Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Ιδιαίτερα θερμό το κλίμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Άντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του στα Χανιά, περπάτησαν στον κήπο, συζήτησαν στο μπαλκόνι βλέποντας τη θέα της πόλης αλλά και της Σούδας με τον πρωθυπουργό να μένει στη σημασία της τοποθεσίας, τη Σούδα η οποία αποτελεί απόδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και τον κ. Μπλίνκεν να ευχαριστεί για την φιλοξενία λέγοντας ότι γνωρίζει τη σημασία της φιλοξενίας του στην οικία του πρωθυπουργού.
«Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές ερωτώμενες για το θέμα των F-35, τα οποία η χώρα μας επιθυμεί, πλην όμως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα δώσει το πράσινο φως. Άλλωστε, η Αθήνα επιθυμούσε να αποσυνδεθεί η προμήθεια των μαχητικών πέμπτης γενιάς από την υπόθεση των τουρκικών F-16, τα οποία είναι μέρος του παζαριού Τουρκίας-ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
«Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας». Η βασική εκκρεμότητα στον άξονα της αμυντικής συνεργασίας αφορά τα αμερικανικά μαχητικά, καθώς μια σειρά άλλων εξοπλισμών είναι σε φάση δρομολόγησης, με πρόσφατο παράδειγμα τα αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk, για τα οποία έφτασε προ ημερών από τις ΗΠΑ το Letter of Acceptance και πλέον η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει, αν επιθυμεί την αγορά τους κόστους περίπου 1,2 δισ.
Υπό αυτή την έννοια, πηγές με γνώση της συζήτησης Μητσοτάκη-Μπλίνκεν υπογραμμίζουν την ικανοποίηση της Αθήνας, η οποία, ως σταθερός εταίρος της Αμερικής, φέρεται να παίρνει αυτά που ζητά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, κάναμε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώσαμε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. pic.twitter.com/hdf7LxnJz0
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 6, 2024
Η προώθηση του αιτήματος της Αθήνας για τα F-35 έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού συμφωνήθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί φαίνεται ότι υπήρξε απογοήτευση των Αμερικανών καθώς η Άγκυρα δήλωσε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Να υπογραμμισθεί πως οι Αμερικανοί δεν θέλουν να υπάρχει μεγάλο χάσμα στους τομείς των εξοπλιστικών συστημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες. Εάν λοιπόν προχωρήσει η ένταξη στο πρόγραμμα των F-35 μέχρι το καλοκαίρι, με έναρξη παράδοσης το 2029 δίχως παράλληλη έγκριση των F-16 Viper για την Άγκυρα, θα διευρύνει το χάσμα υπέρ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ακόμη περισσότερο, με επιπτώσεις που δεν αφορούν μόνο το Αιγαίο αλλά και τον γενικότερο προσανατολισμό της Τουρκίας, η οποία μας αρέσει δεν μας αρέσει, δεν μπορεί να μείνει χωρίς στόλο σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Η ελληνική πλευρά αντέτεινε το επιχείρημα προς την αμερικανική ότι το ελληνικό αίτημα δεν μπορεί να μείνει σε ομηρία λόγω της αμερικανοτουρκικής διαφοράς για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά το καθαρό διπλωματικό κομμάτι της χθεσινής συνάντησης, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για το χρονοδιάγραμμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο κ. Μπλίνκεν μετέφερε μάλιστα προς τον κ. Γεραπετρίτη τους προσωπικούς χαιρετισμούς από τον Χακάν Φιντάν, τον οποίο είχε συναντήσει λίγες ώρες νωρίτερα στην Τουρκία και έδειξε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και υπάρχει τακτικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Μέχρι τον Μάρτιο μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνάντηση μέσα στον Φεβρουάριο Γεραπετρίτη-Φιντάν σε ουδέτερο έδαφος.
Τί άλλο συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο πρώτο μέρος της τετ α τετ και ακολούθως με διευρυμένη σύνθεση, έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.
Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Η δήλωση πάντως του Άντονι Μπλίνκεν για τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και προσωπικά για τον Έλληνα πρωθυπουργό βρήκε πολύ ικανοποιημένο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας σε άλλους στρατηγικούς τομείς.
Η συνάντηση Μπλίνκεν με Ερντογάν και Φιντάν
Πριν από την επίσκεψή του στην Κρήτη, ο Άντονι Μπλίνκεν μετέβη στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν, καθώς και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και πως η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ – εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Από τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών συμπεραίνεται πως οι δύο πλευρές «χώρισαν» χωρίς να λάβουν αυτό που επεδίωκαν – ούτε οι ΗΠΑ πήραν μια σίγουρη απάντηση για το «ξεμπλοκάρισμα» της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα, ούτε η Τουρκία έλαβε κάποια δέσμεση για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην κυβέρνηση Ερντογάν.
Ειδήσεις σήμερα
Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο για τις… υπουργικές καραμπόλες και οι γκρίνιες