Επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να βγει στη σύνταξη και ότι θέλει στο τέλος της τετραετίας να κριθεί για πολλά αλλά κυρίως για τις αυξήσεις των μισθών και την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και έβαλε φρένο στην ονοματολογία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως άκαιρη, αλλά και ασεβή προς το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Επίσης μίλησε για την τεράστια μεταρρυθμιστική ευκαιρία που θα δώσει η αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρόκειται για μια συζήτηση που θα ξεκινήσει το 2026 και μπορεί να φέρει σημαντικές τομές σε κρίσιμους τομείς της θεσμικής λειτουργίας του κράτους, οι οποίοι… αναδίδουν αναχρονισμό και κρατούν τη χώρα πίσω.
Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προβλήματα στο εσωτερικό της ενώ επανέλαβε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί παρά τις αντιδράσεις.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τη θέση της χώρας το 2027 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: «Οι κυβερνήσεις κρίνεται σε ορίζοντα τετραετίας για αυτό και παρουσίασε ένα σχέδιο μέχρι το 2027. Η Ελλάδα που οραματίζομαι θα πατάει σε γερές βάσεις. Η Ελλάδα του 2027 δεν θα έχει καμία σχέση με το 2010 που χρεοκοπήσαμε. Η Ελλάδα του 2010 πρακτικά χρεοκόπησε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, δεν πρόκειται να γυρίζουμε σε αυτήν την πραγματικότητα».
Για το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, την «μεταρρυθμιστική κόπωση» και τις δεσμεύσεις στους πολίτες: «Δεν ήταν κακό αποτέλεσμα αλλά κατώτερο των προσδοκιών μας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχουμε κερδίσει 5 εκλογικές αναμετρήσεις. Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Δεν συμφωνώ ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κούραση. Κάποιες είχαν πολιτικό κόστος. Δεν κρυφτήκαμε. Οι αποφάσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας. Κάποια μέτρα είναι άμεσα, τις αυξήσεις τις είδαν οι πολίτες, αλλά κάποια άλλα χρειάζονται χρόνο υλοποίησης».
View Video – no integration ID provided
Για το πολιτικό του μέλλον: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη! Είμαι πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ και δεν θέλω να βγω στη σύνταξη. Δεν έχω κάποιο σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Θα διαψευστούν όσοι προβλέπουν πρόωρες εκλογές. Έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023, θα φάνταζε αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε με το τι θα γίνει το 2027. Θέλω να εξαντλήσω την πρωθυπουργική θητεία έως την άνοιξη του 2027.
View Video – no integration ID provided
Για την ακρίβεια: «Απολύτως δικαιολογημένα απασχολεί τους πολίτες η ακρίβεια παντού σε όλο τον κόσμο. Είχαμε απότομη αύξηση τιμών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τρία έτη. Η αντικειμενική αλήθεια για την ακρίβεια είναι πως τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε απότομη αύξηση, αλλά η Ελλάδα ξεκίνησε από το 2019 με χαμηλότερα εισοδήματα. Ήταν επίμονη η ακρίβεια των τελευταίων τριών ετών. Δεν υπάρχει μια ακρίβεια, αλλά είναι αποτέλεσμα τάσεων», είπε και παρέθεσε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. «Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε αποκλιμάκωση, αλλά οι τιμές είναι ψηλότερες σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Όλα τα μέτρα τείνουν στην στήριξη του εισοδήματος. Ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος. Η ακρίβεια είναι ακόμα μαζί μας και θα είναι, αλλά θα έχουμε σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών ενώ οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα συνεχίζονται», τόνισε.
View Video – no integration ID provided
Για τους δύο μεγάλους στόχους που έχει θέσει μέχρι το τέλος της τετραετίας: «Η αύξηση των μισθών και το ΕΣΥ είναι οι δύο μεγάλοι στόχοι για τους οποίους θέλει να κριθεί η κυβέρνηση το 2027. Πρέπει ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ το 2027, και ο κατώτατος 950 ευρώ. Είναι κεντρική πολιτική δέσμευση. Θα ήθελα να κριθώ σε βάθος τετραετίας. Αυτό θα γίνει με την Ελλάδα να παραμένει σε δημοσιονομική σταθερότητα. Δεύτερος στόχος το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, αναδεικνύονται ‘ασθένειες’ , αλλά υπάρχουν παρεμβάσεις που υλοποιούνται. Το 2027 να έχουμε περισσότερα Κέντρα Υγείας, περισσότερους γιατρούς, πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, να κάνουμε άλματα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Θα ήθελα να κριθώ από το αν η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο ΕΣΥ το 2027».
