Για την ακρίβεια είπε: «Έχουμε αναγνωρίσει δημόσια εδώ και αρκετό καιρό ότι η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο προβλημα που ξεκίνήσε μετά την πανδημία και δεν έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε πλήρως. Έχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων τους τελευταίους μήνες που είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για την ακρίβεια, να θυμίσω τις παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος που έχουν ελεγχθεί και έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, στα σούπερ μάρκετ. Μερικώς τα μέτρα αυτά απέδωσαν και πρέπει να κάνουμε και άλλα.
Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη στήριξη του εισοδήματος. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό. Έχουμε περιθώρια παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση όταν τα βάζουμε με τις πολυεθνικές στηρίζει τα ολιγοπώλια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τώρα πανευρωπαϊκά γιατί η φωνή μας στην Ευρώπη ακούγεται.
Το πρόβλημα οξύνθηκε εντονότερα τον τελευταίο χρόνο, δεν ήταν τελείως άγνωστο αλλά ξεδιπλώνοντας τα μέτρα κρίναμε ότι έπρεπε να κάνουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση γιατί και οι πολυεθνικές προσαρμόζονται. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε ανταγωνισμό και διαφάνεια για τον καταναλωτή».
Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί.
Όποιος προτείνει οτιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους πρέπει να βάλουμε Έχω υποχρέωση η Ελλάδα να μην επιτρέψει στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην περίοδο της επιτήρησης. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Μειώθηκαν οι τιμές; Όχι. Χάσαμε έσοδα, ναι.
Δεν απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Είχαμε κάνει μεγάλη συζήτηση για το AirBnB και την Golden Visa και κάναμε παρεμβάσεις. Μελετάμε την αγορά του AirBnb σε μια λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια μισθωση. Έχουμε βάλει ήδη κανόνες για όσους αντιμετωπίζουν το AirBnb ως μπίζνα.
Ψάχνουμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Άρα κάνω μια διάκριση μεταξύ των ρεαλιστικών προτάσεων και του ανεδαφικού ανέξοδου λαϊκισμού που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024».
«Θέλουμε να μειώσουμε κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές. Οι πρώτες μειώσεις φόρων, θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές, θα ακούσετε περισσότερα στη ΔΕΘ», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.
Καραμανλής: Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το «δίλημμα» υποχωρήσεις ή πόλεμος
«Δεν είναι ζήτημα της Τουρκίας τα θαλάσσια πάρκα. Δεν της πέφτει λόγος τι κάνουμε εμείς στη ζώνη κυριαρχίας. Το είπα και στον πρόεδρο Ερντογάν. Τα έχουμε λύσει αυτά τα θέματα και δεν πρόκειται να επανέρθω σε αυτή τη συζήτηση. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα των δηλώσεων της. Η σχέση με την Τουρκία είναι, ήταν και θα είναι δύσκολη», τόνισε.
Για τα προκλητικά παραληρήματα του Έντι Ράμα είπε «είναι σύνθετη η σχέση μας με την Αλβανία, αλλά από εκεί και πέρα, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, ο,τιδήποτε ρίχνει δηλητήριο στις σχέσεις μας, δεν κάνει καλό. Η Αλβανία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν κανόνες για την ευρωπαϊκή της πορεία».
Τόνισε δε ότι «το ζήτημα Μπελέρη μπορεί να λυθεί από τους Έλληνες πολίτες. «Αφήστε να δούμε τι θα γίνει στις ευρωεκλογές μπορεί το ζήτημα να το λύσουν οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
«Η προεκλογική περίοδος τελείωσε, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απόλυτα σαφής, περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό μία ρητή δήλωση ότι το όνομα της χώρας είναι “Βόρεια Μακεδονία” εντός και εκτός συνόρων της», δήλωσε για το μπαράζ προκλήσεων.