Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εμβληματική στιγμή» τη συμφωνία των δύο χωρών για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, επισήμανε την «κοινή πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε αυτή η συμφωνία να επεκταθεί».
Χαρακτήρισε εξάλλου «θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας» την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και διαμήνυσε ότι όλες οι διπλωματικές κινήσεις «που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή μας, αποδεικνύουν στην πράξη ότι, σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».
Στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο Τζο Μπάιντεν «θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών συλλογικής ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας», ενώ τόνισε ότι τόσο η χώρα μας όσο και η Αίγυπτος «θα υποδεχτούν με θετική διάθεση την αποφασιστικότερη συμβολή της Αμερικής στα δρώμενα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου».
Ανέφερε εξάλλου ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίσει, μαζί με όλους τους εταίρους της στην περιοχή, την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στον κεντρικό ρόλο τους ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ».
«Πάντα ανοιχτό σε νέους εταίρους».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι η ηγεσία της Τουρκίας, «εγκαταλείποντας την επιθετικότητα και επανερχόμενη στους κανόνες της καλής γειτονίας, θα μπορούσε να προσφέρει και εκείνη στον λαό της νέα οφέλη», σημειώνοντας μάλιστα ότι το σχήμα περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας East Med Gas Forum «είναι πάντα ανοιχτό σε νέους εταίρους».
«Κάθε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου -επί της αρχής- πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη και να συμμετέχει σε αυτή την καινοτόμα ενεργειακή σύμπραξη, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις και να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε.
«Οι σημερινές μας διαβουλεύσεις εστίασαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης στο πλαίσιο των προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και δεδομένης της υιοθέτησης ιδεολογικών πολιτικών που στηρίζουν τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης ανακυκλώνει τα σκουπίδια για το δημοψήφισμα και τα capital controls»
«Θα παρεμποδίσουμε την επιβολή εχθρικών θέσεων»
«Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας και με όλες τις φιλικές μας χώρες, με στόχο να αντιμετωπίσουμε όλα όσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια, επιδιώκοντας να παρεμποδίσουμε την επιβολή εχθρικών θέσεων», πρόσθεσε ο κ. Σίσι, ο οποίος ανέφερε ότι η συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδος για την οριοθέτηση της ΑΟΖ «βασίστηκε στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου αλλά και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» και «αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο και στις δύο χώρες ώστε να επωφεληθούν από τους άφθονους πόρους της Μεσογείου».
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε από την πλευρά του τον κ. Σίσι ότι η Ελλάδα παραμένει ένθερμος συμπαραστάτης στην εμβάθυνση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο της χώρας αυτής «ως φάρου και θεματοφύλακα του μετριοπαθούς Ισλάμ, του πραγματικού Ισλάμ, του μόνου Ισλάμ τολμώ να πω», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε μάλιστα ότι αυτός ο «ρόλος είναι καθοριστικός, ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί, κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα τις δικές τους γεωπολιτικές σκοπιμότητες».
Την ίδια ώρα πάντως η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, καταδεικνύοντας για μία ακόμη φορά στην πράξη ότι δεν υπάρχει συνέχεια σε κινήσεις όπως η πρόσφατη επικοινωνία του κ. Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια.
Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για τη νέα παράνομη NAVTEX με την οποία «ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου», ανέφερε το ΥΠΕΞ, ζητώντας από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.
Από την έντυπη έκδοση