«Μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις αναδιατάξεις στα έδρανα αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο όμως που συζητούμε είναι μέρος σταθερής διαδρομής που υπηρετούμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε που στοχεύει το σχέδιο νόμου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός στοχεύει στην «οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στην ανακαίνιση δομών, στις νέες προσλήψεις υγειονομικών και στη βελτίωση των αποδοχών τους».
Από 28 Νοεμβρίου θα ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Προωθούμε τα απογευματινά χειρουργεία. Μια διαδικασία που προβλέφθηκε το 2017, αλλά δεν είχε γίνει τίποτα. Δημιουργήσαμε τώρα ενιαία λίστα, ώστε να παρακολουθείται από την πολιτεία και την κοινωνία. Από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37 χιλιάδες δωρεάν χειρουργεία που θα γίνουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξεκινώντας από τα πίσω προς τα εμπρός. Από τους συμπολίτες μας που περιμένουν μεγαλύτερο διάστημα για να μπουν σε χειρουργείο», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε φιλόδοξο το σχέδιο, σημειώνοντας ότι, «δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ και προϋποθέτει χρόνο και επιμονή στην εκτέλεσή του». Όπως τόνισε «απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, ώστε να αίρονται τα πολλά εμπόδια και να προωθούνται σημαντικές παρεμβάσεις που διορθώνουν αρρυθμίες. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι διατάξεις που συζητούμε για τον προσωπικό ιατρό. Ένας θεσμός που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας. Η σημασία προσωπικού ιατρού υποτιμήθηκε από την ιατρική κοινότητα και από τους πολίτες. Το 44% των πολιτών σήμερα δεν έχουν ενταχθεί στον θεσμό. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι ο προσωπικός ιατρός είναι σημείο αναφοράς. Δεν είναι ο προσωπικός ιατρός, αυτός που απλά θα μας γράψει τα φάρμακα χωρίς αμοιβή. Θα μας συμβουλέψει για τα εμβόλια για τις εξετάσεις, θα μας κατευθύνει στο νοσοκομείο και θα συντάξει τον ψηφιακό φάκελο που σύντομα θα έχουμε όλοι».
«Στο εξής ο αριθμός προσωπικών ιατρών γίνεται μεγαλύτερος», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οι πολίτες δεν θα επιβαρύνονται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες», ανέφερε. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα πρωτοβουλίες που όπως είπε αξίζουν ξεχωριστή αναφορά. «Η γενναία απόφαση για αμοιβή εφάπαξ των ιατρών που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν την γενική οικογενειακή ιατρική και παθολογία. Να σταθώ και στην ίδρυση 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ιατρικό προσωπικό που θα παρέχουν φροντίδα αλλά θα διδάσκουν και το υγειονομικό προσωπικό. Θα κάνω μια ειδική αναφορά για τον τομέα πρόληψης. Είναι μια πολική που σύμφωνα με τις έρευνες είναι καθοριστική για το προσδόκιμο της ζωής. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των συνηθειών μας που προάγουν την καλή υγεία. Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να αθλούμαστε. Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αυτών που τα κάνουν όλα και εκείνων που δεν κάνουν τίποτα μπορεί να είναι 18 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ίδρυση 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας τα οποία είναι στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό. «Στόχος είναι να μην φτάνουν τόσο επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία, αλλά να φτάνουν σε ένα πρωτοβάθμιο κέντρο υγείας» είπε ο πρωθυπουργός. Αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στα βήματα που γίνονται στον τομέα της πρόληψης λέγοντας ότι είναι καθοριστική για το προσδόκιμο ζωής.
«Για πρώτη φορά αποκτούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας» είπε. «Το πρόγραμμα “Προλαμβάνω” ένα πρόγραμμα “ομπρέλα” που δίνει την δυνατότητα σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού να κάνει εγκαίρως και δωρεάν τις βασικές προληπτικές εξετάσεις. Ξεκίνησε με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. 500.000 γυναίκες έκαναν προληπτική μαστογραφία ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος. Περίπου 30.000 εντοπίστηκαν με ευρήματα. Στόχος είναι να εξετασθούν 2.000.000 Ελληνίδες.
«Οι λίγοι επίορκοι γιατροί και φαρμακοποιοί που υπεξαιρούν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ κλέβουν από των Ελληνα και την Ελληνίδα. Να το ξεχάσουν, θα τους βρούμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση: «Θα περιμένω την τελική απόφαση του ΠΑΣΟΚ. Οχι της Αριστεράς, το μέλλον της είναι αβέβαιο, αλλά η άρνησή της είναι σίγουρη. Να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάλι όχι σε όλα. Ο κοινοβουλευτισμός επιβάλει τεκμηριωμένη κριτική όχι όμως την κομματική περιχαράκωση ή το φλερτ με συγγενικούς χώρους.
Αντίθετα αντί άλλης τοποθέτησης πληροφορήθηκα ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία. Μία αντιγραφή τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθείτε να αντικαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στα λάθη του. Πριν ακόμα διαλυθεί σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι η χώρα έχει οροφές δαπανών. Να μας πείτε από που θα το κόψετε. Φαντάζομαι ότι η διάταξη για τα βαρέα και τα ανθυγιεινά θα δώσει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 έτη. Θα φύγουν 7.500 γιατροί και νοσηλευτές, αυτό θέλετε; Ερχεστε και λέτε να αδειάσουμε το ΕΣΥ από γιατρούς και νοσηλευτές, αυτή είναι η πολιτική σας για το ΕΣΥ».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον Προσωπικό Ιατρό
Αναφορικά με τον προσωπικό ιατρό, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:
- παραμένει ως υποχρεωτική η εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό.
- διατηρείται η λειτουργία του προσωπικού ιατρού ως πύλης εισόδου στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πλην όμως, σχετικό δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού για τα θέματα της ειδικότητάς τους
- διατηρείται το δικαίωμα εγγραφής σε έναν μόνο προσωπικό ιατρό, με δυνατότητα μετεγγραφής έως δύο φορές ανά έτος
- παραμένουν τα όρια των δύο χιλιάδων (2.000) και χιλίων πεντακοσίων (1.500) ασθενών ανά προσωπικό ιατρό και παιδίατρο, αντίστοιχα
- καταργείται η δυνατότητα ορισμού, ως προσωπικών, ιατρών άλλων ειδικοτήτων πλην της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας
- εντάσσονται στις κατηγορίες προσωπικών ιατρών ιδιώτες ιατροί, ιατροί που υπηρετούν σε θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου, και απόφοιτοι των ιατρικών σχολών εφόσον επιθυμούν την απόκτηση τίτλου ειδικότητας στην Ελλάδα,
- θεσπίζεται κίνητρο προσέλκυσης, ύψους σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, για την απόκτηση των ειδικοτήτων της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας.
Μετατροπή Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας
Το νομοσχέδιο προβλέπει μετατροπή Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία διασυνδέονται με Τμήματα Ιατρικής των δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). «Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», «στη διασφάλιση της διαρκούς και βέλτιστης εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ανά την επικράτεια», «στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στους κατοίκους της χώρας, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής διασποράς τους, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων τηλεϊατρικής», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σε ηλικία 91 ετών
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών στην περιοχή – Σε νέα φάση οι έρευνες για τα νεκρά μωρά
Πειραιάς: Βίντεο ντοκουμέντο από επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ «νονών» της νύχτας