Προσγείωση
Ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να επιστρέψει στην πραγματικότητα, εγκαταλείποντας (;) τα συννεφάκια που θα έριχναν την κυβέρνηση. Επέλεξε να αναδείξει το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, αντί της ακραίας και ανορθολογικής ατζέντας του «ΣΥΡΙΖΑ του 4%». Ομως, και αυτή η προσπάθειά του υπονομεύτηκε από την άγνοιά του σε στοιχειώδη θέματα (πώς λειτουργεί η αγορά ενέργειας), την εμμονή του να υπερασπίζεται την αποτυχημένη και καταδικασμένη πολιτική του ως πρωθυπουργός (π.χ. το 37% της ΔΕΗ που κατέχει σήμερα το Δημόσιο αξίζει 4 φορές περισσότερο από το 51% που κατείχε το Δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και την επιμονή του να διαστρέφει την πραγματικότητα (μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως και τη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας, σύγκριση μήλων με πορτοκάλια).
Σε κάθε περίπτωση, η μείζων επιδίωξη του Αλ. Τσίπρα είναι να συμμαζέψει την ηττοπάθεια που διακατέχει και τον ίδιο και τα στελέχη του κόμματός του. Ετσι ερμηνεύει το Μέγαρο Μαξίμου και την επαναφορά του αιτήματος για άμεσες εκλογές, ενώ πριν από μόλις λίγες μέρες εκτιμούσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «γαντζώνεται» στην εξουσία. Προηγουμένως είχε αποφανθεί ότι επιχειρεί να «δραπετεύσει» μέσω εκλογών. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Αλ. Τσίπρας «κάνει διαχείριση της ήττας» του, με στόχο να μπορέσει να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα και από μια νέα ήττα.
Απέναντι σε αυτήν τη «βολική» υπό μια έννοια αντιπολίτευση η κυβέρνηση συνεχίζει το «διπλό σχέδιό» της: Μεταρρυθμίσεις-στήριξη της κοινωνίας. Ηδη ο πρωθυπουργός σχεδόν προανήγγειλε νέα ενίσχυση στην τιμή του ντίζελ κίνησης. Οπως λένε οι πληροφορίες, η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη, αλλά εκκρεμούν οι λεπτομέρειες και το ακριβές ποσό στήριξης. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί αισιοδοξία ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός αντέχει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εφόσον χρειαστεί.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Δυσαρέσκεια υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για την αναβλητικότητα της Ε.Ε. να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα, τα οποία θα συνιστούσαν την «ευρωπαϊκή απάντηση» στην ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.
Σύνοδος Κορυφής
Πλέον θεωρείται βέβαιον ότι οι κρίσιμες αποφάσεις δεν θα ληφθούν -όπως αναμενόταν- στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 20-21 Οκτωβρίου. Και, επομένως, οι όποιες αποφάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ή η κάποιας μορφής αμοιβαιοποίηση του χρέους, παραπέμπονται για τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου.
Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δοκιμάζει «αντιπολιτευτικά κοστούμια», το οποία όμως όλα γράφουν στην ούγια «DNA 4%», η κυβέρνηση παραμένει στις σταθερές επιλογές της. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας (οι πρώτες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις προς το τέλος Μαΐου, οι δεύτερες μετά τις πανελλαδικές τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου). Ανάδειξη του κυβερνητικού έργου που έχει παραχθεί, αλλά του προγράμματος της επόμενης τετραετίας. Περιοδείες του πρωθυπουργού και κλιμακίων από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη σε όλη την Ελλάδα.