«Με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, το θέμα συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς στο Συμβούλιο και με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά για να υπάρξουν εξαιρέσεις για το 2024», είπε ο κ. Μητσοτάκης, που υπενθύμισε την αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης από την Κομισιόν, που αφορά σε 1 εκατ. στρέμματα, κάτι που σημαίνει πρόσθετο εισόδημα και πρόσθετες ενισχύσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πάρει τη βοήθεια που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια, ενώ καταφέραμε και αποσπάσαμε περισσότερους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ζημιές στη Θεσσαλία. «Εχουν εκταμιευθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο κρατικός Προϋπολογισμός είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξει τους αγρότες μας με πρόσθετους πόρους», είπε, ενώ τόνισε πως «όλα τα ελληνικά αιτήματα που κατατέθηκαν έγιναν δεκτά».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 1/3 του Προϋπολογισμού της Ε.Ε. δίνεται για την ΚΑΠ. Ομως, υπάρχουν προβλήματα, για το πώς οι Ευρωπαίοι και οι Ελληνες αγρότες είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό. «Εχει έρθει η ώρα να ξανασυζητήσουμε ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές που να λαμβάνουν υπ’ όψιν νέες πραγματικότητες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη: «Πολλές ενστάσεις των αγροτών μού φαίνονται κατανοητές και δικαιολογημένες. Δεν είναι μια φωτοβολίδα που θα σβήσει και θα μας απασχολήσει ξανά, είπε.
Μητσοτάκης για Τραμπ: Θα διατηρηθούν οι στενές σχέσεις με ΗΠΑ - Η εκλογή Τραμπ είναι κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη
Για το θέμα της Ουκρανίας ο πρωθυπουργός μίλησε για μία προβλέψιμη και σημαντική βοήθεια, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση του φακέλου κατά της Μετανάστευσης.
Για τον κ. Ορμπαν, ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία χωρίς κατ’ ανάγκη τη σύμφωνη γνώμη του.
Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν περιποιεί τιμή στην Ε.Ε. το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη Μέση Ανατολή.
Για τις διαμαρτυρίες στην Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι να μη χαθεί η εξεταστική. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα γίνει νόμος του κράτους στα τέλη Φεβρουαρίου, διαβεβαιώνοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει ενισχυθεί επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης. «Το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους, δεν θα κάνουμε πίσω. Ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει», κατέληξε.