Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τα όσα συνέβησαν στο λιμάνι του Πειραιά αναφέρει: «Οπως όλοι μας, σήμερα, νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη για το αδιανόητο τέλος που βρήκε ένας συνάνθρωπός μας, στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν το χωράει το μυαλό, ούτε και το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική. Δεν θα αναφερθώ σε όσα η Δικαιοσύνη και το κράτος ερευνήσουν και θα εντοπίσουν. Ή στους ενόχους που θα τιμωρηθούν για την υπόθεση. Ολα αυτά θα γίνουν. Αλλά, δυστυχώς, δεν αρκούν για το βάρος των στιγμών. Στέκομαι ιδιαίτερα στο συγκλονιστικό μήνυμα που εκπέμπει αυτή η τραγωδία: έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τελικά γίνεται βία. Και έτσι ξαφνικά, χάνεται ένα παιδί της διπλανής μας πόρτας… Οπως όλοι, είμαι δίπλα στην οικογένεια του θύματος. Ξέρω, όμως, ότι τίποτα δεν τον φέρνει πίσω για να ακούσει τη συγγνώμη ενός συλλογικού αναστοχασμού».
Και ο πρωθυπουργός προσθέτει: «Η απώλειά του, ωστόσο, παραμένει ένα σήμα κινδύνου, αφύπνισης και ανάταξης. Το χθεσινό γεγονός της ντροπής δεν εκφράζει τη χώρα που θέλουμε. Και πιστεύω ότι καμιά Ελληνίδα και κανένας Ελληνας δεν θα ήθελε να το δει ως εικόνα του στον καθρέφτη της πραγματικότητας. Στη μνήμη του Αντώνη, λοιπόν, η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της. Αλλά και καθένας ας υπηρετήσει υπεύθυνα το ρόλο που του αναλογεί. Αλληλέγγυος με τους γύρω του. Γιατί αγαπώ τη ζωή και τον τόπο σημαίνει αγαπώ τους ανθρώπους».
Οπως μας έλεγαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, μπορεί να μη μιλάει την ώρα της «μάχης, με τα ακραία φαινόμενα» να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει συνολική εικόνα για τα όσα έχουν συμβεί όλον αυτόν τον καιρό.
Χθες στο Μαξίμου σχεδιαζόταν το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στον Εβρο, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, ενώ παράλληλα δινόταν εντολή για άμεση καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταιγίδες, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε να ξεκινήσουν τόσο οι αποζημιώσεις όσο και η αποκατάσταση των υποδομών που έχουν πληγεί.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Την Παρασκευή θα βρεθώ και στον Εβρο, ώστε να εξαγγείλω άμεσα μέτρα στήριξης που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα, αλλά και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ξαναδώσουμε στη φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί με τους δικούς της ρυθμούς. Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες αυτοί, θα τα πω και στον Εβρο όταν πάω, ότι θα είμαστε κοντά τους. Θα είμαι προσωπικά κοντά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους και να ξεπεράσουν αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή την οποία υπέστησαν».
Οι εκτιμήσεις και τα επόμενα βήματα στα Ελληνοτουρκικά
Εγιναν και οι πρώτες εκτιμήσεις της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν, με φόντο τη συνάντηση που θα έχουν Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου
Από εκεί και πέρα, τον πολιτικό διάλογο θα χειριστεί από μέρους της Ελλάδας η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ, με το σχετικό ελληνοτουρκικό ραντεβού να δρομολογείται για τις 16 Οκτωβρίου. Παράλληλα, τα δύο υπουργεία Αμυνας θα συντονιστούν προκειμένου οι στρατιωτικές επιτροπές να επαναδρομολογήσουν τα ΜΟΕ τις επόμενες εβδομάδες, ενώ εκκρεμεί και μια πρώτη κουβέντα που έχει γίνει μεταξύ του υπουργού Νίκου Δένδια και του ομολόγου του Γιασάρ Γκιουλέρ για μια συνάντηση το επόμενο διάστημα. Φαίνεται, πάντως, ότι το στρατιωτικό μορατόριουμ θα συνεχίσει να ισχύει για το επόμενο ικανό διάστημα.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι κλείδωσε και η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κώστα Φραγκογιάννη, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Μπουράκ Ακτσαπάρ (Burak Akçapar), για την προώθηση της θετικής ατζέντας για τις 17 Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει η διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.