Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός του Κ. Μητσοτάκη για τις πρώτες 100 μέρες είναι έτοιμος. Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την ανασυγκρότηση και τη βελτίωση του επιτελικού κράτους, ώστε να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό, δημιουργώντας περισσότερο χώρο και στους νέους υπουργούς. Και έπεται καταιγίδα έτοιμων νομοσχεδίων για τις κρίσιμες προτεραιότητες που έχουν τεθεί: Υγεία, αντιμετώπιση της ακρίβειας, φορολογία, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, έμφαση στο δημογραφικό και την προστασία της οικογένειας. Ενώ είναι έτοιμοι οι «μπλε φάκελοι» που θα πάρουν οι νέοι υπουργοί. Στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι αφενός να ενισχύσει το προφίλ της αξιοπιστίας και της συνέπειάς του, που αναγνωρίστηκαν από το εκλογικό σώμα, και αφετέρου να περάσει παντού -και κυρίως στο νέο υπουργικό συμβούλιο- το μήνυμα ότι «η δουλειά συνεχίζεται χωρίς διάλειμμα».
Τέσσερις παράγοντες
Πίσω απ’ αυτόν τον σχεδιασμό δεν υπάρχουν ούτε εφησυχασμός ούτε αλαζονεία. Αντιθέτως υπάρχει εγρήγορση, ώστε την επόμενη Κυριακή να πάνε να ψηφίσουν τουλάχιστον όσοι ψήφισαν Ν.Δ. στις 21 Μαΐου. Αν και όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πιθανότητες της Ν.Δ. να αυξήσει το ποσοστό της είναι αρκετά μεγαλύτερες από το να διατηρήσει το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Σε αυτό, όπως προκύπτει, συνηγορούν και οι εξής παράγοντες:
1 Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία γίνονται εκλογές με μόνο έναν διεκδικητή της εξουσίας. Γεγονός που ενισχύει το «ρεύμα της νίκης» που δημιουργείται πάντα πριν από εκλογές.
2 Η αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ρίξει λευκή πετσέτα. Και δείχνει πλέον να ενδιαφέρεται μόνο να πάρει ποσοστά από τα αριστερά του (κυρίως την Πλεύση Ελευθερίας, το Μέρα25 και τον ΑΝΤΡΑΣΥΑ και δευτερευόντως από το ΚΚΕ, που εμφανίζεται συμπαγές). Ακόμα και η προσπάθεια διείσδυσης στον χώρο του ΠΑΣΟΚ σχεδόν έχει εγκαταλειφθεί, ειδικά μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα γεγονότα της Ροδόπης, αλλά και ακτιβιστική συμπεριφορά του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Η κραυγαλέα προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελεχών του, να ενοχοποιήσουν εντελώς αβάσιμα την Ελλάδα για το ναυάγιο, αποφεύγοντας την παραμικρή νύξη για τη δράση των δουλεμπόρων, δεν προκάλεσε μόνο τα πατριωτικά αισθήματα την συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, αλλά και εσωκομματικές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος της Κουμουνδούρου που διαφωνεί με τους χειρισμούς του Α. Τσίπρα, έλεγε δηκτικά ότι «ο Αλέξης μπορεί να γίνει ο Κατρούγκαλος του Ιουνίου». Συγκρίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που είχαν οι δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου, με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αβάσιμη και άδικη προσπάθεια ενοχοποίησης της χώρας που φέρει ιδιόχειρη υπογραφή Τσίπρα.
Σύνοδος Κορυφής: Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν φρένο στα Σκόπια - Ποια τα μηνύματα του Μητσοτάκη
3 Η αδυναμία του Ν. Ανδρουλάκη να απευθυνθεί με πειστικό τρόπο στον κεντρώο χώρο, ο οποίος απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι απομιμήσεις του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρείται τυχαίο απ’ αυτήν την άποψη ότι παρά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν επωφελείται ουσιαστικά και σημαντικά. Συνεχίζει να κινείται στην περιοχή του 11-13%, χωρίς να κερδίζει ποσοστά που θα το έκαναν να ανέβει πίστα.
4 Ο άγριος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στα δεξιά της Ν.Δ. μεταξύ 4 κομμάτων (Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, Νίκη του ακραίου Δ. Νατσιού, Σπαρτιάτες του Η. Κασιδιάρη και Πατριωτικός Συνασπισμός των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου) μπορεί να προκαλέσει εκπλήξεις. Καθώς τουλάχιστον τρία απ’ αυτά τα κόμματα φλερτάρουν με το 3%+, δημιουργώντας εικόνα ακόμα και οκτακομματικής Βουλής, ωστόσο δεν απίθανο στο τέλος μόνο ένα απ’ αυτά τα κόμματα να καταφέρει να μπει στη Βουλή.
Ενισχύεται η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης, κινδυνεύει με κατάρρευση ο ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς εφησυχασμό λοιπόν και μάχη μέχρι την «τελευταία ψήφο», η Ν.Δ. δείχνει να έχει μπροστά της έναν καθαρό ορίζοντα. Ο οποίος της επιτρέπει να σκέπτεται με περισσότερη άνεση την επόμενη μέρα. Και κυρίως την επιτάχυνση της παραγωγής μεταρρυθμιστικού έργου. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φαίνεται ότι μπορεί να γίνει νωρίτερα του αναμενομένου, γεγονός που θα σημάνει αέρα στα αναπτυξιακά πανιά της ελληνικής οικονομίας. Ενώ η εμπέδωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας στη χώρα εκτιμάται ότι θα λύσει τα χέρια εν αναμονή ξένων επενδυτών που έχουν έτοιμα νέα projects να τα υλοποιήσουν.
Το διάστημα που ακολούθησε τις εκλογές της 21ης Μαΐου ενίσχυσε καταλυτικά όσα αποτυπώθηκαν στις κάλπες. Με αποτέλεσμα, όπως δείχνουν και όλες οι μετρήσεις, να ενισχύεται η Ν.Δ., να κινδυνεύει με κατάρρευση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει ότι παρότι, όπως είπε, «πήρε το μήνυμα», δεν κατάλαβε τίποτα απ’ όσα φώναξε ο ελληνικός λαός, το ΠΑΣΟΚ είναι ανώριμο ακόμα να εκφράσει τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και η αντισυστημική ψήφος αποδεικνύεται περισσότερο ένα υπερμέγεθες κατασκεύασμα, παρά μια ισχυρή τάση στην κοινωνία.
Το άμεσο αλλά και το μακροπρόθεσμα θετικό απ’ αυτήν τη διπλή εκλογική δοκιμασία είναι πως η χώρα έχει πλέον βάσιμες πιθανότητες να απαλλαγεί από την τοξικότητα, την εχθροπάθεια και τον διχασμό, που χαρακτήρισαν τον δημόσιο βίο για μία δεκαετία.