Συγκεκριμένα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΟ, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εξαντλητική, αλλά πολύ ουσιαστική» τη διαδικασία, λέγοντας ότι έγινε με καλή διάθεση. Μάλιστα, τόνισε ότι «συζητήθηκαν όλα τα θέματα», αλλά και ότι «άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα».
Λίγο νωρίτερα, κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη διάρκεια που είχε η συνεδρίαση, λέγοντας ότι ήταν «πέντε ώρες, όχι όπως στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπογράμμισε ότι «πήρα τα μηνύματα για παράπονα από τους γενικούς γραμματείς και θα δείτε αλλαγές».
Μάλιστα, προανήγγειλε συναντήσεις με τους βουλευτές του κόμματος, λέγοντας ότι «θα αρχίσω τις συναντήσεις με βουλευτές ανά 20άδες, για να γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους». Επίσης, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Χρήστο Στυλιανίδη, που είπε ότι οι βουλευτές της ΝΔ «πρέπει να τα λένε εδώ (σ.σ.: στην Κοινοβουλευτική Ομάδα), και όχι μόνο στο εντευκτήριο».
Σαφές μήνυμα πορείας προς τα εμπρός, με ταχεία εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γερουσίας στη Βουλή, όπου προεδρεύει της Κ.Ο. της ΝΔ. «Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια», τόνισε χαρακτηριστικα.
«Όχι» σε μια μικρή και φοβική ΝΔ, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που αφορούν στις ευρωεκλογές, τα οποία ωστόσο έλειψαν από τον διάλογο. Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας.
«Οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αλλάζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. «Έχουμε ένα χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα. Και να μείνουμε μακριά από σύννεφα που θολώνουν το τοπίο, όπως δήθεν ψευτοδιλήμματα περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, προς τα δεξιά. Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Και είμαστε μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες που στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους», τόνισε, απορρίπτοντας τα περί επιστροφής στις ρίζες. «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας – αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους.», είπε.
«Δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς. Η παράδοση για εμάς στη ΝΔ αποτελεί στοιχείο. Βαδίζουμε στον χρόνο ανανεώνοντας τη σκέψη μας και το δυναμικό μας. Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ κέρδισε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, σε αντίθεση με τους οπαδούς της, που βρέθηκαν στο περιθώριο. Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, σημείωσε ότι η διαχείριση των αδιεξόδων ή των αρχηγικών φιλοδοξιών είναι δική τους υπόθεση. «Δικό μας χρέος είναι οι λύσεις στις ανάγκες των πολιτών», είπε.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
«Δεν δέχομαι κουβέντα για τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας», τόνισε, υπενθυμίζοντας τον φράκτη στον Έβρο, τις νέες φρεγάτες, τις ισχυρές συμμαχίες, τα Rafale.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Βόρεια Μακεδονία, προειδοποιώντας: «Δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας και το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο», διαμήνυσε, λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία, οι κινήσεις της οποίας δεν διευκολύνουν την ενταξιακή διαδικασία. «Τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: “όπως έστρωσε θα κοιμηθεί”, είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που «μόνο αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει», την μείωση της φορολογίας και την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, για να δοθεί ένα βοήθημα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα ενισχύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ποια συμφέροντα υπηρετούμε εμείς; Υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών».
«Αναλαμβάνουμε το κόστος. Είμαστε η μόνη υπεύθυνη παράταξη», είπε. Παράλληλα, υπενθυμίζοντας τις επισκέψεις του σε υπουργεία, προανήγγειλε επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση των τιμών, ένα πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, τα αγροτικά προβλήματα, η Υγεία, μια μάχη με παράλληλες δράσεις. Σημασία έδωσε στην πάταξη των χούλιγκαν, στην προστασία των παιδιών από τον μπούλινγκ, την ενδοοικογενειακή βία. «Οι γυναίκες σήμερα αισθάνονται ασφάλεια, να πηγαίνουν στην αστυνομία. Και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την προσπάθεια, όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Στο μέτωπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, παρά τις αντιδράσεις», είπε.
Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Σπίτι μου. «Αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να το διευρύνουμε, όπως και τα ηλικιακά κριτήρια», ανέφερε, υπενθυμίζοντας σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία, το Ψηφιακό Φροντιστήριο.
«Στόχος μας είναι να συγκλίνουμε όλο και περισσότερο με το επίπεδο ζωής των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Μια ανάπτυξη που θα παράγει δημόσιο πλούτο, αλλά ένα μέρος της θα επιστρέφει στην κοινωνία. Με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, που θα παραμείνουν και μετά την πτώση του πληθωρισμού», είπε.
«Ενώ η αντιπολίτευση βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη δική της κρίση, εμείς εστιάζουμε στο να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών. Η αυτοκριτική δεν πρέπει να είναι αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε για πολιτικές επιδιώξεις», είπε.
«Ο Φρέντι Μπελέρη πρέπει να αναλάβει τα καθηκόντά του ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής και να μην εμποδιστεί», είπε στη συνέχεια σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της Αλβανίας, λέγοντας ότι οι κινήσεις της δεν διευκολύνουν την ενταξιακή διαδικασία. «Τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: “όπως έστρωσε θα κοιμηθεί”», είπε.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κλίμα ηχηρής αναμονής για να συναντηθεί ξανά η ΝΔ με ψηφοφόρους που ενώ την είχαν στηρίξει, δεν την ψήφισαν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Παράλληλα, προανήγγειλε εξέταση των ποσοστών ανά περιοχή, αλλά και τις δράσεις βουλευτών, αλλά και προσπάθειες που θα πετύχουν την επανασύνδεση με την κοινωνία. «Η ΚΟ μας αποτελεί το πρώτο όπλο της ΝΔ. Οι βουλευτές μας είναι το κοινοβουλευτικό αποτύπωμα του κοινοβουλευτικού ποσοστού που πήραμε στις εκλογές του Ιουνίου του 2023», είπε, λέγοντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν ψηφιστεί πάνω από 70 νομοσχέδια, ενώ έχουν γίνει πάνω από 620 ομιλίες. «Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει επιδείξει τέτοια κοινοβουλευτική συνέπεια. Και οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να απαντούν στις ερωτήσεις σας. Έχω δώσει εντολή. Εσείς εκπροσωπείτε την κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά εκπροσωπείτε τις εκλογικές σας περιφέρειες», ήταν η παραίνεσή του στους βουλευτές.
«Έχω φροντίσει να κάνω πιο αισθητή την παρουσία των βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα», είπε. «Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε θέση. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε εσάς. Θα ακούσουμε και σήμερα παράπονα και επισημάνσεις για κλειστές πόρτες. Εν πολλοίς θα είναι δικαιολογημένα και θέλουμε να τα γνωρίσουμε για να παρεμβαίνουμε», είπε. Θέτοντας το δίπτυχο αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακούει τη φωνή της κοινωνίας, μέσα από τη γόνιμη διαδικασία αυτοκριτικής με επιχειρήματα, χωρίς προσωπικές ατζέντες.
Νέα Δημοκρατία: Τι συνέβη στη συνεδρίαση της ΚΟ – Οι γκρίνιες των βουλευτών και η αυστηρή παρέμβαση Μητσοτάκη
Ο κ. Σαλμάς απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε στις τιμές των καυσίμων λέγοντας «χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια». Με τον πρωθυπουργό να παίρνει αμέσως το λόγο και να απαντάει και να βάζει τέλος στο «επεισόδιο». «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ορισμένοι βουλευτές αναφέρθηκαν στην ήττα του Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας αναγωγές στο τι γίνεται στη Γαλλία και τι στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε και σε αυτή την περίπτωση το λόγο και απάντησε λέγοντας πως «στις Ευρωεκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε με 15 μονάδες, ενω εμείς κερδίσαμε με 15 μονάδες. Το λέω απλά διότι πρέπει να έχουμε μία αίσθηση των πραγματικών δεδομένων. Να έχουμε και μία εικόνα των πραγματικών δυναμικών στην κοινωνία. Και η ανάλυσή μας, και οι συγκρίσεις μας, στο κομμάτι αυτό τουλάχιστον, νομίζω ότι πρέπει να είναι ακριβείς.
Ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που άσκησαν κριτική και μίλησε για αλαζονεία, μη αντιμετώπιση της καθημερινότητας, ενώ πρόσθεσε πως τίθεται και ζήτημα ταυτότητας την παράταξης, αναφορικά με τους πανηγυρισμούς για τον γάμο των ομοφύλων. «Η διεύρυνση δεν πρέπει να οδηγήσει στον ιδεολογικό ευνουχισμό της παράταξης».
Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός έκανε λόγο για χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και της βάσης, άσκησε κριτική για το γάμο των ομοφύλων, αλλά και για περιπτώσεις που υπουργοί επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης καυτηρίασε με τη σειρά του τους πανηγυρισμούς για το γάμο των ομοφύλων, ενώ πρόσθεσε «δεν καταλαβαίνω το σύνθημα “πάμε μπροστά”. Πιστεύω χρειαζόμαστε ξεκάθαρες ιδεολογικές θέσεις».
Ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε τέσσερις προτάσεις προς την κυβέρνηση. Ανέφερε πως η κυβέρνηση χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο, πρότεινε να δημιουργηθεί παρατηρητήριο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των νόμων που έχει ψηφίσει η ΝΔ. Τόνισε πως το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης χρειάζεται θεσμικό αναπροσανατολισμό, περιεχόμενο και γενναίο προϋπολογισμό, ενώ έκανε λόγο και για ριζική αναδιοργάνωση του κόμματος.
Ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε: «Διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, όχι τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση. Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρόν που έκανε το ίδιο. Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνάνε το «Χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις…». Στον κ. Στυλιανίδη απάντησε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά». Επεσήμανε ακόμα ότι «η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα και ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίσοιχο (σ.σ ο Μακρόν ίδρυσε το δικό του κόμμα το 2016)». «Και όταν λέμε μπροστά εννοούμε μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακήρυξη», κατέληξε.
Η βουλευτής Καβάλας, Αγγελική Δεληκάρη ζήτησε απευθυνόμενη στους συναδέλφους της βουλευτές «να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι ότι δεν ψήφισαν τα ομόφυλα». «Καρφί» υπήρξε και από τον βουλευτή Μαγνησίας, Χρήστο Μπουκώρο, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι «ο νόμος για τα ομόφυλα στοίχισε στη ΝΔ, όπως και ορισμένες συμπεριφορές». «Ορισμένοι υπουργοί έχουν απρεπή συμπεριφορά, ίσως γιατί έγιναν εύκολα υπουργοί και δεν το εκτιμούν», τόνισε με νόημα.
Ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Θάνος Πλεύρης είπε ότι «υπάρχουν στελέχη που κάνουν κριτική, αλλά κρύβονται και υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν υπερασπιστεί τα καυτά θέματα». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «Οι πολίτες επιλέγουν σε όλη την Ευρώπη να πηγαίνουν δεξιότερα. Όποιος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του».
Η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη εκτίμησε ότι υπήρξαν «φαινόμενα Λουδοβικισμού» στην κυβέρνηση και τόνισε ότι «ή θα λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών ή θα πάμε σπίτια μας». Ενώ ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Γιάννης Λοβέρδος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι σε ορισμένες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών: «Κάποιοι δεν έχουν καβαλήσει, έχουν καταπιεί καλάμια», ανέφερε.
Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος, με κριτική διάθεση, ανέφερε με νόημα: «Μην με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε: «Δεν θα ξαναψηφίσω τίποτα που δεν θα μου το εξηγήσουν. Μην θεωρείτε δεδομένη την ψήφο μου σε κανένα νομοσχέδιο».