Μιλώντας για την τροπολογία για τους Σπαρτιάτες, ο Παύλος Μαρινάκης είπε πως «ως προς την εκλογική χρηματοδότηση ήρθε το Υπουργείο Εσωτερικών και κατέθεσε μια τροπολογία η οποία σε αντίθεση με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θεωρούμε ότι είναι πολύ πιο δεμένη, νομικά άρτια και μπορεί να εφαρμοστεί και η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλή κατόπιν ψηφοφορίας που θα γίνει να αποκλείσει τους Σπαρτιάτες από την εκλογική χρηματοδότηση».
Για τη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά 90,1, είπε πως «δεν υπάρχει ζήτημα» για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον Κώστα Καραμανλή, προσθέτοντας πως και αυτή η σφυγμομέτρηση αποτυπώνει την πολιτική υπεροχή της ΝΔ, αφενός, και την αναμονή της κοινωνίας «στα επόμενα 2,5 χρόνια να υλοποιήσουμε το υπόλοιπο μέρος του προγράμματός μας και αν και εφόσον αξιολογήσει θετικά αυτή την υλοποίηση, να μας στηρίξει εκ νέου».
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ως νομικός εσείς έχετε άποψη για το θέμα που συζητάμε σχετικά με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας των μελών της τέως βασιλικής οικογένειας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις από τον νόμο, ο οποίος, μάλιστα, δεν είναι και νόμος πρόσφατος, είναι νόμος από παλαιότερη κυβέρνηση άλλου κόμματος και ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εφόσον πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προφανώς, θα εφαρμοστεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αυτές, κ. Εκπρόσωπε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν κάποια ζητήματα αποδοχής κάποιων πραγμάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει συζήτηση περί αποδοχής, το προφανές, του πολιτεύματος, του επωνύμου, το οποίο πρέπει να υπάρχει, και οι άλλες είναι τυπικές προϋποθέσεις, τις οποίες θεωρώ ότι πληρούνται, ως προς τον χρόνο που είναι κάποιος ή αν είναι γεννημένος στην Ελλάδα. Είναι αναλόγως με την περίπτωση. Αλλά η απόκτηση ιθαγένειας δεν κρίνεται με βάση το ποιος αιτείται την ιθαγένεια. Κρίνεται με βάση τις προϋποθέσεις. Υπάρχει περίπτωση κάποιου ο οποίος είναι παιδί μεταναστών και είναι κάποια χρόνια στην Ελλάδα και υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Εδώ σίγουρα υπάρχουν κάποιες ειδικές προϋποθέσεις, οι οποίες κρίνονται, αλλά δεν είναι ότι θα δημιουργηθεί ένας άλλος νόμος ή θα τροποποιηθεί ο υπάρχων νόμος για τη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό θα το κάνει η Κυβέρνηση, όπως έχω διαβάσει κάπου, για να κάνει μια δεξιά στροφή. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Θα εφαρμοστεί ο νόμος που υπάρχει ούτως ή άλλως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το οποιοδήποτε πρόσωπο θέλει να μπει στην διαδικασία αυτή…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το οποιοδήποτε πρόσωπο. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι παιδιά αλλοδαπών, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, που δεν είναι τέτοια η περίπτωση. Εδώ θα εξεταστεί υπηρεσιακά και μόνο η συγκεκριμένη περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα λίγο στα υπόλοιπα. Άκουσα το πρωί και τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τους Σπαρτιάτες και την τροπολογία που αναστέλλει την χρηματοδότησή τους, να σας κατηγορούν για το γεγονός ότι αργήσατε και να επικαλούνται την τροπολογία που είχαν καταθέσει εκείνοι, αν δεν κάνω λάθος, το φθινόπωρο του 2023. Θέλω να μας πείτε εάν τα χρήματα θα επιστραφούν, αν θα επιστραφεί η επιχορήγηση, δηλαδή, και για ποιον λόγο μας πήρε τόσον καιρό αυτό να το κάνουμε;
Τέλος ταφής: Γίνεται ανταποδοτικό προς την αυτοδιοίκηση για την επιτάχυνση των έργων ανακύκλωσης
