Ο πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, για την επαφή που προσπαθεί να έχει με τους νέους, τη σχέση του με τη σύζυγό του, Μαρέβα, το αν σκέφτεται να γίνει παππούς αλλά και τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός. Δηλώσε, δε, αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης».
«Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω νέες γυναίκες που κάνουν το βήμα για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Έχουμε ήδη τέτοιες ιστορίες που αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε στερεότυπα και ταμπού. Υπάρχει ακόμα μια απόσταση στις αμοιβές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Πρέπει να μας απασχολήσει η θέση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον» σμείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προυπόθεση ανάπτυξης να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Χρειάζονται πολιτικές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή».
«Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Προσβλέπω να έχουμε και στη Βουλή πολλές περισσότερες γυναίκες. Σίγουρα στα ψηφοδέλτια εντάξαμε μεγάλο ποσοστό γυναικών με σοβαρή επαγγελματική διαδρομή, με καλά βιογραφικά. Έχουμε πάρα πολλές γυναίκες που έχουν κολλήσει ένσημα και γνωρίζουν την κοινωνία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συμπλήρωσε ότι «με ενοχλεί πολύ να ακούω σε περιφέρειες π.χ. που μπαίνουν 4 σταυροί να λένε κάποιοι “ας βάλουμε και έναν σε γυναίκα”» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «στο ψηφοδέλτιο επικρατεία έκανα πράξη όσα λέω με 8 γυναίκες».
Μιλώντας για την δεύτερη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς και να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις και στην κατάρτιση του εργασιακού δυναμικού». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «δώσαμε άδειες πατρότητας, επίδομα 2.000 ευρώ για τη γέννηση του παιδιού. Είναι ένας τρόπος για να μπορούν τα ζευγάρια να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης».
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και οι υιοθεσίες
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα είπε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι θέλουμε και θα στηρίζουμε αυτές τις γυναίκες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το άγχος για το αν θα μπορέσει μια γυναίκα να κάνει ένα ή δύο ή τρια παιδιά. Η υπογεννητικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας σε βάθος χρόνου. Η δυνατότητα στις γυναίκες να μπορούν να αισθάνονται ότι αν αποκτήσουν ένα παιδί θα υπάρχει κάποιος να το φροντίσει και γι’ αυτό αυξάνουμε τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα φτιάξουμε παιδικούς σταθμούς σε επιχειρήσεις. «Ακούω το αίτημα για στήριξη όσον αφορά το κόστος των φαρμάκων που απαιτούνται για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και θα το εξετάσω» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για το θέμα των υιοθεσιών παρατήρησε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν υπάρχουν χιλιάδες παιδιά σε ιδρύματα για υιοθεσία. Είναι μικρότερος ο αριθμός τους σε σχέση με τα αιτήματα».
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις γυναικοκτονίες και είπε ότι «στην διάρκεια της πανδημίας βγήκαν στην επιφάνεια πολλά περιστατικά βίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ο όρος αυτός συμβολικά για να αναδείξουμε ένα θέμα που προϋπήρχε και για να δώσουμε δύναμη στις γυναίκες να μιλήσουν πριν να υπάρξουν άσχημες εξελίξεις».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
«Πιο σημαντική παρέμβαση είναι αυτή που κάνουμε στη νέα γενιά. Να τους μάθουμε γιατί το να είσαι βίαιος και τσαμπουκάς δεν είναι κουλ. Έχουμε πολλά προγράμματα ενημέρωσης των παιδιών. Έχουμε σημαντικά προγράμματα στα εργαστήρια για να τους εξηγήσουμε ότι καμία μορφή βιάς φυσικής ή bullying δεν είναι αποδεκτή. Δυστυχώς υπάρχει μια καλλλιτεχνική έκφραση μουσικής που δείχνει ακριβώς τα αντίθετα με γυναίκες υποκείμενα από άντρες που τους εκμεταλλεύονται. Αυτά τα στερεότυπα προωθούν τη βία των γυναικών. Μόνο και μόνο τα λεξιλόγια αυτών των τραγουδιών είναι απαράδεκτό» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Στην ερώτηση για τις συμβουλές προς τις κόρες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τον μεγαλύτερο ρόλο έχει παίξει η μητέρα τους, Μαρέβα, είναι μια γυναίκα που πατάει γερά στα πόδια της και τους έχει μάθει να ορίζουν το μέλλον μου. «Είμαι υπερήφανος και για τα τρία μου παιδιά, ειδικά τα κορίτσια μου είναι σύγχρονα παιδιά που βοηθούν πολύ διακριτικά άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκες. Το μήνυμα που περάσαμε στα παιδιά μας ήταν ότι είστε προνομιούχα παιδιά, μεγαλώνετε σε οικογένεια που σας έδωσε εφόδια, σκεφτείτε τι θα επιστρέψετε εσείς στην κοινωνία ώστε να είστε χρήσιμες στην κοινωνία».
Ερωτηθείς για το άνοιγμα στους νέους μέσω TikTok απάντησε ότι «η συνεργάτιδά μου η Κύρα επέμενε ότι το TikTok είναι μέσο για να έρθουμε σε επαφή με τους νέους. Διασκεδάζω πολύ και βγάζω κομμάτια του χαρακτήρα μου πιο χαλαρή και πιο διασκεδαστική. Τη δουλειά μου την κάνω με επαγγελματισμό αλλά αυτές οι ευκαιρίες είναι καλές για να αυτοσαρκαζόμαστε».
«Δικό μου χρέος απέναντι στη νέα γενιά είναι να διαμορφώσω συνθήκες για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Οι νέοι ζητούν καλύτερες δουλειές ενώ τους απασχολεί και το θέμα της στέγης με τα ενοίκια να έχουν πάει “στο Θεό”. Εμείς κάναμε το πρόγραμμα Σπίτι μου, μια πολύ σημαντική παρέμβαση, το έχουν αγκαλιάσει οι νέοι και ψάχνουν να βρουν διαμερίσματα που τους καλύπτουν. Στεναχωριέμαι όταν ακούω νέους ανθρώπους να μένουν ακόμα με τους γονείς τους» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και στο πλαίσιο αυτό είπε ότι θα κατασκευαστούν 10.000 δωμάτια σε φοιτητικές εστίες ενώ υπενθύμισε και το αυξημένο επίδομα ενοικίου προς τους φοιτητές.
Για το ντιμπέιτ και το κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα.ο πρωθυπουργός είπε ότι «είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι αλλά όταν βρισκόμαστε τηρούμε τους κανόνες της ευπρέπειας και της ευγένειας. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα έβγαινα για μπύρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε ευγενείς όταν συναντιόμαστε.
Στην ερώτηση, δε, με ποιον θα έβγαινε για μπύρα απάντησε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα «γιατί θέλω να μάθω τι κάνει τώρα έναν άνθρωπο να είναι κομμουνιστής. Πώς μπορείς να υπερασπίζεσαι μια ιδεολογία που την χρεοκόπησε η ίδια η ιστορία».
Για την παρουσία πολιτικών αρχηγών σε όχι ενημερωτικές εκπομπές είπε ότι «δεν υπάρχουν ταμπέλες. Σε αυτές τις εκπομπές μπορούμε να αναδείξουμε θέματα που δεν αναδεικνύονται σε κλασσικές ενημερωτικές εκπομπές. όχι μόνο πρέπει να πηγαίνουμε σε αυτές τις εκπομπές αλλά πρέπει να έχουμε απαντήσεις για τα ζητήματα που μας τίθενται φέρνοντας για παράδειγμα την έμμυνο ρύση. Σχεδιάζουμε πιλοτικό πρόγραμμα για κορίτσια 13 ετών σε συγκεκριμένες περιοχές για να καλύψουμε το κόστος.
«Υπάρχει μια απόσταση σήμερα με τη νέα γενιά. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να είμαι ειλικρινής και να μην μιλάω με ξύλινη γλώσσα. Το να είναι κάποιος ο εαυτός του είναι πολύ σημαντικό. Να πείσοιυμε τους νέους ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι προϋπόθεση για την πορεία της κοινωνίας. Η συμμετοχή αυτή δεν εξαντλείται στη συμμετοχή στις εκλογές. Χαίρομαι όταν βλεπω δημιουργικό ακτιβισμό από τους νέους. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα τεράστιο ζήτημα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι προχωρημένοι αλγόριθμοι. Αυτά είναι τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το 2030-2035
Στην ερώτηση τι τον ρωτούν οι νέοι στον δρόμο χαριτολογώντας απάντησε «ντολμαδάκια» προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «με ρωτούν για το σχολείο κι εγώ για τις εξετάσεις τους. Προσβάλει τα παιδιά η προσέγγιση που λέει ότι γράψτε ό,τι θέλετε και εγώ θα σας περάσω στο πανεπιστήμιο. Αυτό που θέλω να καταλάβω είναι τι συμβαίνει στα σχολεία πέρα από αυτά που μου λένε. Επειδή έχω παιδιά σε αυτή την ηλικία νομίζω ότι μπορώ να έχω ειλικρινή σχέση με αυτά τα παιδιά».
«Με τη Μαρέβα είμαστε μαζί από το 1995 με ένα μεγάλο διάλλειμμα που έκανε όμως τη σχέση μας πιο δυνατή. Το γυαλί δεν είχε σπάσει. Παρότι ήμασταν σε διάσταση δεν μιλήσαμε ποτέ άσχημα ο ένας για τον άλλο, ψαχτήκαμε και οι δύο γιατί χάλασε η σχέση μας, κάναμε την αυτοκριτική και όταν βρεθήκαμε ξανά μαζί ήμασταν καλύτερα. Είναι ο έρωτας της ζωής μου, την εκτιμώ, της αναγνωρίζω τον δυναμισμό της, είναι ένα στήριγμα. Έχει κάνει στην άκρη τα επαγγελματικά της βήματα γιατί υπάρχουν ασυμβίβαστα και είμαι τυχερός που έχω έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή μου. Εννοείται ότι της έχω κάνει δώρα. Δεν νομίζω ότι έχει παράπονα. Ορισμένες φορές έχει αξία να βρίσκουμε λίγο χρόνο. Εγώ πιστεύω ότι τα δώρα πρέπει να λένε κάτι. Η οικονομική αξία δεν έχει τόσο σημασία όσο ο συμβολισμός»
Η Κατερίνα Καινουργίου ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αν σκέφτεται το ενδεχόμενο να γίνει παππούς με τον ίδιο να απαντά ότι «έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο να γίνω παππούς. Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Μου φαίνεται παράξενο γιατί αισθάνομαι πολύ νέος αλλά από την άλλη πιστεύω ότι θα είναι μια μοναδική εμπειρία. Πιστεύω ότι είναι αλήθεια ότι τα εγγόνια φέρνουν μια δεύτερη νεότητα».
Για τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και αν θα ήταν περηφανος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε οτι «ναι. Έφυγε πλήρης ημερών, γνώριζε ότι υπήρχαν πιθανότητες να γίνω πρωθυπουργός. Θα είναι χαρούμενος. Ούτε με έσπρωξε ούτε με αποθάρρυνε να γίνω πολιτικός αλλά σίγουρα από εκεί που είναι – πάντα οι γονείς από κάπου βλέπουν τι γίνεται- θα είναι χαρούμενος όπως και η μητέρα μου»
Στην τελευταία ερώτηση για την μεγαλύτερη δυσκολία της 4ετίας είπε ότι «η μεγαλύτερη πολιτική δυσκολία ήταν η πανδημία γιατί έπρεπε να κλείσουμε τη χώρα και νομίζω τα καταφέραμε καλά. Δώσαμε πολλά περισσότερα χρήματα από ό,τι φανταζόμασταν και κρατήσαμε όρθια τη χώρα. Η ανάπτυξη η σημερινή οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή τη στήριξη. Σε ανθρώπινο επίπεδο μακράν η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η τραγωδία στα Τέμπη. Θα με συνοδεύει για πάντα και η ευθύνη και η ευθύνη να μην ξανασυμβεί».
Ερωτηθείς, τέλος, για το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε αισιόδοξος «καθώς βλέπω ένα ισχυρό ρεύμα, μια αναγνώριση για το έργο μας και ένα ενδιαφέρον του κόσμου να συζητήσουμε για το αύριο. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πώς θα σβήσουν την προσωπική διαφορά 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι [πίνακες]
Στην Αλβανία μεταβαίνει ο ΓΓ του ΥΠΕΞ – Θα συναντηθεί με Μπελέρη και Κοκαβέση
Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας: Απόφαση «βόμβα» δικαστηρίου έβαλε «φρένο» στην ασυδοσία των funds