Για το αν έχει κλειδώσει το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα.
Ο κ. Μαρινάκης απάντησε θετικά λέγοντας ότι αυτή θα προετοιμαστεί στην συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα.
«Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε», είπε και πρόσθεσε: «Αντικείμενο της επίσκεψης Γεραπετρίτη είναι οι διμερείς σχέσεις τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τα θέματα επικαιρότητας της περιοχής μας. Πάντα προσερχόμαστε χωρίς διάθεση υποχώρησης αλλά με στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος.
Θα προετοιμαστεί και η επικείμενη νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αλλά και την επόμενη της Θεσσαλονίκης».
Ελληνοτουρκικά: Διερευνητικές συνομιλίες Γεραπετρίτη με Φιντάν – Η ατζέντα για το ταξίδι στην Άγκυρα
Στην Αγκυρα μεταβαίνει στις 5 Σεπτεμβρίου ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, προετοιμάζοντας την επικείμενη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σε περίπου 3 εβδομάδες, στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στην αμερικανική μεγαλούπολη. Η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να δούμε σε ποια φάση (διερευνητικά και όχι μόνο) βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, ειδικά μετά το ιδιαίτερα ήσυχο φετινό καλοκαίρι στο Αιγαίο.
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
Οι δύο άνδρες είναι σε συνεχή επαφή το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω «διπλωματικών καναλιών», κυρίως μετά τη συνάντηση των Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου/ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο. Σειρά συσκέψεων αναφορικά με την προετοιμασία του ταξιδιού Γεραπετρίτη έχει λάβει χώρα με τη συμμετοχή των αρμόδιων πρέσβεων που ασχολούνται με τα Ελληνοτουρκικά. Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την επιστροφή των επαφών για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ προφανώς σε κάποια χρονική στιγμή θα υπάρξει και συνάντηση των υπουργών Αμυνας, Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουρέλ. Πέραν των συναντήσεων σε Αγκυρα και Νέα Υόρκη σε περίπου δύο μήνες, θα υπάρξει και νέα συνάντηση των δύο υπουργών στη φθινοπωρινή Σύνοδο των 31 ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (εκκρεμεί μόνο η τελική «πινελιά» από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας ως 32ου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ).
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες φέρουν τους δύο ΥΠΕΞ να συζητούν διμερή ζητήματα (σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών χωρίς να αποκλείεται η τυχόν τοποθέτηση από τουρκικής πλευράς κάπου άλλου «θέματος»), καθώς και ευρύτερα περιφερειακά, μεταξύ των οποίων η επικρατούσα κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Συρία και Λιβύη, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία. Επιπλέον, θα επικεντρωθούν και στο θέματα της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου των δύο κρατών, που έχει αποφασιστεί να διεξαχθεί μέσα στο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη (και το οποίο θα καλύψει μια ευρύτατη σειρά θεμάτων συνεργασίας σε διάφορους τομείς, π.χ. ναυτιλίας, τουρισμού, μεταφορών, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών κ.ά.). Σημαντικός πάντως είναι ο ρόλος του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα και επί χρόνια ειδικού γνώστη των αεροναυτικών-νομικών θεμάτων, Τσαγατάι Ερτσιγές, καθώς και του έμπειρου Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Χριστόδουλου Λάζαρη.
Εντονη κινητικότητα του Τούρκου υπουργού
Ο Φιντάν προέρχεται από μια σειρά πρόσφατων ταξιδιών στο Κίεβο, στη Βουδαπέστη ως και σε αραβικά κράτη, ενώ από τα κύρια θέματα συζητήσεών του στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν η περίπτωση ενεργοποίησης εκ νέου της γνωστής συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία δεν προχώρησε μετά τη μονομερή αποχώρηση της Μόσχας (με τη θέση της Ρωσίας να παραμένει αρνητική). Την ίδια στιγμή σύννεφα παρατηρούνται στις σχέσεις Αγκυρας-Μόσχας, ενώ δεν έλαβε τελικά χώρα μέσα στον Αύγουστο η αναφερθείσα προ εβδομάδων επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία. Επίσης, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής -βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα- δεν δόθηκε η σχετική βαρύτητα για σύνδεση της Τουρκίας με τα κράτη της BRICS (Βραζιλία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ρωσία και Ινδία), με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, να δίνει έμφαση σε άλλα κράτη που προτιμήθηκαν, όπως το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, αλλά και γνωστά (κυρίως) φιλοδυτικά, όπως η Αργεντινή, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ειδήσεις σήμερα
Ποιοι και πόσα κερδίζουν από τη διπλή σύνταξη [πίνακες και παραδείγματα]
Έβρος: Σάλος με το νέο βίντεο – «Πολιτοφύλακες» αιχμαλωτίζουν τέσσερις ανθρώπους