Διαφωνία
Ο Κ. Μητσοτάκης διαφώνησε ανοιχτά με την απόφαση της Γερμανίας, ενώ και το παρασκήνιο στην Ευρώπη έχει πάρει φωτιά με το μεταναστευτικό. Ηδη γίνονται έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με τη συμμετοχή και κεντροευρωπαϊκών χωρών, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αυθαίρετη κίνηση του Γερμανού καγκελαρίου, ο οποίος ενήργησε υπό «πολιτικό πανικό» μετά τη νίκη του ναζιστικού κόμματος AfD στις εκλογές στη Θουριγγία και τη Σαξονία. Και εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Η απότομη τιμονιά του Ολαφ Σολτς για το μεταναστευτικό έφερε γενικευμένη ανισορροπία στην Ε.Ε. Ενώ, όπως έλεγαν διπλωματικοί κύκλοι, «δεν καταλαβαίνει ότι με αυτή την αλλαγή, δικαιώνει το AfD, αλλά και τις ακραίες δυνάμεις που ανεβαίνουν σε όλη την Ευρώπη». Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως υπάρχει και μια θετική πλευρά στην αυθαιρεσία της Γερμανίας: «Ολη η Ευρώπη κατάλαβε καλύτερα τη σημασία της αυστηρής φύλαξης των συνόρων». Κι αυτό αφορά και τα ελληνικά σύνορα που είναι ευρωπαϊκά.
Συναντήσεις
Τα νέα δεδομένα στο μεταναστευτικό απασχόλησαν έντονα τις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και τον επικεφαλής του προέδρου του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Αλμπέρτο Φεϊχό. Σύμφωνα με πληροφορίες και στις δυο συναντήσεις του πρωθυπουργού υπήρξε συναντίληψη και συμφωνία με τους συνομιλητές του. Μετά και απ’ αυτές τις συναντήσεις ο Κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι θα θέσει με έμφαση το μεταναστευτικό στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο γίνεται στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις, όχι μόνο με τις χώρες του Νότου, που είναι χώρες πρώτης εισόδου (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος και Μάλτα), αλλά και με το σύνολο των δυνάμεων οι οποίες επέβαλαν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου (Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λπ.).
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ένταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα, παρά τον κίνδυνο που υπάρχει, δεν θα δημιουργήσουν κύμα «επαναπατρισμού» μεταναστών στις χώρες (και την Ελλάδα) από τις οποίες πήραν ταξιδιωτικά έγγραφα 90 ημερών.
Δύο προβλήματα
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
Αλλά και να το επιχειρήσει η Γερμανία, υπάρχουν δυο μεγάλα προβλήματα, τα οποία πρέπει ξεπεράσει:
- Να βρει τους μετανάστες.
- Και το πιο σημαντικό, τα γερμανικά δικαστήρια δεν πρόκειται να εγκρίνουν απελάσεις γιατί, με βάση το δίκαιο, δεν μπορούν να απελαθούν μετανάστες για να επιστρέψουν σε χώρες με χειρότερες συνθήκες απ’ αυτές που υπάρχουν στη Γερμανία. Τα επιδόματα π.χ. που δίνει η Γερμανία είναι πολύ υψηλότερα από τα επιδόματα που χορηγεί η Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον -το οποίο προδίδει τον πολιτικό πανικό του Βερολίνου και τα εσωτερικά πολιτικά κίνητρα της γερμανικής κυβέρνησης- είναι ότι η Γερμανία φέτος έχει δεχθεί λιγότερους (!) μετανάστες απ’ ό,τι πέρσι. Εφέτος έχει δεχθεί 50.000 μετανάστες, ενώ πέρσι δέχθηκε 56.000.
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ
Αυστηρή φύλαξη συνόρων και ολοκλήρωση του φράχτη
Εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη, τους χειρισμούς από ελληνικής πλευράς συντονίζει ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης. Και επειδή οι αρμοδιότητες για το μεταναστευτικό είναι διάσπαρτες, συμμετέχουν στις συσκέψεις ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Παναγιωτόπουλος, το υπ. Προστασίας του Πολίτη (έχει στην αρμοδιότητά του το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ.) και το υπ. Εθνικής Aμυνας.
Στις συσκέψεις συμμετέχουν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γ. Μυλωνάκης, η υφ. Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου, όπως και ο βουλευτής Τ. Χατζηβασιλείου. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πιο σκληρή αντιμετώπιση των διακινητών-δουλεμπόρων, η ακόμα πιο αυστηρή φύλαξη των συνόρων με αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και ο πιο ευέλικτος συντονισμός που απαιτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιστροφών των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους.
Συνεργασία
Σε αυτό το σημείο, έχει ενδιαφέρον και ο παράγων Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα συνεργάζεται καλά με τις ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση των διακινητών, αλλά δεν συνεργάζεται για τις επιστροφές.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον φράχτη του Eβρου. Επειδή πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, η Ελλάδα επιμένει στη χρηματοδότηση του φράχτη και με ευρωπαϊκούς πόρους. Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, ακόμα κι αν χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί μόνο από ελληνικούς πόρους, ο φράχτης θα ολοκληρωθεί.