Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει τελικά να ωφελεί όλους, χωρίς όμως να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία, ούτε και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας», ενώ ανέδειξε το έντονο κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής στην εργασία, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην κοινωνική ασφάλιση και στην προστασία των πιο αδύναμων. Κατέστησε, μάλιστα, σαφές, μέσα από συγκρίσεις με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι «το περιβόητο μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας άλλοι μπορεί να το έχουν, άλλοι μπορεί να το διαλαλούν και άλλοι μπορεί τελικά να το υπηρετούν στην πράξη».
Οι συγκρίσεις «ανάμεσα στο χθες και το σήμερα είναι συντριπτικές σε κάθε επίπεδο», όπως είπε: Ανεργία από 17,2% σε 12,5%, κατώτατος μισθός από 650 σε 713 ευρώ, ο ΟΑΕΔ από 10.000 θέσεις ετησίως, σήμερα δημιουργεί πάνω από 30.000 νέες δουλειές κάθε χρόνο. Παράλληλα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, η σημερινή κυβέρνηση κατάργησε ή μείωσε πάνω από 30 φόρους, ενώ μετά από 17 περικοπές συντάξεων, από το καλοκαίρι του 2019 είχαμε μόνο αυξήσεις.
Αναφερόμενος στην τριτολογία του και στο ζήτημα της ακρίβειας, αναγνώρισε ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί τα πράγματα να γίνουν πιο άσχημα τους επόμενους μήνες και «να βρεθούμε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου» και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες», τις οποίες -όπως είπε- χρησιμοποιούμε και τώρα με φειδώ, όπως και στην πανδημία, «για να έχουμε την άνεση ότι έχουμε μία δυνατότητα να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό».
«Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε και πάλι σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, έχω ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να κινούμαι εντός των δημοσιονομικών ορίων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα 5 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί για τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις αυξήσεις στην ενέργεια, και απευθυνόμενος στους πολίτες υπογράμμισε ότι «όποιος ισχυρίζεται πως υπάρχουν μαγικές λύσεις για να απορροφήσουμε πλήρως το κόστος στο διαθέσιμο εισόδημα από αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση, σας λέει ψέματα».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων της κυβέρνησης είναι ο πολίτης και πιο στοχευμένα η μεσαία τάξη -και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι-, ενώ ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την ταχεία ανάταξη της εθνικής οικονομίας με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.
Υπενθύμισε πάντως ότι είχε προηγηθεί «μία τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων, που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες κι ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισεκατομμυρίων από το αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο».
«Ευτυχώς, όμως, όλα αυτά ανήκουν σήμερα στο παρελθόν, καθώς η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με τη δυναμικότερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη, είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το ΔΝΤ και τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία, διεκδικώντας πλέον την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κομβική τομή» τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και μεγάλη αλλαγή την ψηφιακή κάρτα εργασίας που σύντομα θα επεκταθεί σε βιομηχανία, ασφαλιστικές επιχειρήσεις και εταιρίες φύλαξης και του χρόνου και στον τουρισμό και στην εστίαση, «διασφαλίζοντας έτσι μια για πάντα ότι ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μία ώρα χωρίς να πληρωθεί γι’ αυτήν».
Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σχολίασε ότι «εδώ είναι “ο νόμος του εργάτη”, όπως λέει και το δικό σας σύνθημα».
Επεσήμανε επίσης ότι η χώρα διαθέτει πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας, αλλά και προστασίας των εργαζομένων στο delivery, ενώ αναγνώρισε ότι «στην αγορά εργασίας υπάρχουν ακόμα αρκετές στρεβλώσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν», θεωρούμε, όμως, ότι «τώρα έχουμε πλέον στη διάθεσή μας εκείνα τα εργαλεία για να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε πια αποτελεσματικά».
Τόνισε επίσης πως «αν για κάτι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι σε αυτή την κυβέρνηση είναι γιατί μέσα στην πανδημία η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει κατά σχεδόν πέντε μονάδες την ανεργία», ενώ εκτίμησε πως η αποκλιμάκωσή της θα συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια.
Οσον αφορά στις συντάξεις, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ακύρωση του αντισυνταγματικού συστήματος Κατρούγκαλου, που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, την καθιέρωση μόνιμων αυξήσεων έως 7,2% στις κύριες συντάξεις για τουλάχιστον 225.000 συνταξιούχους οι οποίοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, την ακύρωση των περικοπών για άλλους 250.000 που λάμβαναν άνω των 1.300 ευρώ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση, αλλά και τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ που επιστράφηκαν αναδρομικά σε πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους.
«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρξαν, ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε και πάλι να ανακτά την αξιοπρέπειά του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «προφανώς δεν έλυσε όλα του τα προβλήματα, βλέπει όμως ένα κράτος το οποίο τον νοιάζεται και βρίσκεται δίπλα του σε όλα τα μέτωπα».
Αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις, υπογράμμισε ότι μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες είχαν βγει ολόκληρο το 2019 και στόχος τώρα είναι, μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, να έχουν επεξεργαστεί όλες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2021, ώστε σύντομα να εκλείψει οριστικά αυτή η απαράδεκτη ομηρία των συνταξιούχων.
«Δώσαμε έμφαση σε αυτή την παθογένεια γιατί, πράγματι, αποτελούσε μια ντροπή δεκαετιών για το σύγχρονο κράτος», σημείωσε.