View Video – no integration ID provided
Για τα εργασιακά και τους μισθούς: «Το 2019 το πρώτο ζήτημα ήταν η ανεργία, είχαμε 17% τώρα έχουμε 9%. Είναι όλες καλοπληρωμένες; Όχι, αλλά είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται παρά να μη εργάζεται καθόλου. Έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας. Η επόμενη πρόκληση είναι καλύτερες δουλειές και πιο καλοπληρωμένες δουλειές. Να μην είναι εγκλωβισμένοι σε εισοδηματική πολιτική οι πολίτες», είπε και ζήτησε να μην λειτουργεί το επίδομα ανεργίας ανασταλτικά. Θα φορολογήσουμε τις επιχειρήσεις με τα ουρανοκατέβατα κέρδη». Ο πρωθυπουργός μίλησε για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027 και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οπoία οδήγησε στο να πληρώνονται οι υπερωρίες. Υπογράμμισε ότι θέλει να δώσει κίνητρα, για να μην εγκλωβίζονται οι πολίτες σε μια επιδοματική πολιτική, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας.
View Video – no integration ID provided
Για την Υγεία και το ΕΣΥ: «Για το ΕΣΥ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δύο χρόνια ήταν χρόνια πανδημίας. Ήταν μάχη που παρά τις δυσκολίες την κερδίσαμε. Αλλά η αντιμετώπιση του Covid έφερε άλλα πράγματα πίσω. Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί και όχι ευκαταφρόνητα τα τελευταία τρία χρόνια. Ανακοίνωσα της αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών τους. Υλοποιούμε ένα πλαίσιο ένα ελκυστικό πλαίσιο κινήτρων για τις ελλείψεις σε παραμεθόρια νοσοκομεία. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ένα συμπληρωματικό έργο. Έχουμε κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ. Υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα όπως το κομμάτι των επειγόντων περιστατικών, αλλά τους επόμενους μήνες θα δείτε αλλαγές. Δεν θέλουμε να κάνουμε επιτάξεις και δεν κάναμε. Δεν είναι μαύρα και άραχνα στο ΕΣΥ αλλά χρειάζονται παρεμβάσεις». «Καλά κάνουν τα μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύουν τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά δεν αναδεικνύονται εξίσου και τα θετικά», σημείωσε ακόμη.
View Video – no integration ID provided
Για τον εκλογικό νόμο και τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: «Σε όσους υποστηρίζουν ότι η αυτοδυναμία πλέον είναι άπιαστο όνειρο, συνιστώ λίγη υπομονή. Αν το 2027 έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε θα είναι καλή κυβέρνηση; Άρα περιμένετε. Είναι αυτάρεσκο να μιλάω για τον εαυτό μου. Διαψεύστηκαν αυτοί που πίστευαν πριν τις εκλογές του 2023 ότι και τότε ότι η αυτοδυναμία ήταν ανέφικτη ήταν εφικτή και στην κάλπη της απλής αναλογικής με 5 κόμματα στη Βουλή και όχι 9 η ΝΔ θα είχε 170 έδρες. Σε αυτούς που προβλέπουν ότι στις ερχόμενες εκλογές η αυτοδυναμία με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές για το τι έγινε την προηγούμενη 4ετία. Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας, ούτε για το ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε τους πρώτους μήνες. Το ΟΧΙ σε όλα, σε λογική μιας χώρας που όλοι είναι πάμφτωχοι και ρακένδυτοι δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Αυτή η μεμψιμοιρία αδικεί την αντιπολίτευση. Δεν θα δικαιωθεί αυτή η αντιπολίτευση. Να υπάρξει εναλλακτική πρόταση κοστολογημένη».