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι από την ημέρα κατάθεσης της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένη διατύπωση πριν από λίγους μήνες μέχρι και σήμερα δεν έχουν πάρει λεφτά οι Σπαρτιάτες, άρα δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης και ως αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης να πάρουν κάποια λεφτά οι Σπαρτιάτες. Αλλά για να δούμε λίγο το θέμα στην ολότητά του, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω ως προς το τι έχει κάνει η συγκεκριμένη Κυβέρνηση για να θωρακίσει το πολίτευμα από εγκληματικές οργανώσεις. Γιατί για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι λέμε, εδώ δεν μιλάμε για την ιδεολογία κάποιου, όσο απεχθής και αν είναι αυτή η ιδεολογία, εδώ μιλάμε για συγκεκριμένες πράξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ρώτησα για τα χρήματα, αυτοί ως βουλευτές έχουν πάρει μέχρι στιγμής κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, έτσι δεν είναι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Δικαιοσύνη δεν αποφασίζει με βάση το όνομα κάποιου ή το όνομα του κόμματος. Αποφασίζει με βάση πραγματικά περιστατικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς, λοιπόν, τι ήρθαμε και κάναμε; Εμείς ήρθαμε την πρώτη τετραετία με μία σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις και δώσαμε τα νομικά εργαλεία στην Δικαιοσύνη, ούτως ώστε όταν ένα κόμμα ταυτίζεται με μία εγκληματική οργάνωση, είτε με τον πραγματικό της αρχηγό, είτε με αυτόν ο οποίος είναι εν τοις πράγμασι, αυτός που είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή, και υποκρύπτεται, ενώ μπροστά φαίνεται κάποιος άλλος αρχηγός, αν αποδειχθεί από την Δικαιοσύνη ότι ταυτίζεται αυτός με μια εγκληματική οργάνωση να μην μπορεί να είναι υποψήφιος. Δεν νομοθετείς εκδικητικά. Νομοθετείς με αντικειμενικά δεδομένα. Αυτό, λοιπόν, το έκανε η Κυβέρνηση της Ν.Δ.. Επί τη βάσει, λοιπόν, αυτής της νομοθέτησης, είχαμε τις αποφάσεις που είχαμε στον Άρειο Πάγο για την Χρυσή Αυγή. Μην τα επαναλαμβάνουμε. Ανήκουν στην ιστορία και είναι σημαντικό να τα θυμίζουμε. Ως προς την χρηματοδότηση, υπάρχει η τακτική χρηματοδότηση και υπάρχει και η εκλογική χρηματοδότηση. Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Ως προς την τακτική χρηματοδότηση, αυτό λαμβάνεται από ένα κόμμα το οποίο συμμετέχει στις εκλογές. Το αν συμμετέχει ή όχι ένα κόμμα στις εκλογές, αυτό είναι απόφαση, όπως ξέρετε, της Δικαιοσύνης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, εκκρεμεί μία απόφαση της Δικαιοσύνης επί προσφυγών σχετικά με τους Σπαρτιάτες. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην Δικαιοσύνη, όπως καταλαβαίνετε, και περιμένουμε την απόφαση. Ως προς την εκλογική χρηματοδότηση, ήρθε το Υπουργείο Εσωτερικών και κατέθεσε μια τροπολογία, η οποία σε αντίθεση με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θεωρούμε εμείς, αυτό -εντάξει- είναι υποκειμενικό….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …Ότι είναι πολύ πιο δεμένη, νομικά άρτια και μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν αρκεί μόνο να διαπιστώνεις ένα πρόβλημα, δεν αρκεί μόνο να λες ότι υπάρχει μια ανάγκη νομοθέτησης. Υπάρχει και ανάγκη αυτό να είναι τεκμηριωμένο και να μπορεί να εφαρμοστεί από τη Δικαιοσύνη, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλή, κατόπιν ψηφοφορίας που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, αμέσως μετά τις γιορτές, να αποκλείσει τους «Σπαρτιάτες», εν προκειμένω, από την εκλογική χρηματοδότηση. Αυτό είναι απόφαση της Βουλής, δεν μπορούμε εμείς να προδικάσουμε. Φαντάζομαι λόγω της πλειοψηφίας που υπάρχει και της γνώμης των περισσότερων κομμάτων, φαντάζομαι ποια θα είναι απόφαση και έτσι θα πορευτούμε. Ξέρετε, μπερδεύουμε δύο μεταξύ τους αντίθετα πράγματα. Το αν είμαστε απέναντι σε μια ιδεολογία και