Χαρακτήρισε την προστασία των πιο ευάλωτων ως τον πιο σημαντικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι μόνο εντός του 2021 δαπανήθηκαν 4,8 δισεκατομμύρια σε επιδόματα, ενώ υπογράμμισε πως η μέριμνα για τους πιο αδύναμους συνδυάζεται με τη διαρκή διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη απαιτεί μια διαρκή και διαχρονική δέσμευση, την οποία ο ίδιος αναλαμβάνει προσωπικά και η Ν.Δ. «θα εξακολουθεί, ως μεγάλο λαϊκό κόμμα, να στέκεται πρώτα και πάνω απ’ όλα με το μέρος αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική αρωγή».
Μητσοτάκης: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»
Φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είμαι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Εχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες, εσείς να ζητάτε εκλογές, δικαίωμά σας είναι. Ομως, χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης λίγο πριν ολοκληρώσει την τριτολογία του, στη διάρκεια της οποίας ανέδειξε με απόλυτη σαφήνεια και την ανάγκη για σταθερότητα.
«Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα, η οποία υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής, που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι «πηγή αστάθειας αυτήν τη στιγμή είναι η απλή αναλογική».
«Οταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα την οποία έχετε θέσει. Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την οποία σήμερα τόσο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το σκάφος της χώρας μας και πάλι σε ασφαλή νερά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
Κατά τη δευτερολογία του, δεν έκρυψε πάντως την ανησυχία ότι «θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε ένα κλίμα έντονης τοξικότητας», διαβεβαίωσε ωστόσο πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της και πρόσθεσε: «Εγώ δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, βλέπω μια Βουλή η οποία εξακολουθεί και νομοθετεί με δύο και τρία νομοσχέδια», ενώ προανήγγειλε μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου τους επόμενους μήνες.
Τόσο στη δευτερολογία όσο και στην τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας μάλιστα το γεγονός πως ενώ η συζήτηση θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί «δήθεν προνομιακό πεδίο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μόλις 10 δέκα λεπτά αντικρούοντας επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την κοινωνική πολιτική και 30 λεπτά για θέματα όπως τα εξωτερικά, η Novartis ή ο χρόνος των εκλογών.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι «δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στο Ειδικό Δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα».
«Τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν τον προτείναμε για Νόμπελ, στο Ειδικό Δικαστήριο για κακούργημα πάει, και εσείς χειροκροτείτε», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε: «Μιλήσατε για “συγγνώμη”. Εσείς, στον κ. Πικραμένο, ο οποίος με τρεμάμενη φωνή σηκώθηκε σε αυτό το βήμα, ζητήσατε ποτέ συγγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα, πολιτική σκευωρία του χειρότερου επιπέδου ήταν αυτή η οποία στήθηκε από εσάς».
Στην τριτολογία του υπογράμμισε ότι «το δικαστήριο θα αποφασίσει, πλην όμως η παραπομπή από μόνη της είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Και σίγουρα είναι μια μεγάλη κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».
Απαντώντας, τέλος, στον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα περί «Βατερλώ» στο Ευρωκοινοβούλιο επειδή μίλησε σε «άδεια» αίθουσα, παρουσίασε φωτογραφία από αντίστοιχη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο 2018 μπροστά σε λιγότερους βουλευτές, σχολιάζοντας: «Τρεις και ο κούκος λέγεται αυτό, αν αυτό που υπέστην εγώ είναι “Βατερλώ”».
Οπως είπε, αφορά και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων άλλων χωρών και πρέπει το Ευρωκοινοβούλιο να δει το θέμα της σχετικά περιορισμένης συμμετοχής ευρωβουλευτών όταν πηγαίνουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και μιλούν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα ανήκε και ανήκει πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»
Απαντήσεις και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που ετέθησαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και στην αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.
«Εάν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη, πώς μπορώ να εξηγήσω τις παροτρύνσεις του κ. Ερντογάν και την ωμή παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας, λέγοντας “μην ψηφίσετε τον Μητσοτάκη”», διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στον απόηχο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ απηύθυνε ερώτημα «τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες πήρε ουσιαστικά πίσω το βέτο το οποίο έθεσε;».
Με αφορμή επιχειρήματα περί ενδεχόμενων πωλήσεων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, σχολίασε πως παραγνωρίζουν ότι «αυτή είναι μία πολύ μακρά διαδικασία για την οποία χρειάζονται πολλά στάδια έγκρισης» και πρόσθεσε ότι «σήμερα, καθώς φαίνεται, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να εγκρίνει πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της».
Οσον αφορά στην αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως εάν δεν στέλναμε, θα ήμασταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα και διερωτήθηκε: «Ποιος θα χαιρόταν σήμερα εάν υπήρχε μία χώρα του ΝΑΤΟ η οποία δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί απέναντι σε μια απροκάλυπτη επίθεση ενός ισχυρότερου γείτονα ο οποίος σκοπεύει να καταλάβει τη χώρα;».
«Θέλετε, δηλαδή, μέσα από τη λογική του “επιτήδειου ουδέτερου” να εξισώσετε το θύμα με το θύτη και να μας τοποθετήσετε στη λάθος μεριά της Ιστορίας. Οχι, κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα ανήκε και ανήκει πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «πάνω στην περιπέτεια της Ουκρανίας μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις, άλλων δυνάμεων, οι οποίες μπορεί στην περίπτωση που η Ρωσία επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια».