Πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό έργο στην ευρύτερη περιοχή καθώς είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού, από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Ο κ. Μητσοτάκης το περιέγραψε ως «έργο εξαιρετικά πονεμένο θύμα μερικές φορές κάποιων μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων ένα έργο που η κυβέρνηση ωρίμασε, δημοπράτησε και πλέον η σχετική σύμβαση υπογράφεται». «Γνωρίζετε πόσο καθοριστικό είναι για την ευρύτερη ανάπτυξη και τη διασύνδεση Αλβανία», είπε ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικός στόχος όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι η περιφερειακή ανάπτυξη.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Ο πρωθυπουργός έστειλε όμως και μηνύματα στην Αλβανία. Είπε: «Αμέσως μετά θα συμμετάσχω στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη γέφυρα στην παρουσία μου εκεί από αυτή την υπογραφή την οποία δρομολογούμε σήμερα γιατί η Ελλάδα επενδύει στις καλές και σταθερές σχέσεις με την Αλβανία και προφανώς στηρίζει έμπρακτα όλα τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Θέλω να πω ότι η διαδικασία προσέγγισης της Αλβανίας προς την ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι χρόνιες διεκδικήσεις της ελληνικής εθνικής μειονότητα επιτέλους θα γίνουν πράξη και σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε και γνωρίζει πολύ καλά και η φίλη Αλβανία ότι υπάρχει μια διαρκής πορεία αιρεσιμότητας προς την ΕΕ όπου εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη και όσο πιο γρήγορα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις οι οποίες έρχονται από το παρελθόν είτε μιλάμε για τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού είτε για τα περιουσιακά τόσο πιο γρήγορα κι εμείς θα συναινούμε και θα υποστηρίζουμε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Ο δρόμος αυτός γίνεται μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας και μια γέφυρα που αφορά πρωτίστως την ελληνική εθνική μειονότητα. Ένα πολύ έντονο εθνικό πρόσημο».
Οπως επισημαίνεται το συγκεκριμένο έργο οδηγεί στην περαιτέρω συνδεσιμότητα του Νομού με την υπόλοιπη Ελλάδα, συντείνοντας στην ανάπτυξή της, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια.
Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται ότι θα αντιμετωπιστούν προβλήματα προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας των γεωγραφικά απομονωμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της ευρύτερης Π.Ε. Ιωαννίνων, όπως: Η επιβάρυνση της πόλης των Ιωαννίνων με κυκλοφορία βαρέων οχημάτων καθώς και από τη διερχόμενη κυκλοφορία που εισέρχεται στον ευρύτερο αστικό ιστό της πόλης.
Ο αυξημένος κίνδυνος οδικής ασφάλειας λόγω της μετάπτωσης από έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας και μεγάλου μήκους, όπως είναι η Ιόνια Οδός, σε ένα ημιαστικό οδικό δίκτυο με ισόπεδους κόμβους. Η δυσκολία της προσβασιμότητας της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Ιωαννίνων σε σημαντικούς πόλους παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, εκπαίδευσης, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και εργασίας, όπως η Βιομηχανική Περιοχή.
Ειδήσεις σήμερα
Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα εμφάνισε ο Προϋπολογισμός στο 11άμηνο του 2024
10 κορυφαίες ταινίες με πρωταγωνιστές ζώα
Μπελέρης για Δυτ. Βαλκάνια: Η αναγκαία διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένους όρους