«Είναι μεγάλο το πακέτο;», διερωτήθηκε ειρωνικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρόσθεσε: «Αν είναι μεγάλο το πακέτο, αναρωτιέμαι αν βρήκανε λεφτόδεντρα ξαφνικά».
Οπως είχε προγραμματίσει να κάνει, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «άφησε επί εννέα μήνες την ακρίβεια να επελαύνει», δεν κατάφερε να κρύψει ωστόσο την ανησυχία του μπροστά το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα να είναι αποτελεσματικά, μιλώντας για «λεφτόδεντρα», «κλεφτόδεντρα» και άλλα τέτοια.
«Ας δούμε τι θα φέρουνε και ας δούμε ποια είναι η λογική των μέτρων», σημείωσε.
Διάψευση
Με ψέματα και δικαιολογίες όπως ότι επί των ημερών του δεν εφάρμοσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής που αποφάσισε και δεν αυξήθηκαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ -κάτι που διαψεύδεται από επιστολή της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ αλλά και τις ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ρεύματος με την οποία διαμαρτύρεται για αυξήσεις στο ρεύμα το 2017 και το 2018 λόγω της εφαρμογής της ρήτρας-, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να προσπεράσει το γεγονός ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν δική του πολιτική.
«Η ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει αν η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι νόμιμη», επέμεινε, ενώ κληθείς να εξηγήσει τι θα έκανε εκείνος αν ήταν στο τιμόνι της χώρας για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, δεν κατάφερε να πείσει ούτε και τους πλέον καλοπροαίρετους.
Γενικολογίες
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Μίλησε αόριστα και γενικόλογα για έναν συνδυασμό κινήσεων που θα απομπλέκει την τιμή της κιλοβατώρας από την τιμή του φυσικού αερίου και παράλληλα επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή κ.λπ., ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ισως επειδή δεν επιβεβαίωσε τους υπολογισμούς του για υπερκέρδη των εταιριών ύψους 1,5 δισ. ευρώ…
Κατά προέδρου της ΔΕΗ
Οπως αναμενόταν, επιτέθηκε και κατά του προέδρου της ΔΕΗ. Αρχικά επειδή η ΔΕΗ «λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρία» και στη συνέχεια επειδή ο ίδιος και τα υψηλόβαθμα στελέχη της παίρνουν «παχυλούς μισθούς». Ο κ. Τσίπρας είπε, δε, ξεκάθαρα ότι στοχεύει να επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ – χωρίς καμία αναφορά στο ότι αυτή η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε τη ΔΕΗ.
Δεν απάντησε, δε, ούτε στην ερώτηση αν προτρέπει τους πολίτες να αφήσουν απλήρωτους τους λογαριασμούς, καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για το διαφημιστικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να βάζουν στο ψηφοδέλτιο για την επανεκλογή Τσίπρα έναν λογαριασμό της ΔΕΗ, προσπάθησε να εξηγήσει ότι «δεν είναι μόνο ο λογαριασμός του ρεύματος, αλλά ο λογαριασμός όλης της τριετίας της κυβέρνησης».
Το άγχος των συγκρίσεων
Απέφυγε πάντως να μιλήσει για το πόσα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένει να προσέλθουν στις κάλπες και τι ποσοστό αναμένει να λάβει -χωρίς αντίπαλο συνυποψήφιο-, λέγοντας «δεν μας είναι εύκολο να τον προσδιορίσουμε». Δεν έκρυψε πάντως το φόβο του για τις συγκρίσεις που θα προκύψουν με τις αντίστοιχες διαδικασίες για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ν.Δ. και του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝ.ΑΛ., απαντώντας ότι δεν είναι διαδικασία συγκρίσιμη με τη διαδικασία των άλλων των κομμάτων. Δεν εξήγησε γιατί, ούτε αναφέρθηκε στο ποιες είναι οι διαφορές. Ισως στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγγεγραμμένα μέλη περίπου 62.000 και φιλοδοξεί να τα τριπλασιάσει για να μπορέσει να σταθεί, όταν η Ν.Δ. έχει πάνω από 400.000 και το ΚΙΝ.ΑΛ. 270.000. «Ας κάνουμε το ταμείο το βράδυ της 15ης Μαΐου», κατέληξε.
Ανήσυχος
Μιλώντας για τις διεθνείς εξελίξεις, ο ηγέτης που πήγε το 2017 στην Ουάσιγκτον και δήλωσε για τον Ντόναλντ Τραμπ «ό,τι κάνει είναι για καλό» εμφανίστηκε «ανήσυχος» για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και άφησε για άλλη μία φορά να εννοηθεί ότι δεν θα στηρίξει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, όπως δεν στήριξε και την ελληνογαλλική. Προκάλεσε μάλιστα έκπληξη ότι επιτέθηκε κατά του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και κατά της Γαλλίας, επειδή -όπως είπε- «δεν έβγαλε κιχ για τις υπερπτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο».
Πολλές συζητήσεις εντός της Ελλάδας αλλά κυρίως στους διαδρόμους των Βρυξελλών αναμένεται να αποτελέσει το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας πήρε σαφείς αποστάσεις από τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν «επειδή πλήττουν όχι αυτόν στον οποίο επιβάλλονται αλλά αυτόν που τις επιβάλλει».
Τέλος, όταν ρωτήθηκε γιατί επιμένει στο αίτημα περί πρόωρων εκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής απάντησε ότι «επιμένω γιατί με φοβίζει η επόμενη ημέρα και επειδή η κυβέρνηση μπορεί να αφήσει πίσω της συντρίμμια».