Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της περασμένης Τρίτης φάνηκε ξεκάθαρα ότι το εσωκομματικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ χαλάει ξανά, ενώ η μειοψηφική «Ομπρέλα» -που για καιρό σιώπησε- είχε ήδη προειδοποιήσει με την επιστολή προς Τσίπρα, Σβίγγου και Βασιλειάδη με την οποία διαφωνούσε με το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που άφησε να βγουν προς τα έξω το φίλτρο της Κουμουνδούρου, ενώ όλα δείχνουν -αν δεν υπάρξουν συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής- ότι ένταση θα επικρατήσει και στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που ξεκίνησε χθες και τελειώνει σήμερα.
Καβγάς από τα παλιά
Η διαφωνία του Νίκου Φίλη με τον Νίκο Παππά ήταν ένας καβγάς από τα παλιά και ο πρώην υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, δεν έθεσε απλά θέμα στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή δεν διαφώνησε μόνο με την τακτική προσέγγισης του μεσαίου χώρου, αντιτείνοντας την τακτική προσέγγισης του αριστερού ακροατηρίου και των νέων ανθρώπων που -όπως φέρεται να είπε- δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτε για να τους προσεγγίσει. Ο κ. Φίλης φέρεται επίσης να κατακεραύνωσε, ενώπιον του κ. Τσίπρα, την ηγεσία του κόμματος για το ανάθεμα στις δημοσκοπήσεις και την προσπάθεια απαξίωσής τους και να αποκάλεσε «προβληματικά για εμάς» τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, επιβεβαιώνοντάς τα. Είπε, ως φαίνεται, τη φράση περί «κυρ Παντελήδων», που δεν αποτελούν το βασικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, φράση από την οποία «πιάστηκε» ο Νίκος Παππάς για να του απαντήσει και μετά η Κουμουνδούρου άρχισε να βγάζει διαρροές περί προσβολής Φίλη κατά της μεσαίας τάξης κ.λπ.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος φέρεται να είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά εδώ και μήνες γενικά και αόριστα περί συμμαχιών, χωρίς να θέτει όρους και πολιτικές προϋποθέσεις, ενώ διαφώνησε πλήρως με την απόφαση Τσίπρα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατεβάσει δικούς του υποψηφίους αλλά να επιχειρήσει παντού συμμαχίες για «πρόσωπα που κερδίζουν» ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκουν.
Και μίλησαν και άλλοι από την «Ομπρέλα», όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Αννέτα Καββαδία, που φέρονται ότι έβαλαν κατά του λαϊκισμού, των «εύκολων επιλογών» και της «φθηνής πολιτικής» που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση για κάθε θέμα, ενώ -κατά τη γνώμη τους- υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό», λόγω των κυβερνητικών λαθών και των δεξιών και συντηρητικών κυβερνητικών επιλογών, και ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει «αριστερή, πειστική και υπεύθυνη αντιπολίτευση».
Ο Πάνος Λάμπρου, για τον οποίο δεν έχουμε εικόνα για το αν πήρε τον λόγο και τι είπε στη συνεδρίαση, έγραψε ένα άρθρο προχθές στην ιστοσελίδα της «Ομπρέλας» commonality.gr. Εκεί έγραφε για το 12χρονο κορίτσι και την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και υποστήριζε ότι αν κάποιος θέλει να ασκήσει ουσιαστική και αποτελεσματική πολιτική, οφείλει να μιλήσει για τις πολιτικές προστασίας των παιδιών και τις πολιτικές ενάντια στη φτώχεια που δεν υπάρχουν. Το άρθρο αυτό είχε τίτλο «Ας μιλήσουμε επί της ουσίας» και ξεκινούσε με τη φράση «Ασφαλώς δεν είμαι και δεν είμαστε ντετέκτιβ. Δεν είμαστε αστυνομικοί. Δεν είμαστε δικαστές, δεν είμαστε ανακριτές και εισαγγελείς. Δεν είμαστε κοριοί, δεν παρακολουθούμε τηλέφωνα, δεν είμαστε εκτελεστικό απόσπασμα…». Ηδη έχει εκληφθεί από την Κουμουνδούρου ως έμμεση πλην σαφής κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του 12χρονου παιδιού, ως προσπάθεια να ειπωθεί ότι η ηγεσία του κόμματος και αυτοί που αποφασίζουν κοιτούν τις εντυπώσεις και η «Ομπρέλα» την ουσία.
