Η είδηση που φέρνει σήμερα το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής είναι ότι ο Σ. Κασσελάκης έχει εκμυστηρευτεί ήδη στους στενούς του συνεργάτες ότι πριν από το συνέδριο του Οκτωβρίου, σε μία συνολική επιχείρηση συγκέντρωσης εσωκομματικών δυνάμεων στο πρόσωπό του, θα επαναφέρει με απόφασή του τον Παύλο Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τις αντιδράσεις που αναμένεται να υπάρξουν.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο βουλευτής Πέτρος Παππάς -από τους πρώτους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη- προανήγγειλε ήδη μία τέτοια εξέλιξη, καθώς τις ώρες που οι 87 ζητούσαν διαγραφή του Πολάκη και από το κόμμα, εκείνος, θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος, δήλωσε ότι για να είναι υποψήφιος βουλευτής ο κ. Πολάκης θα πρέπει να έχει δείξει μεταμέλεια και αλλαγή συμπεριφοράς…
Με κλειστά μικρόφωνα στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο Σ. Κασσελάκης είπε ενώπιον των βουλευτών του κόμματος ότι αγαπά τον Παύλο Πολάκη, πως αισθάνεται άσχημα για την απόφαση που πήρε, αλλά ήταν αναγκασμένος να το κάνει και πως ο βουλευτής Χανίων θα είναι πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Συμφωνία
Το γεγονός ότι ο Πολάκης έστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής μήνυμα στην Κουμουνδούρου λέγοντας σε συνέντευξή του «δεν φτάνουν οι αγάπες», είναι μέρος του σχεδίου να μην εμφανίζεται ο ένας υποτακτικός του άλλου, ώστε να μη χάνουν δύναμη εντός του κόμματος. Η συμφωνία Κασσελάκη – Πολάκη είναι να δώσουν ενωμένοι τον αγώνα κατά της «φρουράς Τσίπρα» στο συνέδριο.
Εξ ου και το δεύτερο μήνυμα Πολάκη «ραντεβού στο συνέδριο», που δεν ήταν για τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά για τον Τσίπρα και στελέχη σαν την Αθηνά Λινού, τον Σωκράτη Φάμελλο, την Ολγα Γεροβασίλη κ.ά., τους οποίους ο «αψύς Σφακιανός» θεωρεί μέρος ενός συστήματος που λειτουργεί εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και τον θέλει εκτός παιχνιδιού.
Η συμφωνία Κασσελάκη – Πολάκη για συμπόρευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά, σταθερή και δεν εδράζεται στη «χημεία» που όντως υπάρχει μεταξύ τους ή σε συναισθηματισμούς, αλλά σε «στεγνούς», ρεαλιστικούς πολιτικούς και εσωκομματικούς υπολογισμούς.
Οπου ακριβώς εδράζεται και η συμφωνία Κασσελάκη – Παππά για συμπόρευση στο συνέδριο, για τους οποίους οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι δεν υπάρχει «χημεία» μεταξύ τους.
Στη φάση αυτή, ο Σ. Κασσσελάκης επιδιώκει από τη μία να εισπράττει τα εύσημα για τη διαγραφή Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα, χωρίς να προχωρά στην ουσία της αποδοκιμασίας της στάσης του, δηλαδή τη διαγραφή του και από το κόμμα. Ακριβώς επειδή δεν θέλει να τον αποδοκιμάσει. Ακόμα, έχοντας διαγράψει τον Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα, ανοίγει ο δρόμος και για άλλες διαγραφές στελεχών που αμφισβητούν τον κ. Κασσελάκη ή διαφωνούν συστηματικά και δημοσίως μαζί του.
Για παράδειγμα, προχθές στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τουλάχιστον δύο γυναίκες βουλευτές υπερασπίστηκαν τον Παύλο Πολάκη, παρά το προσβλητικό ξέσπασμά του κατά της συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Η Ραλλία Χρηστίδου, η οποία είναι γνωστή φαν του Πολάκη, και η Γιώτα Πούλου, που ανήκει στον σκληρό πυρήνα των στελεχών της «φρουράς Τσίπρα», ίσως επειδή ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην Κουμουνδούρου να μην γίνει η διαγραφή Πολάκη από την Κ.Ο. του κόμματος οδηγός και για άλλες διαγραφές.
Πολλοί λένε άλλωστε, ότι με τον Πολάκη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, ο επόμενος που θα αποφασίσει να αντιπαρατεθεί δημοσίως με τον Στέφανο Κασσελάκη είναι και υποψήφιος για διαγραφή. Σκέπτονται δηλαδή ότι τώρα που διέγραψε τον Πολάκη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με «βαριά ψυχή», ο Στέφανος Κασσελάκης θα αρχίσει τις εκκαθαρίσεις όσων διαφωνούν μαζί του ή τον αμφισβητούν, με στόχο τη δική του ενίσχυση και την αποδυνάμωση του Τσίπρα στο Συνέδριο του Οκτωβρίου. Το οποίο, όπως ήθελε ο Σ. Κασσελάκης, με απόφαση της ΚΟΕΣ, την περασμένη Παρασκευή (στην 20λεπτη συνεδρίαση δεν πήγαν ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε ο Παύλος Πολάκης), θα γίνει 3-6 Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.
