Ο κ. Καρανίκας όμως, αν και πρώην σύμβουλος του κ. Τσίπρα και μη προτεινόμενος από τον αρχηγό του για μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής, κατάφερε να απασχολήσει καθ’ όλη τη χθεσινή ημέρα την πολιτική επικαιρότητα γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και η ήττα του κ. Τσίπρα στη Βουλή να περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Ο κ. Τσίπρας πήγε χθες στη Βουλή για τρία πράγματα.
Πρώτον, για να επιτεθεί στον κ. Μητσοτάκη, να τον πει ψεύτη, παράγοντα αστάθειας, έτοιμο να καταρρεύσει κ.λπ.
Δεύτερον, για να πει ότι απέναντι στην προσπάθεια του Ερντογάν να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας μας, παρά το ότι ζητά εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση όσο πιο γρήγορα γίνεται, η Ελλάδα είναι ενωμένη. Και το έκανε αυτό διότι είδε πως το γεγονός ότι δεν αντέδρασε όταν οι επιθέσεις του για τα εθνικά θέματα κατά του πρωθυπουργού γίνονταν πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου του στοίχισε δημοσκοπικά. Αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί φοβήθηκε ότι η ατάκα Ερντογάν «μην ψηφίσετε Μητσοτάκη» θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του.
Τρίτον, για να πιέσει εκ νέου τον Νίκο Ανδρουλάκη με τη φράση «εμείς κάνουμε ολομέτωπη επίθεση στη Ν.Δ. κι όχι διμέτωπο. Οσοι θέλουν σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση οφείλουν να αποκλείσουν οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ν.Δ.». Η οποία στην πραγματικότητα αναδεικνύει το δικό του πολιτικό αδιέξοδο.
Μία από τα ίδια
Κατά τα λοιπά, τίποτε νέο. Καμία νέα πρόταση, καμία νέα πολιτική θέση. Μόνο ύβρεις, τσιτάτα, ψέματα, λαϊκισμός και πρόωρες εκλογές.
Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ομιλία με τόσα, μα τόσα ψέματα» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εμφανίστηκε ως δήθεν «φιλεργατικός» και με «κοινωνικό πρόσωπο». Αυτό έκανε διότι, παρουσιάζοντας την απόφαση για κατάργηση της διάκρισης υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών (πάγιο αίτημα των ενώσεων των εργαζομένων), ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για να του πει ότι η απόφαση αυτή του φέρνει στο νου το σύνθημα του ΚΚΕ «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».
Ειρωνείες
Μετά ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ειρωνευτεί τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. τον χειροκρότησε θερμά, επειδή το χρειάζονται για τόνωση του ηθικού μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο. Θεώρησε πως μάλλον έτσι συντηρεί την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί ήττας του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία εδραζόταν στο ότι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις επικρίσεις ευρωβουλευτών για την ελευθερία του Τύπου και το μεταναστευτικό. Και προσπαθούσε να υπερασπιστεί τη χώρα του και όχι μόνο την κυβέρνηση, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, με ανοικτό μικρόφωνο τον έβριζε…
«Μιλήσατε για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, ξεχάσατε όμως να αναφέρετε πέντε λέξεις», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία, σκευωρία». «Η πραγματικότητα είναι που σας διαψεύδει, όχι εμείς», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «ντύθηκε ΚΚΕ».
«Το BBC έβγαλε πίνακα που λέει ότι είμαστε 4οι στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε εξοπλισμό προς την Ουκρανία. Εχουμε δώσει πολλά περισσότερα από τη Γαλλία και την Ιταλία. Γιατί εμπλέκετε τη χώρα έτσι; Δεν μπορούσατε να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον του Πούτιν χωρίς να γίνει η Ελλάδα μέρος της κρίσης;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «νέο Παπάγο», με το επιχείρημα ότι δίνει στους Αμερικανούς χωρίς να παίρνει.
«Ξεχάστηκε»
Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε πολύ χρόνο στο βούλευμα για το σκάνδαλο αλλά και τη σκευωρία Novartis. Προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ένας υπουργός του παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και παραδικαστικό κύκλωμα και ο άλλος για προσπάθεια ελέγχου του Τύπου μέσω του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση έστησε ειδικά δικαστήρια για να τιμωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Και το είπε ο κ. Τσίπρας αυτό που η κ. Τουλουπάκη έστειλε στο αρχείο τις εννιά από τις δέκα υποθέσεις πολιτικών αντιπάλων που ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο ως πρωθυπουργός.
Αιφνιδιασμός με εισφορά αλληλεγγύης
Ο κ. Τσίπρας όμως αιφνιδιάστηκε. Δεν περίμενε τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Και για αυτό στη δευτερολογία του χαρακτήρισε «απάτη» την εξαγγελία για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1ης/1/2023. Με το επιχείρημα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό για «τριπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων». Προεκλογικά επειδή -όπως είπε- «χαρακτήριζε ψίχουλα τα κοινωνικά μερίσματα και τη μόνιμη 13η σύνταξη» στην περίπτωση των αναδρομικών που αποφάσισε το ΣτΕ και τώρα με την υπόσχεση ότι από 1ης/1/23 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης.