Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι θα βρεθούν την Κυριακή στο Κάιρο για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι. Οπως είπε στη χθεσινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η επίσκεψη συμβολίζει το σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τη σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός θα έχει στο Κάιρο και διμερή συνάντηση με τον κ. Σίσι» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει το τετ α τετ με τον Σίσι και για έναν ακόμη λόγο. Διότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «φλερτάρει» την Αίγυπτο, η οποία έχει κτίσει ισχυρούς δεσμούς με Αθήνα και Λευκωσία και ο πρωθυπουργός θεωρεί αυτή τη σχέση κομβική σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και τις συμμαχίες στην περιοχή.
Οι «Financial Times» ανέφεραν πριν δύο εικοσιτετράωρα σε δημοσίευμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ προς τον Αίγυπτο, ποσό που δεν αποκλείεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Το 1 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα δοθεί εντός του 2024, για να καλυφθούν βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Πέντε δισ. αφορούν προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ για τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια χρειάζεται η έγκριση του Κοινοβουλίου και αφορούν το διάστημα 2025-2027.Επίσης, 1,8 δισ. προορίζονται για προσέλκυση επενδύσεων και 600 εκατομμύρια για τεχνική βοήθεια και Μεταναστευτικό (δηλαδή εκπαίδευση συνοριοφυλάκων, κέντρα υποδοχής κ.λπ.).
Το πακέτο βοήθειας έχει στόχο την ενίσχυση της Αιγύπτου και τη στήριξη της οικονομίας της, προκειμένου να οχυρώσει τα σύνορά της με τη Λιβύη, απ’ όπου προέρχεται ο κύριος όγκος των μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, οι συγκρούσεις στη Γάζα και στο Σουδάν έχουν σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, καθώς ενδέχεται να επιδεινώσουν τα οικονομικά προβλήματα και να αυξήσουν τις μεταναστευτικές πιέσεις.
Το πρόβλημα αφορά ευθέως την Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη άγγιξαν τις 1.500. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έφτασαν πάνω από 220 μετανάστες, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Λιβύη. Μάλιστα, οι ίδιοι αναφέρουν ότι στα παράλια της χώρας τους περίπου 20.000 συμπατριώτες τους περιμένουν για να ταξιδέψουν στο νησί, που βρίσκεται στην καρδιά του μεταναστευτικού διαδρόμου.
«Εχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο, με αποκορύφωμα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν λογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».