Δεν… άστραψε
Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ούτε «άστραψε» ούτε «βρόντηξε», όπως άφηναν να διαρρεύσει από την Κουμουνδούρου, θέλοντας να εμφανίσουν τον αρχηγό ότι χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Σύμφωνα με παρευρισκόμενους, έκανε την αρχική εισήγηση και παρενέβη ελάχιστες φορές κατά τη συζήτηση. Φέρεται να είπε τη φράση «άλλο η καλόπιστη κριτική και άλλο η αμφισβήτηση», όχι όμως και κάποιες άλλες φράσεις που του προσδίδουν για να τον εμφανίσουν θυμωμένο ή αποφασισμένο για σύγκρουση, όπως ότι η «Ομπρέλα» κάνει κουπί σε διαφορετική κατεύθυνση από το κόμμα κ.λπ.
Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι στην ανάλυση που έκαναν τα στελέχη της «Ομπρέλας» για τις αρνητικές δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος που υποστήριξε ότι με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ήταν ο Νίκος Μπίστης. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι μέσα στη συνεδρίαση ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Παππάς ούτε κάποιος άλλος από τους «προεδρικούς» επανέλαβε αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει δημοσίως για τις δημοσκοπήσεις. Ουδείς τις αμφισβήτησε, ουδείς υποστήριξε ότι είναι ψεύτικες ή «πειραγμένες» και φυσικά ουδείς επανέλαβε όσα έλεγε ο Παύλος Πολάκης προσφάτως σε τηλεοπτική εκπομπή ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 4 μονάδες μπροστά από τη Ν.Δ. αλλά οι… κακοί δημοσκόποι δεν τολμούν να το πουν. Αυτά είναι για να τα λένε προς τα έξω, μέσα στις συνεδριάσεις λένε αλήθειες για τις δημοσκοπήσεις και δεν κοροϊδεύουν ο ένας τον άλλον…
Εισηγήσεις για «εκκαθαρίσεις»
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποτέλεσε το έναυσμα για να αναβιώσουν εντός του επιτελείου του κ. Τσίπρα οι προτροπές περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με την εσωκομματική μειοψηφία που αντιδρά και να επιστρέψουν στο προσκήνιο όσοι εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα ότι ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις, δηλαδή να θέσει εκτός θέσεων ευθύνης ή και εκτός κόμματος αν χρειαστεί, πρόσωπα που διαφωνούν με την κεντρική γραμμή του κόμματος και δεν θέλουν να την ακολουθήσουν και να την εφαρμόσουν.
Είναι εκείνοι που στοχοποιούν την «Ομπρέλα» ως τη συμμαχία του παλιού που αντιδρά στο… νέο και στην πραγματικότητα δεν παλεύει για τις ιδέες και της αξίες της Αριστεράς που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί ή παραβιάζει, αλλά για κομματικά οφίτσια.
Και υποστηρίζουν ότι αν θέλει πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας να ολοκληρώσει την απαραίτητη ομογενοποίηση του κόμματος που ξεκίνησε στο συνέδριο και κυρίως να κερδίσει εκλογές, οφείλει να απαλλαγεί από αυτά τα «βαρίδια» που μόνο προβλήματα του δημιουργούν, ενώ συγχρόνως δεν είναι πρόσωπα αποδεκτά από την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης. Είτε επειδή αποτελούν τα πρόσωπα της περιόδου 2015-2019 που έχει καταδικαστεί από τους περισσότερους Ελληνες, είτε επειδή πρεσβεύουν την «παλιά Αριστερά» και τις «παλιές ιδέες» για τις οποίες ουδείς ενδιαφέρεται. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι δεν μπορεί τα παλαιά πρόσωπα να είναι η «κυβερνώσα ομάδα» που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά κ.λπ.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΙ, ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΦΙΛΟΔΟΞΟΙ
Ολοι παίρνουν θέση για την επόμενη μέρα
Η ουσία, πίσω από όλα αυτά, ανταπαντούν τα στελέχη της «Ομπρέλας», είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ξεφύγει από τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή στην κορυφή αυτών είναι ο ίδιος. Αλλά επειδή αυτή τη συζήτηση την αποφεύγει και θα την αποφεύγει όσο μπορεί, οι «προεδρικοί» προσπαθούν να μεταφέρουν τη συζήτηση μακριά από το επίκεντρο του προβλήματος.
