Ο κ. Κασσελάκης δήλωσε στην τηλεόραση του STAR ότι θα βάλει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά λίγες ώρες μετά το πήρε πίσω, με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, να δηλώνει ότι δεν καταλάβαμε καλά και τελικά δεν θα έμπαινε κομματική πειθαρχία, που σήμαινε ότι όποιος βουλευτής δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο δεν θα διαγραφεί.
Τότε, όποιος δεν κατάλαβε τα γιατί της «κ@λ@τούμπας» Κασσελάκη άρχισε να ψάχνει. Σύντομα μάθαμε ότι ο λόγος της υποχώρησης Κασσελάκη ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο άνθρωπος που -όπως πολλές φορές έχει υποστηρίξει ο «Ελεύθερος Τύπος»- κινεί τα νήματα στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την περασμένη Πέμπτη, πολλοί διαφώνησαν με την απόφαση Κασσελάκη να ψηφίσει το νομοσχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και το μέτρο της κομματικής πειθαρχίας. Διαφώνησε ο Σωκράτης Φάμελλος, διαφώνησε ο Νίκος Παππάς και άλλοι. Μόλις όμως (σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ που προέκυψε από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην Πολιτική Γραμματεία) ο Παύλος Πολάκης ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσει και να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, σήμανε συναγερμός (!), καθώς με βάση τα όσα είχε πει ο κ. Κασσελάκης στο STΑR, όποιος δεν ψηφίσει διαγράφεται. Να λοιπόν γιατί η κ. Αυγέρη βγήκε και είπε ότι τα όσα είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στο STAR για κομματική πειθαρχία αποσύρονται.
Τότε όμως άρχισε άλλο έργο. Η κ@λ@τούμπα προκάλεσε διασυρμό στα social media για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και, μπροστά στον εξευτελισμό, ο κ. Κασσελάκης άλλαξε ξανά γραμμή! Η κομματική πειθαρχία ισχύει! Και τώρα όλοι μιλούν για χάσμα στην ηγετική ομάδα ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη, που μένει να αποδειχθεί.
Λένε ότι με το «άδειασμα» που του επεφύλαξε ο πολιτικός του μέντορας στην Πολιτική Γραμματεία, που συνεχίστηκε και στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Κασσελάκης απασφάλισε.
Και γι’ αυτό προκάλεσε τον κ. Πολάκη και όποιον άλλον διαφωνούσε με την απόφασή του «να σηκωθεί και να το πει».
Ο κ. Πολάκης όμως δεν σήκωσε το γάντι και δεν πήρε το λόγο, ούτε καν όταν ο μαινόμενος Κασσελάκης είπε από το βήμα: «Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται».
Μετά όμως είχαμε και άλλη κ@λ@τούμπα από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Χθες, στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κασσελάκης έριξε ξανά γέφυρες προς τον κ. Πολάκη, καθώς στη δευτερολογία του είπε: «Και εγώ, αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη, δεν θα ήμουνα στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ολοι κατάλαβαν επικράτηση Πολάκη, αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν από προχθές ότι η σύγκρουση Κασσελάκη – Πολάκη είναι υπαρκτή και όχι fake. Δεν στοιχηματίζουν ωστόσο ότι θα υπάρξει οριστική ρήξη μεταξύ τους.
Τώρα όλοι περιμένουν τι θα κάνει ο Πολάκης αύριο, που θα κληθεί από τον Κασσελάκη να απαντήσει αν θα ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο.
Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι ο «αψύς» Σφακιανός θα κάνει ό,τι έκανε και επί Τσίπρα, όταν καταλάβαινε ότι τραβούσε πολύ το σχοινί. Θα κάνει πίσω. Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει.
