμη Ενωση που θα ενώνει τους λαούς της και θα πρωταγωνιστεί στην υφήλιο».
Η Μετσόλα
Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, υπογράμμισε ότι στη διάρκεια των 40 και πλέον ετών που είναι μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιρροή και σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και χωρίς αμφιβολία ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας θα συνεχίσει να μεγαλώνει, καθώς ξετυλίγεται μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα». Οπως είπε, «η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος, συνδέοντας το ελληνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, θα εξυπηρετεί σύντομα τις εισαγωγές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες είναι χαμηλότερου κόστους, στην Ευρώπη και αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα».