Ειδικότερα, θα προβλέπει πως τα τιμολόγια θα καθορίζονται από τον εκάστοτε πάροχο και θα ελέγχονται από τη ΡΑΑΕΥ, ενώ δεν θα μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Στο πλαίσιο της απόφασης, παρέχεται ακόμα η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει με τιμολόγια κοινωνικού χαρακτήρα για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, όπως οι ευάλωτες οικογένειες, οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι κ.ά.
Επιπλέον, θα καταμετρείται συχνότερα η κατανάλωση νερού, τουλάχιστον δηλαδή 3 φορές το χρόνο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις ενέργειες της κυβέρνησης στο πρόβλημα της λειψυδρίας σημείωσε πως «σε αυτή τη φάση ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Αν έχουμε κακή περίοδο, μπορεί να εξετάσουμε και άλλα μέτρα που να περιορίζουν την κατανάλωση για να έχουμε ασφάλεια στην πιθανότητα ακραίων φαινομένων».
Ο κ. Σκυλακάκης έδωσε έμφαση στην αφαλάτωση, την οποία χαρακτήρισε «ψυχρή εφεδρεία» ανεξάρτητη από την ανομβρία, που θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά. Τόνισε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας επικεντρώνεται στο Νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Κρήτης. Σε ό,τι αφορά την Αττική, επεσήμανε ότι υδροδροτείται από την Κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από τους ξηρούς χειμώνες των δύο προηγούμενων ετών.
Εναλλακτικές
Για να μην υπάρξουν προβλήματα στην υδροδότηση της πρωτεύουσας, η ΕΥΔΑΠ έθεσε ήδη σε εφαρμογή το plan b, το οποίο προετοίμαζε παρατηρώντας τις υδρολογικές συνθήκες και βάζοντας στην εξίσωση τους εφεδρικούς ταμιευτήρες και τις γεωτρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, τέθηκαν σε λειτουργία οι πηγές της Μαυροσουβάλας, οι οποίες είναι κάτω από την Πάρνηθα και οι πηγές του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού, οι οποίες είναι κοντά στην Υλίκη.
Δημοσκόπηση Interview: Σε τροχιά ανόδου η Νέα Δημοκρατία - Πτώση για ΠΑΣΟΚ
Αναφερόμενος στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, στάθηκε μεταξύ άλλων στη χρήση ανακυκλωμένου νερού που σήμερα απορρίπτεται στη θάλασσα από την Ψυτάλλεια και το Θριάσιο. Οπως είπε, εξετάζεται το νερό του Θριασίου μέσω επένδυσης να οδηγείται στη Helleniq Energy, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής της ΕΥΔΑΠ, ενώ πραγματοποιείται Master Plan για να εξεταστεί πού μπορεί να αξιοποιηθεί το ανακυκλωμένο νερό Κορωπίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιοχές Κόρινθος, Βοιωτία και Φωκίδα θα έχουν από εδώ και στο εξής ΕΥΔΑΠ, ενώ ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ νήσων για υποστήριξη των νησιών που έχουν πρόβλημα (π.χ. Κυκλάδες) και της Κρήτης. Αντίστοιχα, η ΕΥΑΘ επεκτείνεται σε λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω ΕΣΠΑ, παρέχεται χρηματοδότηση: α) ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, σε Κορινθία, Σαρωνικό, Αλεξανδρούπολη, Κασσάνδρα και Ρέθυμνο για ολιστικά έργα ύδρευσης και λυμάτων και β) περίπου 50 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε άνυδρα νησιά, κυρίως για έργα αφαλάτωσης.
Παράλληλα, δρομολογούνται έργα ύδρευσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, για άμεση υλοποίηση, με χρηματοδότηση, από το ΠΔΕ του ΥΠΕΝ.
Στο υπό σύσταση Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών έχουν συμπεριληφθεί αφαλατώσεις και ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, με κρατική συνεισφορά συνολικού ύψους 166 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα τα έργα αυτά να φθάσουν έως 450 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τιμή του CO2. Στα έργα που δρομολογούνται, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, είναι επίσης η ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών.
Ειδήσεις σήμερα
Εφορία: Εως και 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές [πίνακες]
Τροχαίο στην Κρήτη: Νεκρός ένας ηλικιωμένος στην Σητεία
Κύκλωμα μπράβων στη Μύκονο: «400 ευρώ η δόση για τον Τόνι τον υδραυλικό»