Ταυτόχρονα διεμήνυσε εκ νέου ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Παύλου Πολάκη κάνοντας λόγο για αδιανόητους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς κατά της γραμματέως της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα.
Επίσης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα για τις πρόσφατες τοποθετήσεις Σαμαρά, Καραμανλή, τη συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, τα ελληνοτουρκικά αλλά και το σκοπιανό.
Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ λέγοντας ότι ήταν ένα άγριο συμβάν:
«Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας. Πολιτική βία και τρομοκρατία είχαμε και στην πατρίδα μας. Επιτυχία δημοκρατίας είναι να επιλύει διαφωνίες πολιτικά. Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί, το έχω πει πολλές φορές. Καλό όλοι να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό που συμβαίνει. Πολιτικές ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε που ακούστηκαν στην πατρίδα μας δεν έχουν θέση» ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προφανώς υπάρχει τοξικότητα και στην πατρίδα μας μιλώντας για την υπόθεση Πολάκη συμπληρώνοντας: «Είδαμε χθες αδιανόητες αναφορές Πολάκη κατά μίας γυναίκας, δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δυστυχώς ο Πολακισμός θέση στο νέο λεξικό Μπαμπινιώτη». Σε ερώτηση για την υπόθεση Αυγενάκη λέγοντας ότι εκεί υπήρξαν άμεσες κυρώσεις, με συνοπτικές διαδικασίες και τέθηκε εκτός ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Για την υπόθεση Novartis είπε: «Δικαιώνεται αυτό που είχαμε πει για πολιτική συνομωσία. Δόθηκαν πολλά λεφτά προκειμένου κάποιοι να επιτελέσουν ρόλο τους ως προστατευμένοι μάρτυρες μόνο που αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα. Πολύ καλά κάνουν και ζητούν να βγουν οι κουκούλες, δεν ξεχνάμε τι έγινε. Η Δικαιοσύνη θα το αποφασίσει. Υπάρχουν στοιχεία που της επιτρέπουν να το κάνει. Αυτό που έγινε από ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι αθλιέστερο έχω δει στην πολιτική. 10 πολιτικά πρόσωπα να στοχοποιούνται για μία υπόθεση στημένη από την αρχή έως το τέλος».
Για τα αποτελέσματα των εκλογών είπε ότι δεν ήταν θέμα προσώπων: «Είμαστε κυβέρνηση που εκλέχθηκε για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αυτές υλοποιούμε. Ορίζοντας μας η τετραετία» ανέφερε.
Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν και το 2025
Αναφερόμενος στα ακριβά τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Τις τελευταίες δέκα μέρες είδαμε τεράστια έξαρση των τιμών στην χονδρική τιμή. Δημιουργούνται ουρανοκατέβατα κέρδη. Θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικούς ενέργειας τους επόμενους δύο μήνες για να ανακουφίσουμε τους πολίτες για τον Αύγουστο. Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ενέργειας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες».
Σημείωσε επίσης ότι «αντιμετωπίζουμε στρέβλωση ευρωπαϊκή και επειδή δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα λαμβάνουμε μέτρα» και σημείωσε ότι «δώσαμε πάνω από 10 δις ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης, φορολογώντας τις εταιρείες και συγκρατήσαμε τους λογαριασμούς». Η ταραχή αυτή θα ειναι προσωρινή, εκτίμησε ο πρωθυπουργός και είπε πως ελπίζει «να συνεργαστεί ο καιρός» και ότι «για τον έναν μήνα που έχουμε στρέβλωση» θα στηρίξει η κυβέρνηση τους πολίτες.
Για τον πληθωρισμό είπε ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, ένα δομικό πρόβλημα. «Αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη. Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο. Σε ένα βαθμό δούλεψαν τα μέτρα. Υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης στην αγορά που οφείλει να ελέγξει η επιτροπή ανταγωνισμού».
Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν οι τιμές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών. Κεντρικός στόχος πολιτικής μας η αύξηση των μισθών».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ:«Δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο που θα στερήσει χρήματα από προϋπολογισμό και θα είναι αναποτελεσματικό» σημείωσε.
Σε ερώτηση αν θα έχει πακέτο παροχών στη ΔΕΘ είπε: «θα απογοητεύσω όσους πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος να έρθω στη ΔΕΘ σαν Άη Βασίλης. Η προσήλωση στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση».
Σε ερώτηση για τις αυξήσεις στις τιμές στα ακτοπλοϊκά είπε ότι είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ: «Αναζητούμε στοιχεία και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού θα το κάνουμε. Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις από πέρσι, έχουμε όμως μεγάλη αύξηση σε σχέση με πριν 4 χρόνια. Μας απασχολεί διότι θέλουμε συμπολίτες να μπορούν να κάνουν διακοπές».
«Το ζήτημα της υποστελέχωσης σε ορισμένα νοσοκομεία μπορεί βραχυπρόθεσμα να λυθεί χωρίς ακραία μέτρα. Υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία για να καλύψουμε εφημερίες. Με δύο εφημερίες το μήνα μπορεί να λυθεί. Πριν λάβουμε δραστικά μέτρα ζητώ να αναλογιστούν όλοι την κοινωνική ευθύνη. Πριν φτάσουμε να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο σκληρά μέτρα κάνω έκκληση σε τοπικούς ιατρικούς συλλόγους. Θα στηρίξω το υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή. Κάνω μία τελευταία έκκληση και το τονίζω να λυθεί συναινετικά, ωραία το θέμα αυτό. Διαφορετικά έχουμε εργαλεία να το λύσουμε. 2 με 3 εφημερίες το μήνα τις οποίες πληρώνουμε αδρά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι χρειαζόμαστε περισσότερους παθολόγους, ακτινολόγους. «Έχουμε βελτιώσει τις απολαβές των γιατρών. Δώσαμε αύξηση 10% το 23. Αυξήσαμε 20% τις εφημερίες. Το όποιο ευρώ εξοικονομούμε πρέπει να διαλέξουμε που θα το διοχετεύσουμε. Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση απολαβών ιατρών και γι’ αυτό δώσαμε τη δυνατότητα να εκτελούν και ιδιωτικό έργο. Αυτή είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση.
Αναφερόμενος στις φωτιές, ο πρωθυπουργός είπε: «Το γεγονός ότι 650.000 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους είναι τεράστιας σημασίας γιατί καταλαβαίνουμε για πρώτη φορά ότι δεν θα τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Αυτά χτίζουν κοινωνικό κεφάλαιο, εμπιστοσύνη στο κράτος. Ο νόμος ισχύει για όλους, πρωτίστως για τους πιο ισχυρούς».
Ερωτηθείς για την εγκληματικότητα, είπε: «Με το χέρι στην καρδιά, υπάρχει πολίτης που πιστεύει ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο ή υπάρχει κυβέρνηση για πρώτη φορά που κάνει πράξη το “νομιμότητα παντού”». Οι παρεμβάσεις που γίνονται έχουν μεγάλη σημασία, είπε και τόνισε ότι «τεράστια αποδοχή είχε η παρέμβαση στις παραλίες», που ξεκίνησε από το «κίνημα τους πετσέτας». Ακούσαμε τους πολίτες, η πρόοδος είναι τεράστια, είπε.
Για το Κυπριακό και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή είπε: «ότι το Σάββατο θα είναι δύσκολη μέρα για τους Έλληνες. Είναι μία ευκαιρία όπως κάθε τέτοια ημερομηνία, δεν είναι επέτειος, ευκαιρία αναστοχασμού τι και εμείς δεν κάναμε καλά. Ναι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε ακόμα μία ευκαιρία για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο αποφάσεων Συμβουλίου Ασφαλείας».
«Η Β. Μακεδονία μπήκε στο ΝΑΤΟ επειδή λύθηκε το ζήτημα του ονόματος μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είχε άλλες αδυναμίες αλλά το άρθρο που αφορά στο όνομα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και αυτό το έχω καταστήσει σαφές», είπε. «Η Ελλάδα έχει όπλα και το μεγαλύτερο είναι ότι είναι τοποτηρητής της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων και δεν θα υπάρχει ούτε βήμα αν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό με ρητή δήλωση της ηγεσίας για αυτό που έχουν υπογράψει» συνέχισε. «Η Ελλάδα έχει στήριξη από όλη την Ευρώπη στο ζήτημα αυτό» είπε και τόνισε ότι «η θέση μας είναι κατανοητή». «Είχα σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία, αλλά όχι για το όνομα. Πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία οι γείτονες γιατί τους θέλουμε κοντά στην Ευρώπη» σημείωσε.
Σε ότι αφορά τα χαρτοφυλάκια στην ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στην Μετσόλα για την εκλογή της και τόνισε ότι ευελπιστεί πως το ίδιο θα γίνει και με Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν. Δεν υπάρχει πλαν Β σημείωσε και πρόσθεσε ότι το πρόσωπο που θα προτείνει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα. Ανάλογα χαρτοφυλάκιο ανάλογα και το πρόσωπο. «Θέλω σημαντικό χαρτοφυλάκιο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη» σημείωσε.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Προχωρά σε δημοκρατική διαδικασία εκλογής, ανοιχτή, δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση από στελέχη μας, έχω απαγορεύσει να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη ή προτίμηση. Η ΝΔ κυβερνά αυτοδύναμη και πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ο εκλογικός νόμος είναι αυτός που είναι». Επίσης δεν θέλησε να πει το παραμικρό για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου.
Καταρχάς να ανοίξω μια παρένθεση: το ζήτημα των μαύρων χρημάτων είναι ζήτημα το οποίο δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Κασσελάκης το άνοιξε για το κόμμα του, στον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν. Άρα, νομίζω ότι πρώτα ας λύσουν τα εσωτερικά τους, αν έπαιρναν ή δεν έπαιρναν, ποιος έπαιρνε, αν αναφερόταν στον κ. Τσίπρα ή όχι, και μετά να μιλήσει για τη Νέα Δημοκρατία.