ΣΥΡΙΖΑ: Δύο λόγοι παραμονής Πολάκη
Επί της ουσίας, όμως, το κλειδί των εξελίξεων είναι ότι:
- Πρώτον, ο Σ. Κασσελάκης συμφωνεί με τον Π. Πολάκη και είναι θιασώτης του «πολακισμού».
- Δεύτερον, χωρίς τον Παύλο Πολάκη, ο Σ. Κασσελάκης δεν ελέγχει την κεντρική επιτροπή, άρα δεν ελέγχει το κόμμα.
Και αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο Σ. Κασσελάκης δεν πρόκειται να διαγράψει τον κ. Πολάκη από το κόμμα, όπως πιέζουν οι 87 του Τσίπρα, ενώ γνωρίζουν ότι ακριβώς για τους ίδιους λόγους ούτε ο Τσίπρας τόλμησε ποτέ διαγραφή του Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επιπλέον λόγος είναι ότι ο κ. Κασσελάκης φοβάται ότι ο Παύλος Πολάκης, που είναι πλέον η «ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ» και έχει σημαντικό ακροατήριο εντός αλλά και εκτός κόμματος (δεν είναι τυχαίο ότι δημοσίως τον υπερασπίστηκε ο κ. Βελόπουλος, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε το 2012 όταν παραιτήθηκε από το «αντισυστημικό» και αντιευρωπαϊκό ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη), αν δεν είναι μαζί του, τότε θα είναι απειλή εναντίον του!
Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας την ηγεσία -πολλώ δε μάλλον αν το συντακτικό συνέδριο ανοίξει τον δρόμο για νέα εκλογή ηγεσίας εντός του 2024- έξω από το κόμμα, δημιουργώντας ένα νέο, δικό του κόμμα.
Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό γιατί ο κ. Κασσελάκης δεν θα διαγράψει τον κ. Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ο βουλευτής Χανίων έχει θερμούς υποστηρικτές ακόμα και μέσα στο στενό επιτελείο του προέδρου.
Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης έχει μεγάλο ρεύμα. Αυτό το είχε διαπιστώσει και ο Αλέξης Τσίπρας κάθε φορά που αναγκαζόταν να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του, το έχει διαπιστώσει και ο Στεφανος Κασσελάκης. Στην τελευταία συνεδρίαση, ο Π. Πολάκης εισέπραξε το θερμότερο χειροκρότημα.
Εύλογο είναι λοιπόν ότι σε μία Κ.Ε. ήδη τριχοτομημένη -με τον Τσίπρα να ελέγχει περίπου 120 μέλη και τους υπόλοιπους 180 να μοιράζονται μεταξύ Πολάκη και Κασελάκη-, χωρίς τον Πολάκη, ο Κασσελάκης δεν έχει πλειοψηφία.
Οταν δίστασε ο Τσίπρας
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2023, τη διαγραφή Πολάκη είχε αναγγείλει και ο Αλέξης Τσίπρας. Ηταν λίγες μέρες αφότου ο Π. Πολάκης είχε απαιτήσει να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Χανίων ο επιστήθιος φίλος του Χαιρετάκης, απειλώντας ότι αν το αίτημά του δεν γινόταν δεκτό, τότε δεν θα συμμετείχε στις εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε τον Χαιρετάκη στα ψηφοδέλτια και έστειλε στην Επιτροπή Δεοντολογίας τον Πολάκη για οριστική διαγραφή (δηλαδή από τη Βουλή, από τα κομματικά όργανα και από μέλος του κόμματος).
Αρχικά, ο Πολάκης απάντησε μέσω social media και μίας φωτογραφίας με τη σύζυγό του από τα βουνά της Κρήτης «για καθαρό αέρα». Στα ρεπορτάζ κυριαρχούσαν ειδήσεις όπως ότι ο Πολάκης τα είχε «σπάσει» με τον Τσίπρα πολύ καιρό, ότι ο «αψύς Σφακιανός» είχε πάψει να πηγαίνει τα Σαββατοκύριακα στο εξοχικό του πρώην προέδρου στο Σούνιο κ.λπ.
Τότε, ο κ. Πολάκης άφησε κατά μέρος τα «ηρωικά» και έστειλε επιστολή απολογίας στο ανώτερο όργανο του κόμματος. Ο Τσίπρας «λύγισε», κάποιοι λένε ότι είχε και ανάγκη τη «βρόμικη δουλειά» που έκανε ο Πολάκης στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών που κυριαρχούσε προεκλογικά, και ο Πολάκης, με δεύτερη απόφαση Τσίπρα, εντάχθηκε και πάλι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδήσεις σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το πρόγραμμα των Ελλήνων την Κυριακή