Η ουσία, συνεχίζουν, είναι ότι τα πρόσωπα που πραγματικά προκάλεσαν και ακόμα προκαλούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν αρνητικά αντανακλαστικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόσωπα πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Οπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς ή ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Η ουσία, καταλήγουν, είναι ότι λίγους μήνες πριν απ’ τις εκλογές ο κ. Τσίπρας και οι «προεδρικοί» βλέπουν άλλη μία εκλογική ήττα να έρχεται και προσπαθούν από τώρα να κάνουν τη διαχείρισή της. Μεταθέτοντας αλλού τις αιτίες και τις ευθύνες και με βασικό μέλημα να μην τεθεί ζήτημα αλλαγής αρχηγού στο κόμμα μετά από άλλη μία ή δύο εκλογικές ήττες.
Και αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε το συνέδριο όχι για να κάνει την πολιτική δουλειά που θα έπρεπε για να διεκδικήσει με πραγματικές αξιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία στις εκλογές, αλλά για να δημιουργήσει έναν κομματικό μηχανισμό που θα τον «προστατεύσει» μετά τις εκλογές. Εναν κομματικό μηχανισμό που αποτελείται κυρίως από «προεδρικούς» και «πασοκογενείς».
Τμηματάρχες
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τους τομεάρχες όπου οι ρόλοι μοιράστηκαν ανάλογα με το ποιος από τους προεδρικούς ή τους πασοκογενείς βρίσκεται πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και στους τμηματάρχες (επικεφαλής των τμημάτων πολιτικής του κόμματος), ο αρχηγός σκοπεύει να ορίσει τον Σπύρο Δανέλλη επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τον Γιάννη Βουλγαράκη (ανήκει στην τάση των Ρήγα, Κοτσακά, Σκορίνη μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα κ.ά.) στο τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής, τον Ανδρέα Νεφελούδη στο Εργασίας, τον Γιάννη Μαντζουράνη στο Δικαιοσύνης, τον Νίκο Μαδεμλή στο Ενέργειας, την Αννα Χατζησοφιά στο Πολιτισμού, τον Κώστα Αλεξίου στο Αθλητισμού, τη Βασιλική Κατριβάνου στο Δικαιωμάτων, στο Υγείας τον Γιάννη Μπασκόζο, στο Κοινωνικής Πρόνοιας τον Νίκο Μανιό, στο Δημόσιας Διοίκησης την Τόνια Καραγιάννη, στο Περιβάλλοντος την Ερμίνα Κυπριανίδου, στο Χρηματοπιστωτικού τη Φρόσω Σταυράκη και στο Τμήμα Στεγαστικής Πολιτικής την Ολγα Μπαλαούρα, κόρη του πρώην βουλευτή και πρώην υποψήφια δημοτική σύμβουλο με τον Κώστα Σκανδαλίδη στον Δήμο Αθηναίων.
Ακόμα και την ηγετική ομάδα να δει κανείς, αντιλαμβάνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει στον νου του κυρίως το πώς δεν θα αμφισβητηθεί και πώς θα παραμείνει στη θέση του την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Μια ηγετική ομάδα, στην οποία ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε τα δύο νέα πρόσωπα που έχουν αρχηγικές φιλοδοξίες και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση στη μετεκλογική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Εφη Αχτσιόλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και τον «Τζανακόπουλο Νο2», δηλαδή ένα σκληρό κομματικό στέλεχος που δεν ανήκει στον στενό πυρήνα των «προεδρικών» αλλά αφενός δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες, αφετέρου είναι πειθήνιο όργανο, εκτελεί τις εντολές του και σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας μπορεί χωρίς κόστος να μετατραπεί σε ένα από τα εξιλαστήρια θύματα, όπως έγινε με τον Πάνο Σκουρλέτη το 2019.
Ειδήσεις σήμερα
Βιασμός 12χρονης: Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. 10 «κόκκινα» τηλέφωνα
Ερευνα Ε.Τ.: Οι τιμές πώλησης για χωράφια σε όλη την Ελλάδα