Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων» και για «εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας», «χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο το οποίο να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς, το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί».
«Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis», σχολίασε.
Χρησιμοποίησε πολύ αυστηρή γλώσσα για την εμπλοκή «και των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσώπου του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου», σημειώνοντας ότι «είναι το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα».
«Ολα έχουν ένα όριο. Καταλάβετε ότι το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον. Στο πεδίο αυτό δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι και σίγουρα δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέματα σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο», ανέφερε.
Αφού επανέλαβε ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη σε αυτόν τον σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο πραγματικός στόχος δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών, την κορυφαία κατάκτηση της μεταπολίτευσης».
«Νομίζω ότι δικαιώνονται όλοι όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει ένα τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του, σε λίγους μήνες από τώρα», σημείωσε, ενώ πρόβαλε σειρά ερωτημάτων προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά «αντί να περιφέρετε παραμύθια, ακούστε λίγο και τις δικές μου ερωτήσεις, να δούμε αν θα πάρουμε κι εμείς κάποια απάντηση»:
Τον κάλεσε να απαντήσει «ποιες άλλες παρακολουθήσεις γίνονταν επί ημερών σας, πέραν εκείνων του κ. Πιτσιόρλα», αν «ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016, όπως έχει αποδειχθεί» και «γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ;»
Ως πιο κρίσιμο όμως ερώτημα ανέδειξε το «γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής» και «γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και της κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών;».
«Κάποια στιγμή ξέρετε, κ. Τσίπρα, θα απολογηθείτε για αυτό τον Ποινικό Κώδικα», σημείωσε, ενώ διερωτήθηκε «πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτόν τον Ποινικό Κώδικα; Τι άλλο θα βρούμε;», πρόσθεσε.
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
Απαντώντας σε ζητήματα που ετέθησαν στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ Μητσοτάκης τόνισε πως δεν συμβαίνει για πρώτη φορά υπαγωγή της ΕΥΠ απευθείας στον Πρωθυπουργό, καθώς πρώτος την υπήγαγε ο Ανδρέας Παπανδρέου και αυτό έγινε για παραπάνω από μια δεκαετία. Επέμεινε μάλιστα ότι η υπαγωγή της στο γραφείο του πρωθυπουργού, «όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις αδυναμίες και τις αστοχίες που με θάρρος επισημάναμε, είναι επί της ουσίας σωστή επιλογή» και εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «καθώς πρέπει να στρέφει το βλέμμα της και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό προς την Ελλάδα».
Εξήγησε επίσης ότι είναι λάθος να συνάγεται από τους απολογισμούς της ΑΔΑΕ για τον απόλυτο αριθμό νόμιμων επισυνδέσεων ότι αυτό ισοδυναμεί με αντίστοιχα φυσικά πρόσωπα, σχολιάζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «επί ημερών σας, κ. Τσίπρα, έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά. Δεν αντιστοιχούν σε 75.000 πρόσωπα».
Οσον αφορά τη λίστα του Predator, τόνισε ότι «έχω κάθε λόγο να αμφισβητώ την ακρίβειά της, γιατί δεν έχω δει κανένα στοιχείο από αυτόν ο οποίος δημοσιεύει τις λίστες αυτές», ενώ σε πολύ έντονο ύφος απάντησε στα περί παρακολούθησης του Κ. Χατζηδάκη: «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε. Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα;».
Μητσοτακης:«Προσπαθείτε από τώρα να δικαιολογήσετε την ήττα σας»
Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα επανέλαβε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε», διαμηνύοντας μάλιστα ότι «δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη μέρα, αλλά καλό θα ήταν, στην προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε από τώρα την ήττα σας, μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη δημοκρατία μας».
Τον κάλεσε εξάλλου, με αφορμή σχόλιά του για τις δηλώσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, εφόσον θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα κοινοβουλευτικής συνοχής της Κ.Ο. της ΝΔ, να κάνει επιτέλους πρόταση δυσπιστίας και «να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι».
«Την τελευταία πρόταση δυσπιστίας -αν θυμάμαι καλά- την κάνατε για έναν χιονιά. Αν υπάρχει μείζον ζήτημα δημοκρατίας δεν θα κάνετε πρόταση δυσπιστίας για το ζήτημα των παρακολουθήσεων;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Μητσοτάκης: «Υπονοούμενα χωρίς στοιχεία τέλος»
Σε εξίσου έντονο ύφος απάντησε σε αναφορά του κ. Τσίπρα περί λειτουργίας του παράνομου λογισμικού στο γραφείο του.
«Το παράνομο λογισμικό Predator λειτουργούσε στο γραφείο μου; Είστε ψεύτης. Εχω πει πολλές φορές ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Και, πάντως, εγώ δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας πλην των επισήμων καναλιών της ΕΥΠ, που αφορούσε αποκλειστικά θέματα εθνικής ασφάλειας. Τελεία και παύλα. Και δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία.
