Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μπει σε κλίμα διαχείρισης της διαφαινόμενης δεύτερης εκλογικής του ήττας εδώ και καιρό και θα επιχειρήσει να την ανατρέψει με συγκεκριμένες κινήσεις. Μοναδική προϋπόθεση για τον ίδιο είναι να βγαίνουν τα νούμερα που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα την επόμενη Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας:
» Πρώτον, ετοιμάζει ανοικτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα, χωρίς κανέναν όρο από την πλευρά του. Θα αφορά όλα τα, πλην Ν.Δ., κόμματα, συμπεριλαμβανομένης -όπως δημοσίως είπε σε τηλεοπτική συζήτηση ο Κώστας Ζουράρις– και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, ακόμα όμως και όποιο άλλο νέο κόμμα μπει στη Βουλή -σε μία επανάληψη του 2015 και της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.-, φτάνει να συμφωνούν σε έναν όρο. Να μην ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
» Δεύτερον, δεν θα είναι όρος του Α. Τσίπρα να είναι εκείνος ο επικεφαλής του όποιου κυβερνητικού σχήματος συμφωνηθεί. Ανεξαρτήτως του τι λέει έως τώρα ως απάντηση της θέσης Ανδρουλάκη για «ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα πρωθυπουργό», για ευνόητους προεκλογικούς λόγους, αν βγαίνουν τα νούμερα της πρώτης Κυριακής και προκειμένου να διευκολύνει τις όποιες διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος, ως «κρυφό χαρτί», να μην επιμείνει να είναι ο ίδιος επικεφαλής της «κυβέρνησης-κουρελού».
» Τρίτον, ο κ. Τσίπρας θα επιδείξει απόλυτη ευελιξία στη μορφή αυτής της κυβέρνησης. Δηλαδή δεν θα αξιώσει συμμετοχή των κομμάτων που θα καθίσουν στο τραπέζι ώστε να συγκροτήσουν κυβέρνησης πλειοψηφίας, αλλά θα δεχθεί και την ψήφο ανοχής για κυβέρνηση μειοψηφίας, αν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί το προτείνουν. Θα προτείνει ακόμα και να είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή και προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Π.χ. κυβέρνηση έξι μηνών με σκοπό τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, ώστε να καταλήξει στο πόρισμά της και κατόπιν να προκηρύξει ξανά εκλογές.
Πολιτική επιβίωση
Δεν πρόκειται για… γινάτι ή κάποια προσωπική εμμονή που στηρίζεται στο θυμικό ή τον ψυχολογικό παράγοντα. Πρόκειται για την πολιτική του επιβίωση, επειδή και ο ίδιος φέρεται να αποδέχεται ότι αν χάσει δεύτερη φορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε δεν θα του μείνει πολιτικό κεφάλαιο να συνεχίσει, με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό και φέρεται έτοιμος να κάνει το παν ώστε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να πετύχει τον σκοπό του, ανεξαρτήτως αν μία «κυβέρνηση-κουρελού» δεν είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα, ειδικά σε αυτή τη φάση που έχει ορθοποδήσει και είναι έτοιμη να κάνει τα απαιτούμενα στην οικονομία, στους θεσμούς και στο κράτος για να ξαναμπεί στον πυρήνα των χωρών της Ε.Ε.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αλλά και αρκετοί από τους συνεργάτες του φέρονται να πιστεύουν πράγματι ότι οι αρνήσεις από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 είναι προσχηματικές εν όψει της Κυριακής των εκλογών και πως με το εκλογικό ποσοστό στο χέρι κάθε κόμμα θα επαναπροσδιορίσει τη στάση του. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να μην ενδιαφέρεται για το ποιο θα είναι το μέγεθος της διαφοράς με τη Ν.Δ. ή για το αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιάσει το 30% ή το 31,5% του 2019. Εμφανίζεται έτοιμος να μιλήσει για «νίκη της πλειοψηφίας που πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση», ακόμα και αν η όποια συμμαχία θα είναι ετερόκλητη, εύθραυστη, προβληματική, δηλαδή «κυβέρνηση-κουρελού».
Το ΠΑΣΟΚ
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Γνωρίζει, όμως, ότι κομβικό ρόλο για την επίτευξη του σχεδίου του έχει το τρίτο κόμμα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πιστεύει πως αν πείσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, τότε θα βρεθεί πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου του.
Ο κ. Ανδρουλάκης όμως δεν φέρεται να πείθεται. Είπε προχθές ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να πει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά, όπως περιμένει ο κ. Τσίπρας. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και να δεχθεί να μπει σε συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία, όπως δεν επιθυμεί να μπει σε συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. Στην Κουμουνδούρου είναι ενήμεροι ότι στρατηγική επιδίωξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να μείνει εκτός οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος. Και ακόμα και αν γνωρίζει ότι θα έρθει αντιμέτωπος με μείωση του ποσοστού του κόμματός του από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή, προτιμά να μείνει στην αντιπολίτευση. Καλύτερα να χάσουμε μία, δύο μονάδες από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή, παρά να χάσουμε το μισό μας ποσοστό μετά από ένα χρόνο κυβερνητικής φθοράς, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, αναγνωρίζοντας ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκινά μία νέα πορεία και δεν έχει ούτε το σθένος ούτε το βάθος για να αντέξει τους κραδασμούς μίας κυβερνητικής δοκιμασίας.
Ο ρόλος του ΓΑΠ και οι… πιέσεις στον Ανδρουλάκη
Πώς σχεδιάζει ο Α. Τσίπρας να υπερβεί το «όχι» του Ν. Ανδρουλάκη, είτε βασίζεται στους φόβους του ότι εντός συγκυβέρνησης δεν θα αντέξει είτε στην άρνησή του να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη ή ακόμα και με τον Κυριάκο Βελόπουλο;
Πληροφορίες λένε ότι το «plan b» του Α. Τσίπρα περιλαμβάνει δύο κινήσεις.
Εμφανίζεται πρόθυμος, λένε, να ζητήσει από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τα οποία συνομιλεί και τους ενώνει ο κοινός σκοπός της πτώσης του Κ. Μητσοτάκη, να ασκήσουν πιέσεις στους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να δεχθούν την πρότασή του.
Λένε όμως επίσης ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θέλουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε ο Ν. Ανδρουλάκης να έρθει αντιμέτωπος με τη διάσπαση του κόμματός του, αν επιμείνει να αρνείται την πρόταση Τσίπρα.
Από την Κουμουνδούρου, για παράδειγμα, παραπέμπουν σε ένα απόσπασμα ομιλίας του Γ. Παπανδρέου από τις Μοίρες Ηρακλείου, για το οποίο υποστηρίζουν ότι δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει αποστάσεις από τη γραμμή του σημερινού προέδρου του κόμματος κατά της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα σηκώσει… μπαϊράκι αν ο Νίκος Ανδρουλάκης -στην περίπτωση που βγαίνουν τα νούμερα- δεν δεχθεί να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα και ότι μάλιστα υπάρχουν και βουλευτές που είναι έτοιμοι να τον ακολουθήσουν.
Το απόσπασμα ομιλίας
Ιδού το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι. Σε αυτό το περιβάλλον είναι κάτι περισσότερο από φανερό γιατί ζητούν από εμάς να τους πούμε με ποιους θα πάμε μετά τις εκλογές. Φανερό, αλλά υποκριτικό.
Γιατί;
Γιατί ο κ. Μητσοτάκης θέλει αυτοδυναμία. Αρα όχι συνεργασίες. Θέλει μάλιστα, μονοκρατορία. Να μπορεί αυθαίρετα να χρησιμοποιεί πόρους και εξουσία.
Γιατί ο κ. Τσίπρας θέλει να είναι πρώτος για να συνεργαστεί. Μάλλον θέλει το κίνημά μας, το ιστορικό δημοκρατικό κίνημα, να χαθεί, για να μονοπωλήσει τον δημοκρατικό χώρο, χωρίς να έχει όμως αυτήν τη δημοκρατική παράδοση.
Θέλει συνεργασίες επωφελείς για τη χώρα ή θέλει αποτελέσματα επωφελή για το κομματικό του μικροσυμφέρον;
Με αυτά τα δεδομένα, και αφού αυτοί δεν θέλουν, εμείς γιατί πρέπει να πούμε με ποιον θα πάμε;
Φίλες και φίλοι. Συνεργασία για να μοιράσουμε το πάπλωμα της εξουσίας δεν έχει νόημα και αποτελεί και ύβρη προς τον ελληνικό λαό. Συνεργασία για να αλλάξουμε τη χώρα, ναι».
Οπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, το μόνο εμπόδιο που φαίνεται να υπάρχει για τον κ. Παπανδρέου, ώστε το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει -δημοσίως- ότι προϋπόθεση για συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Αν αυτό εκλείψει όμως, ως όρος, τότε, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου στις Μοίρες, «συνεργασία για να αλλάξουμε τη χώρα, ναι».
Οι φόβοι του Τσίπρα για την επόμενη μέρα
Είναι βέβαιο ότι αυτό που πραγματικά φοβάται ο κ. Τσίπρας είναι μήπως η διαφαινόμενη, δεύτερη εκλογική του ήττα σημάνει και το πολιτικό του τέλος, καθώς το σενάριο της «κυβέρνησης-κουρελού» θα ενεργοποιηθεί μόνο αν βγαίνουν τα νούμερα. Γι’ αυτό και κινείται και σε άλλα επίπεδα με στόχο την παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Βάζει στελέχη εμπιστοσύνης του και λένε σε επιχειρηματίες και ανθρώπους της αγοράς ότι και να κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές θα πέσει μετά τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου και τις ευρωεκλογές του 2024, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο και να πέσει σε εσωστρέφεια.
Στέλνει μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα θα είναι χωρίς εκείνον σκορδαλιά χωρίς… σκόρδο και πως ακόμα και αν χάσει, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να τον έχουν σε… εκτίμηση.
Εξαφάνισε από το προεκλογικό κάδρο -όπως του ζήτησαν- τον Νίκο Παππά (καταδίκη με 13-0), τη Ρένα Δούρου (Μάνδρα και Μάτι), τον Γιάννη Ραγκούση (υπόθεση βίλας) και τον Παύλο Πολάκη (προκλητικός λόγος), τον οποίο τελικά δεν έδιωξε, επειδή τον έπεισαν ότι ο «αψύς Σφακιανός» είναι καλό να είναι μαζί του την επόμενη ημέρα των εκλογών και όχι εναντίον του.
Και ξέθαψε, σύμφωνα με στελέχη της «Ομπρέλας», όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, το κείμενο για τα «τοπικά νομίσματα» στο πλαίσιο της δημιουργίας άλλοθι της ήττας την επόμενη ημέρα.
Είναι σε μεγάλη πίεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχει προεξοφλήσει την επερχόμενη ήττα του και επιχειρεί να οργανώσει από τώρα την τακτική του για την επόμενη ημέρα.
Είναι σε πίεση επειδή γνωρίζει ότι από κάτω του κινούνται πολλοί και ας ήταν καλά παιδιά καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο χωρίς να δώσουν κανένα δικαίωμα, όπως περίμενε.
Οι πληροφορίες όμως επιμένουν ότι πυκνώνουν οι συναντήσεις των «αντιφρονούντων» σε σπίτια, με αντικείμενο «τα βήματα μετά την ήττα». Κάποιοι λένε ότι η «Ομπρέλα» ήδη συντάσσει κείμενο για να το εμφανίσει μετά την Κυριακή των εκλογών. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά περί ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δείχνει ως λογική συνέχεια τις δεύτερες εκλογές. Κείμενο που θα αποδίδει ευθύνες στον ίδιο και στο επιτελείο του. Κάποιοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, μάλιστα, πιστεύουν ότι οι πρώτες μπηχτές θα υπάρξουν την εκλογική βραδιά στα κανάλια.
Γι’ αυτό και κάποιοι του λένε να αιφνιδιάσει τους αμφισβητίες του. Είτε προαναγγέλλοντας ο ίδιος νέα απευθείας εκλογή αρχηγού από τη βάση, μετά τις δεύτερες εκλογές, προκαλώντας τους αμφισβητίες του. Είτε προτείνοντας ένα άλλο στέλεχος για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των δεύτερων εκλογών, με τον ίδιο να αποσύρεται. Και αν αυτό το άλλο στέλεχος δεν τα πάει καλά στις δεύτερες εκλογές και καεί, τότε ο ίδιος να επανέλθει ως σωτήρας επειδή θα τον ζητά το πόπολο…
Ειδήσεις σήμερα