Η μάχη της καθημερινότητας περιλαμβάνει επιμέρους -αλλά κρίσιμα-ζητήματα, όπως η στελέχωση των νησιωτικών νοσοκομείων και με ιδιώτες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες του θέρους (από τα 14 νοσοκομεία που είχαν πρόβλημα, έχει απομείνει μόνο της Κω). Ή η τοποθέτηση κλιματισμού στα αστικά λεωφορεία εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα ή η διευκόλυνση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. «Μικρά θέματα» τα οποία όμως αγγίζουν και αφορούν πολλούς πολίτες.
Βεβαιότητα
Ταυτοχρόνως, εμπεδώνεται στην κυβέρνηση η βεβαιότητα πως η νέα πολιτική του Τ. Θεοδωρικάκου θα οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση τιμών. Οι συναντήσεις του υπ. Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυεθνικών, των μεγάλων προμηθευτών, σε συνδυασμό με την πιο ενεργή συμμετοχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ, αποδίδουν καρπούς.
Ικανοποίηση υπάρχει και για τον Β. Κικίλια, ο οποίος, κατά κοινή ομολογία, έχει παρουσιάσει ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα πυρόσβεσης, εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα αλλά και αριθμού πυρκαγιών που ξεσπούν κάθε μέρα.
Την Τρίτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με βασική ατζέντα νομοσχέδια για την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη και την ύδρευση, τα οποία όλα κατατείνουν στη βελτίωση της καθημερινότητας.
Κυβέρνηση: «Καραμπόλες» για τους γραμματείς
Εκκρεμεί ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων των υπουργείων, ο οποίος θα γίνει αύριο ή το πολύ μεθαύριο. Επρόκειτο να έχει γίνει, αλλά όπως φαίνεται, αποδείχθηκε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Οι «καραμπόλες» είναι πολλές, η συμφωνία των υπουργών με το Μ. Μαξίμου δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις εύκολη και η έλλειψη νέων προσώπων να αντικαταστήσουν παλιούς γ.γ. σημαντική.
Οπως έλεγε χαρακτηριστικά σημαίνον στέλεχος του Μ. Μαξίμου, «είναι εύκολο να βρεις ποιους θα βγάλεις, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ποιους θα βάλεις». Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές θα είναι σημαντικές και ως προς την κρισιμότητα των υπουργείων και ως προς το εύρος των αλλαγών. Με στόχο οι νέοι γ.γ. να έχουν καταφέρει να εγκλιματιστούν στα νέα πόστα τους και η κυβερνητική μηχανή να είναι πλήρως ετοιμοπόλεμη τον Σεπτέμβριο.
Αλλωστε η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι μια συνηθισμένη ομιλία για τους στόχους-παροχές του επόμενου έτους. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, μαζί με τους στόχους της επόμενης χρονιάς, να περιγράψει και το χρονοδιάγραμμα της επόμενης τριετίας έως τις εθνικές κάλπες του 2027. Το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι το νέο «εθνικό στοίχημα-εθνική συμφωνία», μέσω των οποίων ο Κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει να αφήσει το προσωπικό αποτύπωμά του στην Ιστορία.
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Το παζάρι για το χαρτοφυλάκιο επιτρόπου
Οσο προχωράνε οι διαπραγματεύσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον σχηματισμό του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων τόσο εμφανίζονται νέες εμπλοκές. Η Ελλάδα συνεχίζει να αξιώνει ένα χαρτοφυλάκιο μεγαλύτερο από το «μέγεθός» της και το αξιώνει με αυξημένες πιθανότητες, δεδομένου ότι η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει στον Κ. Μητσοτάκη τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε μαζί με τον Ντ. Τουσκ για την επικράτηση του μπλοκ του ΕΛΚ μαζί με τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Το νέο χαρτοφυλάκιο Στέγασης-Κοινωνικής Συνοχής υπάρχει πάντα στο τραπέζι, στο οποίο όμως φαίνεται να μπαίνει ξανά το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης. Ενα χαρτοφυλάκιο με μεγάλο πολιτικό βάρος και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού περιλαμβάνει και τα Δυτικά Βαλκάνια.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Κυβέρνηση: Κρίσιμη περίοδος για το Κυπριακό
Υπάρχουν αρκετές αναγνώσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει με το Κυπριακό, ειδικά κάτω από το «βάρος» των εμπρηστικών δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη «μαύρη» επέτειο του «Αττίλα». Η πρώτου επιπέδου ανάγνωση παραπέμπει σε «πάγωμα» οποιωνδήποτε συνομιλιών, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου και την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Επίσης και ο Τ. Ερντογάν επιμένει από την πλευρά του σε μαξιμαλιστικές και απαράδεκτες αξιώσεις.
Οι εικόνες των δυο χωρών φαίνονται συμπαγείς, παραπέμποντας σε ακινησία. Κι όμως διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το Κυπριακό που ήταν «νεκρό» και σε αδράνεια σαν διεθνές θέμα για μεγάλο διάστημα, τώρα γίνεται από τα πρώτα θέματα του ΟΗΕ. Ο οποίος έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα, εν όψει μάλιστα των συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.
Η ρεαλιστική προσδοκία, σύμφωνα με τους διπλωματικούς κύκλους, δεν είναι σε αυτή τη φάση να βρεθεί λύση. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι «εξωπραγματικό» και «μακρινό». Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου η τουρκοκυπριακή πλευρά. Η οποία, ακολουθώντας τις οδηγίες της Αγκυρας, αρνείται ακόμα και τις συνομιλίες. Ωστόσο ασκούνται διεθνείς πιέσεις, ώστε το ψευδοκράτος να αλλάξει στάση. Ενας από τους λόγους που έχει σημασία να καθίσουν στο τραπέζι οι Τουρκοκύπριοι είναι ότι έτσι -λόγω και της παρουσίας του ΟΗΕ- θα επανέλθουν στο επίκεντρο το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Οργανισμού. Και βεβαίως θα «υποχωρήσει» ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, που βρέθηκε σε έξαρση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και του πολέμου στη Μ. Ανατολή.
Είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν είναι καθόλου εύκολη η ουσιαστική πρόοδος για λύση στο Κυπριακό, δεδομένου ότι η όποια λύση βρεθεί (;) στο μέλλον θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψηφίσματα και από τις δυο κοινότητες.
Το ενδιαφέρον είναι πως ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, όλοι αναγνωρίζουν πως αν επικρατούσε σήμερα το κλίμα του 2020, με αφορμή τα όσα έγιναν στην Κάσο, θα ήταν αρκετά πιθανόν να υπήρχε ανάφλεξη.