Τόνισε επίσης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «είστε ο πολιτικός προϊστάμενος ο οποίος σήμερα έχει δύο υπουργούς του στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος» και πρόσθεσε: «Αρα, θα συνιστούσα όταν κάνετε μαθήματα δημοκρατίας να είστε λίγο πιο προσεκτικός, τουλάχιστον προς τη δική μας παράταξη»
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «καμία αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ ή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου, γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, καθημερινά ορατούς σε όλους, είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό και η θέση μας στο γεωγραφικό χάρτη απαιτεί συνεχή και διαρκή εγρήγορση».
« Η ενεργή εθνική της ασφάλεια πρέπει, συνεπώς, να είναι διαρκής και μόνιμη προτεραιότητα», πρόσθεσε.
ΕΙΠΕ
- Η παρέμβαση αυτή καθιερώνει ένα νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου, όταν αυτή κρίνεται αναγκαία, και εισάγει για πρώτη φορά τολμηρά αποτρεπτικά μέτρα, τα οποία θα γίνουν -πιστεύω- οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη.
- Το νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος, χωρίς όμως να απονευρώνει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε τέτοιο βαθμό που να την καταστήσει de facto μη λειτουργική.
- Ολες οι χώρες σήμερα αμύνονται απέναντι στον διεθνή πληθωρισμό. Κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν το δικό τους πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων.
- Οταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα, με αυξήσεις, με επιδοτήσεις, με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», εσείς στήνετε πάλι το δικό σας «καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού».
- Καλό θα ήταν, στην προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε από τώρα την ήττα σας, να μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη δημοκρατία μας.
- Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα, για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής;
- Επειδή εσείς μιλήσατε για ψέμα, ότι εάν συλληφθώ ψευδόμενος πρέπει να παραιτηθώ. Ε, τότε, κάθε εβδομάδα θα παραιτούσασταν κ. Τσίπρα εσείς.
- Πρέπει να σας πω ότι αυτή η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως διχασμένη, ως έχουσα σημαντικά εσωκομματικά προβλήματα, τείνει μονίμως να πέφτει στο κενό.
- Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis. Συκοφάντησαν δέκα πολιτικούς, δεν είχατε ποτέ τα κότσια να ζητήσετε μία συγγνώμη από αυτούς που «κρεμάσατε στα μανταλάκια».
ΟΙ 7 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Καθολική απαγόρευση λογισμικών για υποκλοπές
Τις «επτά μεγάλες τομές» που επιφέρει το νομοσχέδιο καθιστώντας, μεταξύ άλλων, τη χώρα μας «ουσιαστικά πρωτοπόρα στην Ευρώπη, με εμβληματική ανάμεσά τους την καθολική απαγόρευση διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών», ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για παρέμβαση που ξεπερνά κενά, διορθώνει δυσλειτουργίες στη δράση των κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας, καθιερώνει ένα νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου, όταν αυτή κρίνεται αναγκαία και εισάγει για πρώτη φορά τολμηρά αποτρεπτικά μέτρα, για τα οποία εκτίμησε μάλιστα ότι «θα γίνουν οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Η πρώτη τομή αφορά τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ που στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός, παράλληλα συστήνεται Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπίας για τη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών της υπηρεσίας, ενώ αποκτά και η ΕΥΠ Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.
Δεύτερον, γίνεται πολύ πιο «σφιχτός» ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και στο εξής «λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση, θα είναι μόνο αυτός ο οποίος συνδέεται με την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, με την κυβερνοασφάλεια, με την ενέργεια, την προστασία των κρίσιμων υποδομών και των δικτύων της».
Τρίτον, τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου, την οποία θα μπορούν πλέον να ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική, ενώ όταν αφορά αιρετά πρόσωπα, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του Προέδρου της Βουλής.
Τέταρτον, η ενημέρωση όποιου τυχόν τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση, θα γίνεται -εφόσον εγκριθεί- μετά την παρέλευση τριών ετών και αυτό θα το κρίνουν πάλι δύο εισαγγελείς και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Πέμπτον, το πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο ώστε όλες οι ενέργειες να είναι ξεκάθαρες και υπό προϋποθέσεις ελέγξιμες, καταργεί την ως τώρα ισχύουσα υποχρεωτική αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Τα αρχεία θα διαγράφονται έξι μήνες μετά το τέλος της επιχείρησης, αλλά ο φάκελος με το υλικό της τεκμηρίωσης της άρσης του απορρήτου θα κρατείται για δέκα χρόνια και θα καταστρέφεται μετά από μία δεκαετία.
Έκτον, απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη.
Εβδομον, οχυρώνεται περαιτέρω η κυβερνοασφάλεια με συνένωση όλων των σχετικών δομών που τώρα είναι διάσπαρτες στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην ΕΥΠ, την Αστυνομία, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την ενσωμάτωση 12 ενωσιακών κατευθύνσεων που προστατεύουν ακόμα περισσότερο την ιδιωτικότητα.
«Πιστεύω ότι με το νομοσχέδιο δείχνουμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από το γκρίζο κόσμο του παρελθόντος. Αναγνωρίζοντας με γενναιότητα και δικά μας λάθη και δικές μας αστοχίες. Και η σύγχρονη Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βαδίσει μπροστά και δεν μπορεί να γυρίσει στο παρελθόν για να ψαρέψει οφέλη στα θολά νερά του», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.