View Video – no integration ID provided
Για τα ενοίκια:«Για αυτούς που νοικιάζουν το νοίκι είναι το πρώτο πρόβλημα. Γι αυτό το πλέγμα των παρεμβάσεων κινείται σε διαφορετικούς άξονες. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να αποκτήσουν σπίτι αλλά το εισόδημά τους δεν επαρκεί για κάλυψη δόσης δανείου. Με το πρόγραμμά μας η δόση είναι χαμηλότερη. Η αποκλιμάκωση τω επιτοκίων θα βοηθήσει. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα βοηθήσει σχεδόν 20.000 να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Το δεύτερο πρόγραμμα με 400 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για ανακατασκευή παλιών διαμερισμάτων». Είπε ακόμη ότι ο στόχος είναι να μπει «φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όποιες άλλες περιοχές χρειαστεί. Στόχος είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά, είπε, για να πέσουν τα ενοίκια. «Προχωρούμε σε ένα πλέγμα μέτρων ώστε να αυξηθεί η προσφορά των σπιτιών και να πέσουν οι τιμές των ενοικίων. Αν χρειαστεί να είμαστε ακόμη πιο δραστικοί, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Και έχουμε σχέδια να αξιοποιήσουμε κάποια δημόσια ακίνητα σε δημόσια κατοικία, όπως η ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς», τόνισε.
View Video – no integration ID provided
Για την προεδρία της Δημοκρατίας: «Σέβομαι και τιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλλά είναι άδικο που ανακυκλώνεται μια συζήτηση για τον επόμενο ή την επόμενη. Ζητώ σεβασμό από όλους. Θα γίνει η συζήτηση όταν έρθει η ώρα. Πρόθεση του προτείνοντος θα πρέπει να είναι να σεβαστεί το Σύνταγμα».
View Video – no integration ID provided
Για τις αυξήσεις στο ρεύμα: «Δεν θα πληρώσει ο Ελληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις του συστήματος. Θα έχουμε τιμές κάτω από 15 λεπτά η κιλοβατώρα όσο κρατά αυτή η στρέβλωση. Θα δώσω αγώνα στην Ευρώπη για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Τα χρωματιστά τιμολόγια λειτούργησαν. Οι τιμές λιανικής στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προσφέρουμε στους αγρότες ένα πολύ ελκυστικό τιμολόγιο. Δώσαμε 10 δισεκ. τα τελευταία χρόνια για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια».
View Video – no integration ID provided
Για την ασφάλεια και την παραβατικότητα: «Όταν πέρυσι έθεσα το ζήτημα της νομιμότητας παντού γνώριζα ότι η παραβατικότητα έχει πολλές εκφάνσεις. Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι οι νόμοι ισχύουν και ισχύουν για όλους. Όταν κλείσαμε τα γήπεδα, υπήρχε μία τεράστια αγανάκτηση. Αλλά σήμερα το σύστημα δουλεύει ρολόι. Έχουμε αντιμετώπιση μίας παραβατικότητας που ταλάνιζε επί χρόνια την ελληνική κοινωνία. Σε μια κατηγορία παραβάσεων τα πάμε καλύτερα. Το πρόβλημα με την παραβατικότητα είναι πως όταν όλοι αισθάνονται άνετα με αυτή ο νόμιμος θα πει: κορόιδο είμαι εγώ; Πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν αυθαίρετα, ότι θα τους βρούμε. Θα τους βρούμε και θα τα γκρεμίσουμε. Έχουμε μια πρόταση να βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για την οδική ασφάλεια, θα την αξιολογήσω».
View Video – no integration ID provided
Για τις δημοσκοπήσεις:«Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα και λέω ‘ωπ εδώ έχουμε πρόβλημα’. Και αν πρέπει να λάβουμε πολιτικό κόστος είναι μέρος της ίδιας της πολιτικής διαδικασίας. Έχουμε στέρεο πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσαρμοζόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις. Αλλά η βασική πορεία δεν αλλάζει. Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από επιλογές που ενίοτε είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα και λέω: ‘ωπ, εδώ πάμε να αλλάξουμε την πολιτική μας’. Ποτέ δεν το έκανα. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική μας σε ορίζοντα 4ετίας θα αποδώσει και αν πρέπει να αναλάβουμε ένα πρόσκαιρο εκλογικό κόστος αυτό είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας».
View Video – no integration ID provided
Για την άνοδο της ακροδεξιάς: «Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, είπε ότι είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο, το οποίο ωστόσο δεν αποτυπώθηκε στον βαθμό που πολλοί περίμεναν στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Πάντα υπήρχαν στα δεξιά της ΝΔ κόμματα. Δεν θα τα κατηγοριοποιήσω όλα ως ακροδεξιά ούτε τους ψηφοφόρους τους. Η γενεσιουργός αιτία της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, ζήτημα που στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό έχουμε αντιμετωπίσει. Θα το πω για όσους πολίτες επέλεξαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Η Ελλάδα είναι πιο θωρακισμένη», είπε και αναφέρθηκε για τις φρεγάτες, τα Rafale, τα F-35. «Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη. Έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της. Λυπάμαι για όσους κάνουν σπέκουλα με τα εθνικά».
