«Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν ορίζεται από μια εθιμοτυπική επίσκεψη και εκπροσώπηση της χώρας μας. Η εκπροσώπηση και συμμετοχή του στελέχους μας στην εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας την 30η Αυγούστου, δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση την Ημέρα Νίκης αλλά την ημέρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό αναφερόταν ρητώς στην πρόσκληση και πραγματοποιήθηκε με βάση και τις πάγιες οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο αποτελεί και το αρμόδιο όργανο άσκησης εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του κόμματος «ΝΙΚΗ», Δημήτρη Νατσιού, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του στην συμμετοχή έλληνα αξιωματικού στην εκδήλωση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολέθρια εξωτερική πολιτική κατευνασμού.
«Οι κανόνες που ισχύουν και διέπουν τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις είναι ότι κάθε χώρα απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις αρχές της αμοιβαιότητας και αβροφροσύνης. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχει στην συγκεκριμένη εκδήλωση, εφόσον αυτή τιτλοφορείται ως ημέρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και όχι μέρα νίκης. Από το 2017 μέχρι και φέτος παγίως υπάρχει εκπροσώπηση», αντέτεινε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Πρόσθεσε δε ότι «φέτος, στην αντίστοιχη εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στην ‘Αγκυρα στις 25 Μαρτίου, συμμετείχαν τούρκοι αξιωματικοί και συγκεκριμένα δύο υποναύαρχοι, ένας υποστράτηγος, 4 ταξίαρχοι, ένας σμήναρχος και άλλοι τούρκοι αξιωματικοί».
Παράλληλα διέψευσε κατηγορηματικά ότι «στην συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε οποιαδήποτε αναφορά στην Ελλάδα και στην τότε νίκη των τουρκικών δυνάμεων στην Μικρασιάτικη εκστρατεία», και πρόσθεσε ότι «η μόνη αναφορά που έγινε ήταν στην σημασία της τουρκικής ανεξαρτησίας».
Έντονη ήταν η αντίδραση του Υφυπουργού ‘Αμυνας στις αναφορές του κ. Νατσιού περί «προδοτικής πράξης και υποτέλειας» και ότι «κάποτε η Ελλάδα πρέπει να πει και ένα «μολών λαβέ» για να καταλάβουν οι Τούρκοι σε ποιους απευθύνονται».
Μαρινάκης για Σπαρτιάτες: Καταθέσαμε μια τροπολογία που θεωρούμε ότι είναι νομικά άρτια και μπορεί να εφαρμοστεί
«Η κυβέρνηση αυτή είναι η οποία είπε πράγματι το «μολών λαβέ» το 2020 στα γεγονότα του Έβρου, αλλά και στο Αιγαίο.
Μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκείνη που τα τελευταία πέντε χρόνια ανελλιπώς κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα ακριβώς για να είμαστε σε θέση όποτε χρειαστεί να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση γιατί μόνο έτσι καταλαβαίνουν κάποιοι γείτονες όσον αφορά το θέμα της ισχύος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.
Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης «η παρουσία έλληνα αξιωματικού σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι μια πάγια τακτική που ακολουθείται από το 2017 μέχρι σήμερα καθ’ υπόδειξη πάντα του υπουργείου Εξωτερικών».
«Είναι επιλογή της αντιπροσωπείας των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων για την συμμετοχή στην συγκεκριμένη εκδήλωση και γίνεται σύμφωνα με την διαδικασία και το πρωτόκολλο που αφορά όλες τις ξένες αποστολές, και πάντα σύμφωνα με την σαφή λειτουργία της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών.
Σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη εθιμοτυπική παρουσία δεν αποτελεί Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες οι οποίες στοχεύουν ξεκάθαρα είτε στην αποτροπή είτε στην αποφυγή ανεπιθύμητων ή ακόμα και τυχαίων εντάσεων και συγκρούσεων και επ΄ουδενί δεν μπορεί ούτε πρέπει να ταυτίζονται επιδερμικά με εθιμοτυπικές παρουσίες και συμμετοχές.
Εν προκειμένω, η συγκεκριμένη πρόσκληση ρητώς αναφερόταν ως ημέρα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκπροσώπηση μας είναι ενταγμένη και επιβεβλημένη στο πλαίσιο και μιας διεθνής κουλτούρας -με βάση και τις διπλωματικές αρχές- και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπονοηθεί ως έννοια υποτέλειας ή ηττοπάθειας», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ειδήσεις σήμερα
Δημοσκόπηση Alco: Σε συμπληγάδες ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι τέταρτο κόμμα – Προβάδισμα Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ
Πονάει την Τουρκία η παρουσία Δένδια στο Καστελλόριζο – Επίθεση Τσελίκ με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς
Γεραπετρίτης: Aνάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό