Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse με δείγμα 1.103 πολίτες και στο χρονικό διάστημα 18 και 19 Δεκεμβρίου, η Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου, από το 32% πάει στο 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο ίδιο ποσοστό 25,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει άλλη μία μονάδα και φτάνει μόλις στο 10%. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. ανοίγει και άλλο τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνοντας το 8% και συγκεντρώνοντας το 34% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ και 10,5% του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο βρίσκεται στο χειρότερο δημοσκοπικά σημείο από την ημέρα της εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του και έχει χάσει 4% μέσα σε 12 περίπου μήνες.
Ποιοτικά στοιχεία
Μεγάλη είναι και η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ποιοτικά στοιχεία σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 37%, ενώ ο Τσίπρας το 26% και 7% ο Ανδρουλάκης. Στο ερώτημα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκεί ο πρωθυπουργός προηγείται με 45% έναντι 24% του κ. Τσίπρα και μόλις 4% του Νίκου Ανδρουλάκη. Μπροστά είναι ο Μητσοτάκης και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης με 35%, με τον Τσίπρα στο 27% και τον Ανδρουλάκη στο 8%, ενώ παρότι ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει πολύ τα θέματα διαφάνειας, οι πολίτες δίνουν και στους δύο αρχηγούς 28%, με βελτιωμένο τον πρωθυπουργό σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ο κ. Ανδρουλάκης σε αυτό το ερώτημα συγκεντρώνει 10%.
Για το νέο μέτρο
Το Market Pass δείχνει για πρώτη φορά ότι είναι ένα μέτρο που ακουμπά ως πρόθεση την κοινωνία. Πριν από την εφαρμογή του το 39% των πολιτών υποστηρίζει ότι το μέτρο μπορεί να βοηθήσει, ενώ το 53% πιστεύει ότι δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών.
Εντυπωσιακά είναι και τα ευρήματα στο ερώτημα για το τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες. Το 33% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. με μόλις το 15% να προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα της καταλληλότητας για πρωθυπουργό τα πράγματα είναι αμετάβλητα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση: 39% Μητσοτάκης, 28% Τσίπρας. Από τη δημοσκόπηση πάντως επιβεβαιώνεται ότι ο μεγάλος ηττημένος της μέτρησης είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς πιέζεται τόσο από τα κεντροδεξιά του (Ν.Δ.) όσο και από τα κεντροαριστερά του (ΣΥΡΙΖΑ). Οσο για το θέμα Καϊλή, φαίνεται ότι τον «τραυμάτισε» αρκετά καθώς το επιχείρημα περί… Δούρειου Ιππου της Ν.Δ. δεν έπεισε.
ΚΥΣΕΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 4 ΚΟΡΒΕΤΕΣ
Παραμένει αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Φλώρος
Σαφές μήνυμα σε όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν σχέση… οργής μεταξύ κυβέρνησης και αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με αφορμή το θέμα των υποκλοπών, εξέπεμψε χθες το ΚΥΣΕΑ. Το Μαξίμου πρόσφερε απόλυτη κάλυψη και εμπιστοσύνη στον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, σε μια δύσκολη συγκυρία τόσο γεωπολιτικά όσο και πολιτικά.
Η απόφαση που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα φανεί στις έκτακτες κρίσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιανουάριο είναι να παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο ο κ. Φλώρος στη θέση του ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Σενάρια, τέλος
Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός κλείνει τα όποια σενάρια και σπέκουλα επιχειρούνται εδώ και δύο εβδομάδες από την αξιωματική αντιπολίτευση και αφορούν στους ισχυρισμούς περί παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ. Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ θα αποστρατευτούν οι δύο αρχηγοί, ο Α/ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, και ο Α/ΓΕΝ, Στυλιανός Πετράκης.
Στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ πάντως δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις για την αγορά των τεσσάρων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, ούτε για την απόκτηση ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων Spike, προσθέτοντας ότι η υπόθεση των ΜΕΚΟ επηρεάζεται από το μπάτζετ για τις κορβέτες.