View Video – no integration ID provided
Για τα έργα στη Θεσσαλονίκη: «Θέτουμε το μετρό Θεσσαλονίκης σε λειτουργία, 30 Νοεμβρίου κόβουμε το πρώτο εισιτήριο. Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι ήδη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Το Flyover κατασκευάζεται και έχει ορίζοντα υλοποίησης τον Απρίλιο του 2027. Η φιλοδοξία μας είναι να το εγκαινιάσουμε πριν από τις εθνικές εκλογές του 2027».
View Video – no integration ID provided
Για τα σχολεία: «Για το κινητό θα επιμείνω πολύ. Δεν είναι εύκολο μέτρο στην εφαρμογή. Θα υπάρχουν δυσκολίες, θα υπάρχουν αντιδράσεις. Θέλουμε το σχολείο να είναι στην τσάντα. Τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας κινδυνεύουν από απόλυτο εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι μείζον ζήτημα και θα το αντιμετωπίσουμε σε πανευρωπααϊκό επίπεδο. Θέλουμε τους γονείς και τους καθηγητές συμμάχους. Δεν γίνεται να έχουμε σχολεία που πέφτουν σοβάδες και τουαλέτες από τον 19ο αιώνα. Οι συγχωνεύσεις αφορούν μόνο 1.000 τμήματα επί συνόλου 61.000. Αποδίδω μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, κάνουμε επανάσταση με την είσοδο της τεχνολογίας στα σχολεία, σημείωσε. Είπε ότι οι δήμοι έχουν ευθύνη για την απακατάσταση των σχολείων, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, και για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις.
View Video – no integration ID provided
Για τα ελληνοτουρκικά: «Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία προσέγγισης μας με την Τουρκία, αντιμετωπίζουμε την προσπάθεια αποκατάστασης με ρεαλισμό. Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει, η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει. Αυτό είναι ζήτημα που θα εξακολουθώ να το θέτω στον Ερντογάν και αποτελεί τη βασική δυσκολία για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αν θεωρούσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς δεν θα υπήρχε και η ανάγκη να επενδύουμε τα ποσά που επενδύουμε στην αποτροπή».
View Video – no integration ID provided
Για την απουσία Σαμαρά, Καραμανλή από την ομιλία του στη ΔΕΘ: «Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Έχω ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης άποψης. Δεν χρειάζεται να συμφωνώ πάντα με αυτή, Είμαστε κόμμα πολυφωνικό, αλλά και κόμμα συντεταγμένο. Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους χώρους. Η ΝΔ είναι μια χαρά.
Υπερασπίζομαι τις πολιτικές επιλογές τις οποίες κάνω και θα προσπαθώ να πείσω και την μειοψηφία στο εσωτερικό που διαφωνεί. Απορρίπτω τις συζητήσεις περί δεξιά στροφής. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο και στο πρόγραμμα για το οποίο ψηφιστήκαμε. Από την άλλη ακούω και σέβομαι κάθε άποψη. Λογικό είναι μετά από ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν το προσδοκώμενο να υπάρχει και μία γκρίνια. Αν υλοποιήσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, θα διαψεύσουμε όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό».
View Video – no integration ID provided
Για τη βραχυχρόνια μίσθωση: «Παίρνουμε κάποια σημαντικά μέτρα, και αν χρειαστεί θα πάρουμε και άλλα. Δεν δαιμονοποιούμε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα».
View Video – no integration ID provided
Για την αντιπυρική περίοδο: Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μιλώντας για τις χειρότερες κλιματολογικά συνθήκες των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε μια μεγάλη αστοχία, είπε, μία φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό. Δεν θ’ ανεχτώ μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε. Ξέφυγε μία φωτιά, του χρόνου ελπίζω να μην ξεφύγει καμία, γινόμαστε καλύτεροι, υπογράμμισε. «Να δούμε την μεγάλη εικόνα. Φέτος μέχρι σήμερα έχουμε μειωμένο αριθμό καμμένων εκτάσεων σε σχέση με το μέσο όρο των περασμένων ετών. Αν κάναμε την ίδια συζήτηση πριν τις 10 Αυγούστου θα λέγαμε ότι έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Τα μέτρα απέδωσαν, Αλλά είχαμε μια μεγάλη αστοχία, μια φωτιά ξέφυγε και μπήκε στο αστικό ιστό. Το μελετάμε. Σε μεγάλο βαθμό ακυρώνει μια μεγάλη φωτιά την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί, Θα γίνουμε καλύτεροι του χρόνου. Δεν δέχομαι την ακυρωτική προσπάθεια της αντιπολίτευσης. Γινόμαστε καλύτεροι και επενδύουμε περισσότερα και στο μέλλον. Δικαιολογημένη η κριτική αλλά ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ας κρατήσουμε τα πολλά θετικά και να μάθουμε από την μία αστοχία».
View Video – no integration ID provided
Για τον ΒΟΑΚ: «Είναι ένα από τα πιο περίπλοκα έργα και πράγματι μας πήρε πολύ περισσότερο χρόνο. Πιστεύω ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα υπογράψουμε τη συμφωνία με τους αναδόχους για το μεγάλο κομμάτι που θα συνδέει τα Χανιά με το Ηράκλειο». Στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια -φέρνοντας ως παράδειγμα τα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν στην Πάτρας-Πύργου. Είμαστε στα τελευταία στάδια ψήφισης του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είπε, προαναγγέλλοντας υψηλά πρόστιμα για όσους δεν φοράνε κράνος.
View Video – no integration ID provided
Για τη λειψυδρία: «Η λειψυδρία είναι ίσως η πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης. Η χώρα πέρασε 2 χρόνια χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. Εκτιμούμε όμως ότι η πιθανότητα να έχουμε τέσσερα χρόνια με αντίστοιχα προβλήματα είναι μικρή. Έχουμε πάρει μια μεγάλη απόφαση ωστόσο για την μακροπρόθεσμη θωράκιση της Αττικής. Και αυτή είναι η ένωση του τεχνητού ταμιευτήρα του Μόρνου με τον ταμιευτήρα των Κρεμαστών. Το έργο θα απαιτήσει τρία με τέσσερα χρόνια. Είναι ένα έργο που οφείλουμε να υλοποιήσουμε, όχι ευκαταφρόνητου αλλά όχι και τεράστιου κόστους. Θα χρειαστεί τρία-τέσσερα χρόνια, για να υλοποιηθεί το έργο αυτό, με ελάχιστη, αμελητέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς νερού».
View Video – no integration ID provided
Για το Eleftherostypos.gr ο Αγγελος Αγγελίδης ρώτησε τον Πρωθυπουργό για τη φοροδιαφυγή: «Κάναμε μία παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που προκάλεσε αντιδράσεις και αφορά το τεκμαρτό εισόδημα. Θα κάνουμε κάποιες σημειακές διορθώσεις τις οποίες εξήγγειλα χθες. Ελάχιστοι επαγγελματίες επέλεξαν τελικά να αμφισβητήσουν τη φορολογική επιβάρυνση που προέκυψε από το τεκμαρτό εισόδημα. Είπαμε όμως ότι θα κάνουμε σημειακές διορθώσεις που εξήγγειλα χθες ειδικά όσον αφορά τους οικισμούς έως 1.500 κατοίκους, μέτρο που στηρίζει την ελληνικό ύπαιθρο».
Για την συνταγματική αναθεώρηση: «Θέλω να κάνουμε τη συζήτηση συντεταγμένα. Η συζήτηση θα ξεκινήσει το 2025. Προγραμματίζω ευρεία αναθεώρηση. Μπορώ να πω ότι τα βασικά θέματα σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας δεν είναι στη συζήτηση. Από το 2025 μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν έχω μιλήσει για το θέα αυτό γιατί θέλω να κάνουμε αυτή τη συζήτηση συντεταγμένα και θα μιλήσω αναλυτικά όταν ξεκινήσει η συζήτηση στις αρχές του 2025. Οραματίζομαι μία πιο ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και προφανώς έχουμε υποχρέωση από το Σύνταγμα να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων. Μακάρι η αντιπολίτευση, όταν καταφέρει να βρει τον δρόμο της να προσέλθει με έναν τρόπο δημιουργικό όπως είχε γίνει ορισμένες φορές στο παρελθόν».