Τώρα για το δικό μου πόθεν έσχες…
Σία Κοσιώνη: Ναι, μπορεί να σας ρωτάει ταυτόχρονα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντησή μου είναι προφανής στο ζήτημα αυτό.
Αλλά να έρθω στο πόθεν έσχες. Εγώ έχω καταθέσει πόθεν έσχες 20 χρόνια και τώρα το κατέθεσα πάλι. Το δικό μου πόθεν έσχες…
Σία Κοσιώνη: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Αφού σας το ζητάει, έχουν έρθει έτσι τα πράγματα που έχουμε να δούμε από το 2022 πόθεν έσχες.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Μα το κατέθεσα το πόθεν έσχες μου και ελέγχεται. Όπως έκανε και ο κ. Κασσελάκης με καθυστέρηση, όχι πόθεν έσχες, δήλωση πρώτης περιουσιακής κατάστασης, την κατέθεσε ο κ. Κασσελάκης. Με το που θα ελεγχθούν, θα δημοσιευθούν. Όλο αυτό το ζήτημα, ξέρετε, το δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης. Θα μπορούσε κάλλιστα να το είχε κάνει αυτό πριν από κάποιους μήνες, όπως είχε υποχρέωση να το κάνει. Νομίζω ότι τελικά όλη αυτή η συζήτηση, η οποία μονοπώλησε και την τελευταία εβδομάδα, κάπου νομίζω ότι αδίκησε και την πολιτική αντιπαράθεση. Διότι πάλι έβγαλε τη συζήτηση από τα προβλήματα των πολιτών, από τα σημαντικά ζητήματα της Ευρώπης και πήγε σε ένα εσωτερικό ζήτημα το οποίο αφορά το πολιτικό σύστημα και δεν νομίζω ότι τελικά ακουμπά τους πολίτες».
Για τις δηλώσεις Καραμανλή-Σαμαρά είπε:
Κοιτάξτε, εγώ σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Είναι τέως Πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ξέρετε, να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη.Η άποψη όπως εκφράζεται είναι μια άποψη ενός τέως Πρωθυπουργού. Ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι’ αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία.
Όμως, η πολιτική αυτή τη στιγμή, της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί.
Είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο πήρε ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Μέσα σε αυτό το κόμμα είναι προφανές ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα.
Θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχαμε ένα κόμμα το οποίο πήρε 41% και να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Συμφωνούμε στα περισσότερα και έχουμε μια κοινή συνισταμένη η οποία μας επιτρέπει να συμπορευόμαστε και να μπορούμε να ενσωματώνουμε απόψεις, να τις επεξεργαζόμαστε, να τις βελτιώνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι.Αυτή είναι η επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας. Και η διεύρυνση αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μια διεύρυνση, ας μην κοροϊδευόμαστε, που έγινε στον κεντρώο χώρο, αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο…
Έχω κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές, έχουμε μάλλον, ως Νέα Δημοκρατία, δεν μου αρέσει ο πρώτος ενικός γιατί είναι πάντα μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα.Δεύτερον, στους πολίτες οι οποίοι έχουν πιο πατριωτικές ανησυχίες, θα τους απαντήσω να κοιτάξουν με πολλή προσοχή αν σήμερα η θέση της χώρας αμυντικά, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, σε αυτό που αποκαλούμε ήπια διπλωματία, είναι πιο ισχυρή ή λιγότερο ισχυρή.
Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή. Όταν η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα σε οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διεθνείς οργανισμούς, η άποψή της μετράει.
Και στους δείκτες της σκληρής, θα έλεγα, αποτροπής, για δείτε την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή άκουσα και διάφορες απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας ότι δήθεν αδυνατίζουμε την άμυνα της χώρας. Είμαστε σοβαροί; Μια χώρα η οποία έχει Rafale, αναβαθμισμένα F-16, ελικόπτερα Romeo, Belh@ra, υποβαθμίζει την άμυνα της χώρας;
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε:
«Θα ήταν θεσμικά πολύ άκομψο, γιατί αντιμετωπίζω την Προεδρία της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο με σεβασμό, όχι μόνο ως πρόσωπο αλλά και ως θεσμό, να πω οτιδήποτε για το ζήτημα αυτό πριν λήξει η θητεία της.
Και σε αυτό κι αν θα είμαι κάθετος. Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025.
Προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και τη συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή. Και θα σταματήσω εδώ».
Ειδήσεις σήμερα
Μπομπ Μενέντεζ: Ένοχος ο γερουσιαστής – Κατηγορείται για δωροδοκίες με μετρητά και ράβδους χρυσού
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Οχι στην αποδοκιμασία Πολάκη – Φρένο στις διαρροές για τα «μαύρα»
ΠΑΣΟΚ: Η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος [βίντεο]