Η συνάντηση των δύο ανδρών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 ώρα Νέας Υόρκης (18:30 ώρα Ελλάδος) στην έδρα του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται στη συνάντηση με ρεαλισμό και ψυχραιμία, με στόχο τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» και την ανίχνευση προθέσεων από την άλλη πλευρά για την επόμενη κίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, ψηλά στην ελληνική ατζέντα θα είναι τόσο το Μεταναστευτικό όσο και η επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό.
Βασική επιδίωξη, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, είναι η επανεπιβεβαίωση της αµοιβαίας βούλησης για διατήρηση καλού κλίµατος. Η κυβέρνηση διαµηνύει ότι ο διάλογος έχει µόνο θετικά να προσφέρει και πως δεν πρόκειται να µπουν στο τραπέζι ζητήµατα κυριαρχίας.
Για υφαλοκρηπίδα
Επίσης, σύµφωνα µε πληροφορίες, στην παρούσα φάση φαντάζει αδύνατο να γίνει συζήτηση επί της μόνης διαφοράς που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Πρώτον, επειδή δεν έχουν ωριµάσει ακόµα οι συνθήκες για να ξεκινήσει αυτή η κουβέντα και, δεύτερον, επειδή δεν έχει γίνει η απαραίτητη διπλωµατική και νοµική προεργασία που απαιτείται. Μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συµφωνήσουν στη Νέα Υόρκη να δώσουν εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών και στους διπλωµατικούς συµβούλους ώστε να αρχίσει η προετοιµασία για τη δύσκολη συζήτηση.
Θετική ατζέντα
Ως προς τα ζητήματα που είναι βέβαιο ότι θα τεθούν επί τάπητος, θα συζητηθούν θέµατα χαµηλής πολιτικής (συνεργασία στην Πολιτική Προστασία, Μεταναστευτικό κ.λπ.), ενώ θα οριστεί και χρονοδιάγραµµα για τα επόµενα βήµατα (θετική ατζέντα, ΜΟΕ). Επίσης, αναµένεται να οριστεί και η ηµεροµηνία για το επόµενο Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας, σε συνέχεια του προηγούµενου που είχε γίνει στην Αθήνα τον περασµένο ∆εκέµβριο. Είθισται να υπάρχει εναλλαγή του τόπου, εποµένως ο νέος γύρος θα λάβει χώρα στην Τουρκία.
«Σε μια ταραγμένη περίοδο μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία και αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα και ότι ακόμη και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο», υπογράμμιζε ανώτατη κυβερνητική πηγή από τη Νέα Υόρκη, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις προκλήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Παρόντες στο ραντεβού θα είναι και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, που χειρίστηκαν την κρίση της Κάσου, αλλά και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Αννα Μαρία Μπούρα (στην τελευταία της τέτοια συνάντηση πριν μετακομίσει στις Βρυξέλλες) και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Ειδήσεις σήμερα
Λευκάδα: Παππάς αλυσόδεσε δύο σκυλιά και τα έσερνε με το βαν του [βίντεο]
Λίβανος: 492 νεκροί, πάνω από 1.000 τραυματίες από το ισραηλινό σφυροκόπημα
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου