Την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και στην Ιεραρχία, ο πρωθυπουργός, όπως είχαμε αποκαλύψει, επιταχύνει τις διαδικασίες και το φέρνει στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα και πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024, αλλά και προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας.
«Το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξης, προσθέτοντας ότι «έχουμε ένα βιώσιμο momentum. Αναπτυσσόμαστε πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα έχουμε πολλές ξένες επενδύσεις». «Είμαστε προ ενός μακράς διαρκείας αναπτυξιακού κύκλου. Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε υγιή πρωτογενή πλεονάσματα, να μειώνουμε το χρέος και να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι μια επιτυχημένη οικονομία και προσελκύει ενδιαφέρον», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Τα ελληνικά spreads είναι κοντά στα ισπανικά. Ποιος το περίμενε μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, υπάρχει και το θέμα της ακρίβειας, αλλά είμαι αισιόδοξος», συμπλήρωσε.
Θα περάσει το νομοσχέδιο
«Είμαι σίγουρος ότι θα περάσει το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών», είπε επίσης ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Θα γίνει νόμος του κράτους τον Φεβρουάριο. Αυτά είναι σημαντικά θέματα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν επέβαλα κομματική πειθαρχία. Δεν πρέπει να διχάσει την κοινωνία, γι’ αυτό έχουμε και έναν υγιή διάλογο. Αλλά πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Και νομίζω ότι θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο».
Αφού τόνισε το πόσο σημαντική είναι η πορεία της οικονομίας, επεσήμανε ότι «καταφέραμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους Ελληνες. Υπάρχει ένα ζήτημα ακρίβειας στην Ελλάδα και θέλουμε να στηρίξουμε κυρίως τις νέες οικογένειες με παιδιά σε σχέση και με το ζήτημα του Δημογραφικού. Είναι προτεραιότητα για εμάς το πώς θα στηρίξουμε τις οικογένειες, όσους ενοικιάζουν σπίτια και να περιμένετε μέτρα που θα ανακοινωθούν σύντομα για τη στήριξή τους».
Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν και το 2025
Πυλώνας σταθερότητας
Ερωτηθείς για τις υπάρχουσες γεωπολιτικές κρίσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια ταραγμένη περιοχή. Υπάρχει ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και κάνουμε το καλύτερο». Σε ερώτηση σχετικά με το αεροδρόμιο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. «Εχουμε σημαντικές συμμετοχές και ενδιαφέρον μέχρι τώρα και πιστεύω ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο (η IPO) θα πρέπει να αυξήσει τις συμμετοχές. Νομίζω ότι και το αεροδρόμιο επωφελείται από την αύξηση του τουρισμού. Εχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών στην Αθήνα και την Ελλάδα. Στηρίζουμε ό,τι οικοδομείται στην Ελλάδα, ώστε να είναι βιώσιμο. Εστιάζουμε στον βιώσιμο τουρισμό και νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις».
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Microsoft
Μετά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της Intel και της Google, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και η δυνατότητα κοινών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε αυτό το πεδίο.
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Νταβός, ο πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ενεργειακής εταιρίας RWE, Markus Krebber, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa για δραστηριότητες στην Ευρώπη, Charlotte Hogg, και τον πρόεδρο για επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου GMR, Srinivas Bommidala.