Το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι με ποιον εκλογικό νόμο θα γίνουν οι κρίσιμες εκλογές του Μαΐου. Αυτό, πιθανότατα, θα γίνει γνωστό σήμερα το μεσημέρι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο. Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αποσαφηνίσει κι αυτό το λεπτό ζήτημα, ώστε μετά τη χθεσινή ομιλία του, να είναι ξεκάθαρος ο πολιτικός ορίζοντας έως τις επόμενες εκλογές.
Ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδος οι πληροφορίες ήθελαν τον Κ. Μητσοτάκη να είχε πάρει την απόφαση της αλλαγής του εκλογικού νόμου, τις τελευταίες ώρες φάνηκε να κερδίζει έδαφος -χωρίς να ανατρέπει τα δεδομένα- η μη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε λίγες ώρες κι αυτό θα είναι σαφές, οπότε θα είναι γνωστός ο οδικός χάρτης έως τις εκλογές, καθώς και τα βασικά πολιτικά αφηγήματα εν μέσω βαθιάς κρίσης και κατά τον άγνωστης διάρκειας «βαρύ χειμώνα».
Πολιτικό πλεονέκτημα
Ο Κ. Μητσοτάκης έχοντας ανακοινώσει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το οποίο εδράζεται όχι σε… λεφτόδεντρα, αλλά στην απόδοση και την αποτελεσματικότητα της τριετούς πολιτικής της κυβέρνησης, αναδεικνύει και το πολιτικό πλεονέκτημα που διαθέτει απέναντι στον χωρίς πολιτικό σχέδιο Α. Τσίπρα και στον «μονοθεματικό» Ν. Ανδρουλάκη.
Κάτι που του επιτρέπει να κάνει πιο σαφές το δίλημμα των επόμενων εκλογών: Οταν έρθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη. Επαναφέροντας έτσι την πολιτική ατζέντα στο προνομιακό για τον ίδιο πεδίο της άμεσης και προσωπικής σύγκρισης των διεκδικητών της εξουσίας. Το ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω γίνεται εικόνα η οποία θυμίζει το παρελθόν, αναδεικνύει το σήμερα και φωτίζει το αύριο. Απλά και κατανοητά.
Μαζί με τις πιο μεγάλες εξαγγελίες (αυξημένα μέτρα στήριξης, αύξηση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων μετά από πολλά χρόνια, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, μεγαλύτερη ψηφιοποίηση του κράτους περαιτέρω διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη, μεγάλα έργα που εγγυώνται την ήδη σημαντική ανάπτυξη, κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας λόγω των επιδόσεων της οικονομίας κι ένα ακόμα πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος με ένα οικιστικό πρόγραμμα που θα έχει ως προτεραιότητα τους νέους), ο Κ. Μητσοτάκης ανέδειξε και κάποια άλλα, πιο «έξυπνα μέτρα». Π.χ., μετά από πάρα πολλά χρόνια θα πάρουν χρήματα τα εγκαταλελειμμένα θύματα της υπόθεσης «Ασπίς». Ή θα αποζημιωθούν τραπεζικοί υπάλληλοι, οι οποίοι για αρκετά χρόνια έμειναν εντελώς απροστάτευτοι χάνοντας τη δουλειά, λόγω κλεισίματος τραπεζών ή συγχωνεύσεων που δεν τους χωρούσαν. Ολη η δέσμη των «έξυπνων μέτρων» που κοστολογείται σε λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια, αφορούν αθροιστικά πολλές χιλιάδες πολιτών, οι οποίοι μετά από τα πολλά μνημονιακά χρόνια θα αισθανθούν τη μέριμνα του κοινωνικού κράτους.
«Το είπαμε, το κάναμε»
Στη φαρέτρα του πρωθυπουργού υπάρχει ήδη ένας πλούσιος απολογισμός πεπραγμένων και όχι λόγων. Το τεκμηριωμένο με έργα και αποτέλεσμα «Το είπαμε, το κάναμε» δημιουργεί τεράστιο κοντράστ με το «Δεν προλάβαμε» του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγαλώνοντας το πολιτικό -πέραν του δημοσκοπικού- χάντικαπ που χωρίζει τους δυο ηγέτες. Ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε και το επεξεργασμένο σχέδιό του, όχι μόνο για την επόμενη τετραετία, αλλά και για την Ελλάδα του 2030. Η χώρα έχοντας βγει πιο δυνατή και ανθεκτική από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, μπορεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων να βρεθεί πραγματικά πολύ πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πάνω από τους ευρωπαϊκούς «μέσους όρους» (μισθοί, συντάξεις, υποδομές, ψηφιοποίηση, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας κ.λπ.).
Εκλογικό δίλημμα «μπροστά ή πίσω»
Το βασικό δίλημμα εν όψει των επόμενων εκλογών -«σταθερότητα ή αστάθεια, μπροστά ή πίσω»- θα αποκτά και επιμέρους παραλλαγές. Οπως π.χ. σιγουριά ή αβεβαιότητα; Πατριωτισμό ή εθνική αμηχανία; Ευημερία ή οικονομική καθήλωση; Ολα όσα δηλαδή απασχολούν πραγματικά και ουσιαστικά την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η οποία ασφαλώς δεν κλείνει τα μάτια και απαιτεί καθαρές και θεσμικές απαντήσεις στα θέματα δημοκρατίας, αλλά δεν υποτάσσεται στις μονοθεματικές και εξ ορισμού διχαστικές ατζέντες της αντιπολίτευσης.
