Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της, επιβάλλει νέους φόρους στοχεύοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τι απαντάτε;
Δεν μπαίνει κανένας νέος φόρος, δεν αυξάνεται κανένας φορολογικός συντελεστής. Εκείνο που επιδιώκεται είναι ξεκάθαρο. Αναπτύσσεται μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων με στόχο τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, που συνιστά μια κραυγαλέα αντικοινωνική συμπεριφορά. Προωθούνται, ανάμεσα στα άλλα, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και ένας δικαιότερος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Συμφωνούμε -πιστεύω- όλοι ότι δεν μπορεί να δηλώνονται 80 δισ. ευρώ και να καταναλώνονται 140, αλλά ούτε και να σηκώνουν το βάρος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Μην ξεχνάμε ότι από τους ελεύθερους επαγγελματίες το 71% δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό και 21.000 κάτω από τα όρια του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος -άρα παίρνουν και το αντίστοιχο επίδομα-, ενώ το 4% καταβάλλει το 50% των φόρων της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας.
Εχουμε όλοι υποχρέωση -και οφείλει η αντιπολίτευση να εγκαταλείψει την υποκρισία- να συμβάλουμε για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Και αυτό ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση, ώστε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνική πολιτική, ξεκινώντας από την Υγεία και την Παιδεία, αλλά και να δημιουργήσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που απαιτούνται για περαιτέρω μείωση των φόρων. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Περισσότερη δικαιοσύνη, λιγότεροι φόροι.
Τι θα λέγατε για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους, αποχωρήσεις, διασπάσεις…
Προφανώς, έχουμε να δούμε πολλά ακόμα επεισόδια στο σίριαλ που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που έκαναν εις βάρος άλλων τα κάνουν τώρα μεταξύ τους. Διατηρούν την τοξικότητα, ταΐζουν την παραπολιτική και φτωχαίνουν την πολιτική. Δεν ξέρω πού τελικά θα πάνε -είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα και δεν εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά τους-, αλλά σίγουρα αποκαλύπτουν πώς πολιτεύονταν όλο τον προηγούμενο καιρό και πώς αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του τόπου. Και αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες. Αυτή είναι και η δική μας έγνοια. Οι πολιτικές απέναντι στα προβλήματα και η εφαρμογή του προγράμματός μας. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες, η αύξηση των εισοδημάτων, η βελτίωση της καθημερινότητας κάθε πολίτη, όπου κι αν ζει.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας και τι κάνει η κυβέρνηση;
Το σοβαρότερο πρόβλημα, αυτήν τη στιγμή, εκείνο που αφορά τους πάντες και ακόμη περισσότερο τους πιο αδύναμους, είναι η ακρίβεια. Ξεκίνησε μετά την πανδημία, εντάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποδεικνύεται -ειδικά στα τρόφιμα- εξαιρετικά επίμονη. Προφανώς, δεν αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο ένα παγκόσμιο πρόβλημα -καμία κυβέρνηση δεν το έκανε- και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να περιορίζουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε αυτήν την προσπάθεια, η κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, έχει αναπτύξει στοχευμένες παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών και εντείνει τους ελέγχους για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Από την αρχή του χρόνου έγιναν πάνω 19,5 χιλιάδες έλεγχοι και έχουν επιβληθεί βαριά πρόστιμα σε πολυεθνικές. Παράλληλα, έχουν αναληφθεί στοχευμένες πρωτοβουλίες, όπως η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε είδη πρώτης ανάγκης, οι ρυθμίσεις για διαφάνεια στις τιμές των οπωροκηπευτικών, η πρωτοβουλία για τη μόνιμη μείωση τιμής στην οποία ήδη εντάχθηκαν περίπου 800 προϊόντα, το «καλάθι του νοικοκυριού», που επεκτάθηκε έως το τέλος του χρόνου, η πλατφόρμα e-katanalotis, μέσω της οποίας μπορεί να εντοπίζονται τα φθηνότερα προϊόντα. Και -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- θα δοθεί τον Δεκέμβριο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: Στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ, στους συμπολίτες μας με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, σε όσους παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Ποιες άλλες πολιτικές εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;
Από την 1η του χρόνου -με νόμο που ήδη ψηφίσαμε- μπαίνουν σε εφαρμογή σχεδόν οι μισές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για τα οικονομικά των πολιτών. Αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο και «ξεπαγώνουν» οι τριετίες και τα επιδόματα προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνονται οι συντάξεις. Θεσπίζεται μεγαλύτερο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, αλλά και εννιάμηνο επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Παράλληλα, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Προωθούνται στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και των εξωτερικών ιατρείων, τη βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων, όπως η ηλεκτρονική λίστα στα χειρουργεία. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που αυξάνουν την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές μας για την τόνωση της ασφάλειας όλων μας, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης.
Είδαμε να ξεκινά ένας διάλογος με την Τουρκία. Αισιοδοξείτε για «ήσυχα νερά» και λύσεις στα διμερή ζητήματα;
Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό η τουρκική ηγεσία σταμάτησε τις εμπρηστικές δηλώσεις, τις εξόδους ερευνητικών, τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις. Προφανώς, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή της τουρκικής στρατηγικής, αλλά είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουμε «ήσυχα νερά» στο Αιγαίο. Οπως, επίσης, και το γεγονός ότι ξεκίνησε ήδη διμερής διάλογος σε πολλά επίπεδα. Εγινε στην Αγκυρα η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προετοιμάζεται σειρά συμφωνιών διμερούς συνεργασίας σε επιμέρους τομείς -όπως το μεταναστευτικό, ο τουρισμός, η πολιτική προστασία- που θα υπογραφούν κατά τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα γίνει στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα προσέρχεται στον διάλογο με αυτοπεποίθηση, αταλάντευτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και ξεκάθαρες εθνικές θέσεις. Oπως πολλές φορές έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, μόνη εκκρεμότητα στο Αιγαίο είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Και η εκκρεμότητα αυτή μπορεί να επιλυθεί με κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας, ισχυρισμοί για δήθεν «γκρίζες ζώνες», αξιώσεις εγκατάλειψης της αμυντικής θωράκισης των νησιών μας δεν συζητούνται. Προσθέτω μόνο ότι η πλήρης αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, πέρα από την εγκατάλειψη των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, προϋποθέτει και την επίλυση του Κυπριακού με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και επανένωση του νησιού.
Ειδήσεις σήμερα
Χατζηδάκης: Η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή
Οι μεταρρυθμίσεις που «ξεκλειδώνουν» το Ταμείο Ανάκαμψης
ΣΥΡΙΖΑ: Σε πανικό ο Τσίπρας – Τι θα κάνει η Αχτσιόγλου
Μητσοτάκης: Εντολή για μεταρρυθμίσεις με όχημα την οικονομία