Στη Βουλή
Η «μάχη του προϋπολογισμού», που ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα με την υπερψήφισή του, δεν απεδείχθη και τόσο μάχη, καθώς η συνεκτική πολιτική της κυβέρνησης δεν συνάντησε πολιτική αντίσταση από ρεαλιστικές και ουσιώδεις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Βρήκε απέναντι της π.χ. προτάσεις που αναθεωρήθηκαν εν κινήσει από το ΠΑΣΟΚ που τις κατέθεσε ή τον γνωστό και καθόλου δημοφιλή πλέον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τα λεφτόδεντρα ή το κλασικό «όχι σε όλα» από τα υπόλοιπα κόμματα διαμαρτυρίας που συμπληρώνουν το πολυκατακερματισμένο και ετερόκλητο τοπίο της αντιπολίτευσης.
Ο Κ. Μητσοτάκης στην αποψινή ομιλία του, με την οποία θα κλείσει η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, θα ανακοινώσει τη νομοθετική παρέμβαση -και το περιεχόμενό της- για τις τράπεζες και πιθανώς κι ένα άγνωστο μέχρι στιγμής μέτρο για τη στήριξη και την κοινωνική φροντίδα των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Ο σημαντικός περιορισμός των προμηθειών των τραπεζών, ο εξορθολογισμός των επιτοκίων, η ενίσχυση της αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος και η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν το περίγραμμα των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων. Παράλληλα, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυο εκπλήξεις, με την οικονομική ενίσχυση των ενστόλων και τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους χαμηλοσυνταξιούχους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Πολιτικές δηλώσεις
Κωνσταντοπούλου: Οι αριθμοί που λένε την αλήθεια για την οικονομία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός απόψε δεν θα κάνει τη συνηθισμένη ομιλία των πρωθυπουργών στους προϋπολογισμούς. Δηλαδή δεν θα κάνει μια ομιλία γεμάτη αριθμούς. Αλλά μια καθαρά πολιτική ομιλία για τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής για το 2025 και τις δυνατότητες που δημιουργεί, για αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών σε συνδυασμό με τις νέες φορολογικές μειώσεις και την αναμενόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Για το 2025 αναμένεται να πει πως θα είναι «ένα βήμα σιγουριάς», πριν απ’ το «άλμα 2026-2027» που θα ακολουθήσει, μέχρι το τέλος της τετραετίας και τις εκλογές του 2027. Για μια ακόμα φορά, θα καταστήσει σαφές ότι θα εξαντλήσει της τετραετία και ότι ο ίδιος θα ηγηθεί της προσπάθειας για την τρίτη συνεχόμενη κυβερνητική θητεία της Ν.Δ.
Ο πρωθυπουργός από θέση πολιτικής υπεροχής, γνωρίζοντας ότι στηρίζει ένα προϋπολογισμό, ο οποίος φέρνει την Ελλάδα στη 4η θέση των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πλεονάσματα και τον 8ο προϋπολογισμό που έχει ήδη εγκριθεί από την Ε.Ε., επιδιώκει να στείλει μήνυμα σταθερότητας και σιγουριάς για τη χώρα. Και μάλιστα σε συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας.
Το 2025 είναι η κρίσιμη χρονιά της μετάβασης. Καθώς αναμένεται να είναι η χρονιά της κεφαλαιοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει και της μετατροπής τους σε παραδοτέα έργα. Βάζοντας έτσι τις βάσεις για την ταχύτερη επιστροφή του κοινωνικού μερίσματος στη μεσαία τάξη και τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.