το πως μπορεί κάποιος και γιατί να αποκλειστεί από μια χρηματοδότηση. Δεν αποκλείεται κάποιος επειδή είναι ακροδεξιός. Είμαι πολύ απέναντι και στα δύο άκρα και σε οποιοδήποτε άκρο. Αποκλείεται επειδή αποδεικνύεται ότι στο όνομα μιας ιδεολογίας τελεί κάποιες συγκεκριμένες πράξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως εσείς ξεκαθαρίζετε ότι οι τρεις βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν, δεν τίθεται θέμα προσχώρησής τους στη Νέα Δημοκρατία; Για να το διευκρινίσουμε και αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Απολύτως κανένα θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς το παρόν ή γενικότερα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση στη Νέα Δημοκρατία να ενταχθούν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει τις συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις. Εδώ είναι πολιτικό θέμα, είναι ιδεολογικό και μιλάμε για το αν κάποιος θα ενταχθεί σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αυγενάκης πότε θα γυρίσει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω κάτι να σας πω αυτή τη στιγμή περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα κοιτάξτε, έχει το συντονισμό αυτής της εκπομπής και εν είδει καθηγήτριας μας λέει τι να κάνουμε και εμείς την δεχόμεθα διότι δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς, μου λέει να σας ρωτήσω για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO, αλλά εγώ θέλω να σας ρωτήσω, πριν από την πρόθεση ψήφου και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, πως σχολιάζετε πολιτικά, επειδή είμαι φύσει παραπολιτικός εγώ, όπως γνωρίζετε, το γεγονός ότι φαίνεται, ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών να προτιμάει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Κ. Καραμανλή, ενώ δεν υπάρχει ούτε ως σενάριο αυτό. Δηλαδή θέλω να πω, ότι μήπως η δημοφιλία του εντέλει έχει υποτιμηθεί, στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και γενικότερα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε μάθει να μην υποτιμούμε την πορεία κανενός και να μην απαξιώνουμε κανένα πρόσωπο, πολλώ δε μάλλον έναν πρώην Πρωθυπουργό και έναν πρώην πρόεδρο του κόμματος μας. Εγώ είμαι από μικρός στη Νέα Δημοκρατία, αλλά θεωρώ ότι επειδή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για αυτό σας το ρωτώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ….όχι σε καμία περίπτωση, δεν υπάρχει καταρχάς τέτοιο ζήτημα και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός έχει απαντήσει κάθετα για το συγκεκριμένο θέμα, ούτε υπήρξε ποτέ κάποιο τέτοιο ζήτημα από την Κυβέρνηση. Θεωρώ ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να προστατευθεί ειδικά από εμάς και να ανοίξει όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Αυτό νομίζω ότι είναι και ο ελάχιστος σεβασμός και προς το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο συνολικά προς τον θεσμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλωστε δεν αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφια η κ. Σακελλαροπούλου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση καθόλου, οπότε αν δεν έχει ανοίξει μια συζήτηση δεν υπάρχει κάτι που μπορεί κανείς να προαναγγείλει, ούτε θετικά ούτε αρνητικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα ευρήματα της GPO, κ. Εκπρόσωπε σε ότι αφορά σε αυτά που απαντά ο κόσμος για το αν είχαμε αύριο βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι αυτό που θα ψήφιζε πιθανότερα. Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερό προβάδισμα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ που έρχεται δεύτερο κόμμα, υπάρχει διψήφια διαφορά. Από την άλλη αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στους δείκτες αισιοδοξίας για παράδειγμα, ο κόσμος δείχνει να απαντά ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν περαιτέρω. Θέλετε να μας πείτε αν σκέφτεστε το ενδεχόμενο να ανακουφίσετε την μεσαία τάξη, το επόμενο χρονικό διάστημα, στο επίπεδο των άμεσων φόρων για παράδειγμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Διαβάζω με πολύ μεγάλη προσοχή και σεβασμό όλες τις δημοσκοπήσεις, είτε είναι καλύτερες, είτε είναι χειρότερες, η μια σε σχέση με την άλλη, για εμάς. Όλες συμφωνούν σε μια πραγματικότητα που έχει δύο επιμέρους δεδομένα. Το ένα είναι μια πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, έναντι των αντιπάλων της, η οποία μάλιστα είναι και πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, για Κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας, το οποίο το διαβάζουμε θετικά, αλλά σίγουρα χωρίς να εφησυχάζουμε γιατί έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε και πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Και η άλλη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, η οποία προφανώς πρέπει να μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο και είναι και λογικό, δεν εκπλήσσομαι προσωπικά και κανένας εξ ημών δεν εκπλήσσεται, είναι ότι ο κόσμος, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, μένει στην άκρη και περιμένει από εμάς τα επόμενα δυόμιση χρόνια, να υλοποιήσουμε το υπόλοιπο μέρος του προγράμματος μας και αν και εφόσον αξιολογήσει θετικά αυτή την υλοποίηση, να μας στηρίξει εκ νέου. Αυτό είναι και η Δημοκρατία, άρα δεν είναι παράδοξα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τα θεωρώ πολύ λογικά. Και τα δύο ισχύουν ταυτόχρονα. Και δηλαδή αναγνωρίζεται μια πρόοδος και υπάρχει αναμονή και προσμονή για πολλά περισσότερα τα οποία αναφέρονται σε προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανέναν άμεσο φόρο θα μειώσετε, όμως; Δεν μου απαντήσατε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε. Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε, πριν από τρεις ημέρες, ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2025, για να είμαστε και δίκαιοι, γιατί ξέρετε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου πείτε ότι έχει μέσα μειώσεις φόρων.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η διαφορά της Κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, είναι ότι η Κυβέρνηση αυτά τα οποία λέει τα νομοθετεί και είναι πράξεις. Η αντιπολίτευση έχει αντιπροτάσεις, δυστυχώς ακοστολόγητες μέχρι τώρα. Σε αυτόν τον προϋπολογισμό….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέτε εσείς, γιατί εκείνοι λένε ότι τις έχουν κοστολογήσει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, εντάξει, δημοκρατία έχουμε. Αλλά ξέρετε κάτι; Ούτως ή άλλως σε λίγα χρόνια, ενόψει των εκλογών, σε δυο χρόνια και κάτι, όλα αυτά …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό, θα κριθούν στην κάλπη, έχετε δίκιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …Στο Γενικό Λογιστήριο πρώτα και μετά στην κάλπη. Οπότε ο καθένας, προφανώς μέχρι τώρα, μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Σε αυτόν τον Προϋπολογισμό είχαμε 12 περαιτέρω μειώσεις φόρων, πλέον έχουμε 72 στο σύνολο, μέσα σε πεντέμισι χρόνια. Δεν θυμάμαι άλλη κυβέρνηση, ειδικά στη σύγχρονη Ελλάδα, να έχει μειώσει τόσους φόρους, συμπεριλαμβανομένων και 23 έμμεσων φόρων, δηλαδή ΦΠΑ, πολύ σημαντικό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι επαρκή όμως τα μέτρα αυτά, κατά τη γνώμη σας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα μέτρα αυτά απαντούν και σε συγκεκριμένες ανάγκες κοινωνικών ομάδων ή επαγγελματικών ομάδων, στους ένστολους, τους συνταξιούχους, τους γιατρούς με την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, στους αγρότες με τη μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η απάντηση, λοιπόν, είναι πως δεν είναι επαρκή, προφανώς χρειάζονται περισσότερα, ήδη πολλά προβλέπονται στο πρόγραμμά μας. Και αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης αυτής, είναι ότι έχει καταφέρει μόνο με μειώσεις ή καταργήσεις φόρων, να αυξήσει τα έσοδα – και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και γι’ αυτό τα 3,7 δισ. που έχουμε μαζέψει παραπάνω, είναι 1 δισ. από τη μείωση της ανεργίας, γιατί 500.000 άνθρωποι που πληρώνονταν με το επίδομα ανεργίας, τώρα πληρώνουν φόρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτό σας λέει η Αντιπολίτευση, ότι υπάρχουν υπερέσοδα και δεν μπαίνετε στη διαδικασία να δώσετε κάτι παραπάνω.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει ταυτόχρονα δυο πράγματα, που είναι αδιανόητο ένας σοβαρός άνθρωπος να το κάνει. Μας καταγγέλλει για παραπάνω έσοδα, λέγοντας ψέματα ότι είναι από παραπάνω φόρους, ενώ δεν είναι από παραπάνω φόρους, είναι από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της απασχόλησης. Και ταυτόχρονα ενώ καταγγέλλει για τα παραπάνω έσοδα, ζητάει και παραπάνω δαπάνες. Πως θα χρηματοδοτήσουμε τις παραπάνω δαπάνες αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε παραπάνω έσοδα; Εμείς λοιπόν τι λέμε; Δεν μπορείτε να μας λέτε «γιατί εισπράττετε παραπάνω, ενώ δεν αυξάνετε τους φόρους» και «γιατί δεν δίνετε παραπάνω». Σε όλη τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, να ξέρετε, το μόνο κόμμα το οποίο ήρθε και είπε «θέλω να μαζέψετε παραπάνω λεφτά από τον ΕΝΦΙΑ και παραπάνω λεφτά από τη μείωση των αμυντικών δαπανών, για να τα δώσετε εκεί και εκεί και εκεί» – εμείς διαφωνούμε κάθετα με αυτό, αλλά τουλάχιστον είχε αρχή, μέση και τέλος- ήταν η Νέα Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ τι έλεγε; «Μαζέψτε παραπάνω, μειώστε φόρους, αυξήστε τις δαπάνες».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θέλετε την Νέα Αριστερά για Αντιπολίτευση, το κρατάμε αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε μια Αντιπολίτευση η οποία αυτό το οποίο λέει, να το τεκμηριώνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως δεν είναι μόνο το οικονομικό. Και σας το λέω αυτό γιατί χθες είχαμε εδώ τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όπου του εξηγούσαμε και τα ευρήματα της δημοσκόπησης, όπου ο κόσμος δεν έλεγε ότι μπορεί να μην έχουν γίνει βήματα ή υπάρχει ένας μηδενισμός για τα όσα έχετε κάνει, αλλά και πράγματι η Υγεία δεν είναι όπως η Οικονομία στη συνείδηση του κόσμου, αντιστοίχως προβληματική, έτσι να το πω. Υπάρχει ένα ποσοστό 90% και το λέω για την Υγεία, γιατί είχε πει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα για αυτή την τετραετία, ότι το 89% λέει ότι χρήζουν βελτίωσης οι υγειονομικές δομές στη χώρα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συνοπτικά, τηλεγραφικά θα σας απαντήσω. Είμαστε σε μια διαδικασία όπου ένα ποτήρι που ήταν άδειο και στην Υγεία και στην Οικονομία, έχει φτάσει να γεμίσει μέχρι τη μέση. Δηλαδή, έχουμε παραπάνω γιατρούς και νοσηλευτές; Έχουμε 10% παραπάνω. Παίρνουν περισσότερα; Παίρνουν 20 με 30%…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι να μειωθούν όμως και οι ώρες στις εφημερίες, που μας έλεγε ο κ. Γεωργιάδης ότι είναι 10 ώρες κατά μέσο όρο..
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δημιουργούνται καλύτερα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Βελτιώνονται; Ογδόντα νοσοκομεία και 150 Κ.Υ. Έχουμε για πρώτη φορά πολιτική προληπτικών εξετάσεων; Αυτά ισχύουν. Αρκούν; Δεν αρκούν. Χρειάζονται περισσότερα και πρέπει να τα τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Ειδήσεις σήμερα
Μηνύματα Μητσοτάκη σε Αλβανία από τα Γιάννενα: Ο δρόμος για ένταξη στην ΕΕ περνάει από την Ελλάδα