Είναι προφανές ότι μπροστά μας, εκτός από τον «βαρύ χειμώνα», βρίσκεται και μια έντονα συγκρουσιακή πολιτική περίοδος έως τις τελικές εκλογές. Υπ’ αυτήν την έννοια έχει ενδιαφέρον η πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη για την ανασύνταξη του «μεταρρυθμιστικού μετώπου». Πρόκειται για εκείνες τις δυνάμεις που, αν και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, συνασπίστηκαν το 2019, κέρδισαν τις εκλογές και έβαλαν πλάτη στον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της χώρας και συνέβαλαν στη μεταμόρφωσή της. Πρόκειται για εκείνες τις δυνάμεις που με κορμό τη Ν.Δ., αλλά με διαφορετική πολιτική και ιδεολογική προέλευση, κυρίως από τον χώρο του κέντρου, συγκρούστηκαν επιτυχώς με τον λαϊκισμό και τον διχασμό. Ο πρωθυπουργός μιλά για κάτι καινούργιο, ένα νέο «μεταρρυθμιστικό μέτωπο» το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει και το παλαιότερο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», αλλά κοιτάζει εμπρός και τις ανάγκες της επόμενης μέρας. Οι διχασμοί του χθες, χωρίς να παραγράφονται, δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της νέας πολιτικής προσπάθειας.
ΤΟ TIMING ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΠΙΡΤΖΗ
Ηταν τη Δευτέρα. Παραμονή της ημέρας που η ΑΔΑΕ θα πήγαινε -όπως και πήγε- για έλεγχο στην ΕΥΠ ως προς τις παρακολουθήσεις. Τότε ο διευθυντής του γραφείου του Α. Τσίπρα, Μιχ. Καλογήρου, επισκεπτόταν τα γραφεία της ΑΔΑΕ. Λέγεται μάλιστα, ότι ανέβηκε κι έμεινε περίπου μισή ώρα στο γραφείο του επικεφαλής της Αρχής κ. Ράμμου. Το τι διημείφθη δεν είναι γνωστό.
Ομως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καλογήρου -πρώην υπ. Δικαιοσύνης, εξ απορρήτων του Α. Τσίπρα και συνοδός του κ. Χρ. Σπίρτζη στον Αρειο Πάγο όταν πήγε προχθές να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την παρακολούθηση του κινητού του- μετά μετέβη σε άλλο γραφείο της ΑΔΑΕ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Καλογήρου φέρεται να ζήτησε και έλεγχο του δικού του τηλεφώνου, μήπως έχει επισυνδεθεί.
Ολες τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών δυο βουλευτές -μία γυναίκα κι ένας άνδρας- όπως κι ένας εκ των φερόμενων ως λογογράφων του Α. Τσίπρα) ζήτησαν έλεγχο του τηλεφώνου τους. Πέραν της δικαιολογημένης ανησυχίας των στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια εξεύρεσης κι άλλων θυμάτων παρακολούθησης και μάλιστα πριν από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Η τύχη των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί δεν είναι ακόμα γνωστή. Γνωστό όμως είναι ότι προχθές εμφανίστηκε θορυβωδώς ο κ. Σπίρτζης, επιδεικνύοντας ένα μήνυμα το οποίο παραπέμπει ευθέως στο κακόβουλο λογισμικό Predator. O ίδιος ο κ. Σπίρτζης που είναι και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «απόπειρα» παρακολούθησης του τηλεφώνου του. Την «απόπειρα» και την «παρακολούθηση» προφανώς τις χωρίζει χάος. Ο κ. Σπίρτζης ωστόσο επέλεξε να μιλήσει για «απόπειρα», χωρίς να παρουσιάσει γνωμοδότηση Αρχής ή τεχνικού συμβούλου, ότι το τηλέφωνό του είχε «μολυνθεί».
Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι η προσπάθεια επιμόλυνσης του τηλεφώνου του κ. Σπίρτζη φέρεται να έχει γίνει τον Νοέμβριο του 2021, δηλαδή δέκα μήνες νωρίτερα. Αλλά ο κ. Σπίρτζης το δημοσιοποίησε προχθές, παραμονή της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Στην κατεύθυνση της ετοιμότητας για τη δημιουργία αντιπερισπασμού φαίνεται πως ήταν «σαν έτοιμος από καιρό» και ο Α. Τσίπρας: Αμέσως μετά τις καταγγελίες του κ. Σπίρτζη, έσπευσε να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ίσως για να μη μείνει «πίσω» στο θέμα που θεωρείται προνομιακό για το κόμμα, μιας και ανακινήθηκε λόγω της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, έσπευσε να πλειοδοτήσει ζητώντας τον έλεγχο των τηλεφώνων όλων των Ελλήνων βουλευτών…
Ειδήσεις σήμερα