View Video – no integration ID provided
Για τον Απόστολο Τζιτζικώστα και την Κομισιόν: «Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός επίτροπος για τη χώρα. Η χώρα θα έχει ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο. Στο πρόσωπό του τιμώ και τη Μακεδονία, αλλά στέλνω και ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν είναι ανάγκη όλοι οι επίτροποι να είναι τεχνοκράτες με τη στενή έννοια του όρου».
Για τα γήπεδα: «Σημαντική η πρόοδος στα ζητήματα οπαδικής βίας. Οι κάμερες μπήκαν στα γήπεδα, μπορούμε να εντοπίζουμε τους παραβάτες. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Θέλουμε τα γήπεδα να είναι χώροι γιορτής και να γίνει η ατμόσφαιρα αυτή που υπάρχει σε άλλα γήπεδα της Ευρώπης. Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι να γίνει ο τελικός του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ με πολύ καλό κλίμα. Είναι νωρίς ακόμη να σας πω για τον επόμενο πρωταθλητή (γέλια).
View Video – no integration ID provided
Για τον τουρισμό: «Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει σημειακό πρόβλημα, σε κάποιους προορισμούς για ορισμένες εβδομάδες. Γι’ αυτό προχωρούμε μεταξύ άλλων σε μέτρα όπως το τέλος κρουαζιέρας που θα είναι στα 20 ευρώ». «Δεν γίνεται να βγαίνει κάποιος (από κρουαζιερόπλοιο) για 3-4 ώρες με αμφίβολο οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα» προανήγγειλε.
Για τα Τέμπη: «Απαράδεκτες οι θεωρίες που διακινούνται για συγκάλυψη και θα φανεί από τη δικαιοσύνη. Η δίκη πρέπει να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους».
Για τα πανεπιστήμια: «Δεν έχω διστάσει να αναγνωρίσω άστοχες επιλογές. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι τελικά η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν δούλεψε όπως την είχαμε σχεδιάσει».
Για την τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής: «Όλοι σοκαριστήκαμε. Ξέρουμε πολύ καλά τι συνέβη και πρέπει να πούμε ότι άλλοι δήμοι επιτέλεσαν σωστά το καθήκον τους. Άλλοι δεν το έκαναν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη λογική της προχειρότητας και της τσαπατσουλιάς. Τη λογική του ‘δε βαριέσαι’ Δεν νοείται καμία έκπτωση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών».
Για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών εξαιτίας του πολέμου στο Ισραήλ: «Υπάρχει μία ικανοποιητική συνεργασία με την Τουρκία. Η χώρα έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, γι’ αυτό πρέπει να γίνει το Σύμφωνο μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
View Video – no integration ID provided
Για τα έργα αποκατάστασης σε Θεσσαλία και Εύβοια: «Η βόρεια Εύβοια πάτησε στα πόδια της πολύ γρηγορότερα από όσο πιστεύαμε μετά τις παρεμβάσεις που κάναμε. Για τη Θεσσαλία βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις παρεμβάσεις που αποτελούν γραμμές άμυνας ώστε να μην έχουμε μαζικά πλημμυρικά φαινόμενα. Όποιος πολίτης δεν έχει πάρει την αποζημίωσή του υπάρχει λόγος που δεν την πήρε. Υπάρχουν τόσοι άλλοι που την έχουν πάρει».
Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και αν κινδυνεύει το έργο: «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, πολύ πιο σημαντικό για την Κύπρο που σπάει την ενεργειακή της απομόνωση. Ένα έργο που πρέπει να βγαίνει οικονομικά. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις. Το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υπάρχουν θα ξεπεραστούν».
Για Φρέντι Μπελέρη και Αλβανία: «Θέλουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Να εκφράσω τη ικανοποίησή μου γιατί τελείωσε η περιπέτεια του Φρέντι ΜΠελέρη. Οι σχέσεις μας με την Αλβανία περνούν από την κατάσταση των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας της Αλβανίας».
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου
Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο
Ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Οι παρεμβάσεις για το 2025, που εκτείνονται μέχρι το 2027, συνθέτουν έναν πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον, υλοποιούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι προτεραιότητες του Πρωθυπουργού σαφείς: άνοδος του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις, προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, παρεμβάσεις για το στεγαστικό και στήριξη της επιχειρηματικότητας.