Η κόντρα Κασσελάκη – Πολάκη έβγαλε στην επιφάνεια ότι εδώ και καιρό υπάρχουν προβλήματα μεταξύ τους, όπως υπάρχουν προβλήματα και ανάμεσα στον κ. Κασσελάκη και στελέχη που ανέβηκαν τα σκαλιά της ιεραρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ με την πλάτη του κ. Πολάκη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, που έστειλε το περίφημο mail για τις Σπέτσες, ή η Δώρα Αυγέρη, που βρέθηκε στη θέση της εκπροσώπου Τύπου μετά από πρόταση Πολάκη, αλλά είδε δύο φορές να την αδειάζει ο ίδιος ο πρόεδρος στο ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας.
Λέγεται ότι, παρά τη συγγνώμη Κασσελάκη προς Πολάκη, επίκεινται αλλαγές στην Κουμουνδούρου μετά από όλα αυτά. Και πολλοί αφήνουν να διαρρεύσει ότι, απογοητευμένος από τον κ. Πολάκη και τα στελέχη επιρροής του, ο κ. Κασσελάκης θα επιδιώξει το άλμα να αναθέσει αρμοδιότητες και ρόλους στα μέλη των think tanks.
Αλλοι λένε ότι υπήρξε κάποιου είδους «αλισβερίσι» μεταξύ Κασσελάκη και Πολάκη. Και πως ενώ διαφωνούσε σφόδρα με την απόφαση Κασσελάκη να βγουν οι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή μέσω εσωκομματικού δημοψηφίσματος, χθες η πρόταση αυτή πέρασε εύκολα από την Κεντρική Επιτροπή, χωρίς ο Πολάκης να πει κουβέντα.
Ψάχνουν υποψηφίους για τις ευρωεκλογές
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαδικασίες για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου στα πρότυπα των think tanks.
Δηλαδή όποιος ενδιαφέρεται, είτε είναι είτε δεν είναι μέλος του κόμματος, εφόσον εγγραφεί και ενδιαφέρεται, στέλνει το βιογραφικό του στον isyriza.
Τα βιογραφικά θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν από την Πολιτική Γραμματεία μετά από εξουσιοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής, οπότε θα προκύψει μια λίστα με τα επικρατέστερα πρόσωπα.
Κατόπιν, θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία και τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν για τα 42 πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου.
Για την πρόταση των Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου, Ζαχαριάδη -την οποία χθες στήριξε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, κ. Ραπανάκης- να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωσοσιαλιστές, ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Δεν πρόκειται να γίνουμε κόμμα διαχείρισης τύπου ΠΑΣΟΚ», αλλά -όπως έχει γράψει ο «Ελεύθερος Τύπος»- είπε ότι είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο. Οπως δε αναμενόταν, το επιτελείο Κασσελάκη απέρριψε την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα περί «Μετώπου Δημοκρατίας».
Σύντομα κόμμα η Νέα Αριστερά
Ολοκληρώθηκε προχθές η πανελλαδική σύσκεψη στελεχών της Νέας Αριστεράς, όπου επιβεβαιώθηκε ότι η κομματική συγκρότηση θα προχωρήσει με το βλέμμα προς τα έξω, μαζί με την κοινωνία. «Να γίνουμε η φωνή των πολλών» ήταν η φράση που ακούστηκε σε πολλές τοποθετήσεις, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο., Αλέξης Χαρίτσης, «στόχος της Νέας Αριστεράς δεν είναι μόνο να αποτελέσει τη θετική έκπληξη των ευρωεκλογών, αλλά και τη νίκη στη μάχη για την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία των ιδεών της Αριστεράς, για την ηγεμονία των σύγχρονων προοδευτικών λύσεων».
Χαρακτηριστικά ήταν και η παρουσία του Πέτρου Κόκκαλη την πρώτη μέρα της σύσκεψης και το πολύ θερμό κλίμα ανάμεσα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς.
Πρώτος μεγάλος σταθμός στην πορεία της κομματικής συγκρότησης θα είναι η πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου. Στόχος είναι το Ιδρυτικό Συνέδριο να διεξαχθεί μετά το καλοκαίρι. Για τον καθορισμό των βημάτων και την οργάνωση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης στα τέλη Φεβρουαρίου αρμόδιο είναι το προσωρινό συντονιστικό.