Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο κ. Μητσοτάκης χτύπησε για μία ακόμη φορά καμπανάκι κινδύνου για τη «Λερναία Υδρα του λαϊκισμού» και ζήτησε να ληφθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέτρα για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών-μελών, αλλά και των νοικοκυριών, που μετά την πανδημία πολιορκούνται και από διεθνείς ανατιμήσεις.
Ενδείξεις
Η νέα προειδοποίηση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έχει θέσει το ζήτημα αυτό με σειρά παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι προφανές ότι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μπροστά και σε ενδείξεις ανόδου λαϊκίστικων δυνάμεων σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου έχουν καταγραφεί λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές ανοδικές τάσεις για τη Μαρίν Λεπέν.
«Τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις. Διαφορετικά, η ήπειρός μας θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με τη Λερναία Υδρα του λαϊκισμού», προειδοποίησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, καθιστώντας σαφές ότι «ο λαϊκισμός θα σηκώσει κεφάλι, ποντάροντας στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα».
«Είναι κάτι που εμείς στην Ελλάδα, υπό διαφορετικούς όρους, το έχουμε ξαναζήσει. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτή την άνοδο, τη νέα άνοδο του λαϊκισμού, να ανακόψει το δρόμο της αλήθειας, της Δημοκρατίας, της ευημερίας, των δικαιωμάτων που οφείλει να συμβολίζει η επόμενη μέρα της Ευρώπης», υπογράμμισε κατά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Ντομπρόφσκις, ενώ αντίστοιχο μήνυμα έχει ήδη εκπέμψει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας και προς τους ομολόγους του πως αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δυσκολιών που ζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, «οι δυνάμεις του λαϊκισμού θα επανεμφανιστούν στην Ευρώπη».
Οπως με το εμβόλιο
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει επιμείνει από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη να επαναλάβει η Ε.Ε., και στην περίπτωση των διεθνών ανατιμήσεων, την κοινή αντίδραση που υιοθέτησε για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, με αποκορύφωμα τη συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι προειδοποιήσεις του για τους κινδύνους σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν τολμηρές ευρωπαϊκές πολιτικές ήταν σαφείς και στις παρεμβάσεις του, όταν πρότεινε το σχέδιο έξι σημείων μέσω της επιστολής στην πρόεδρο της Κομισιόν, στις αρχές Μαρτίου, βάζοντας στο τραπέζι και την πρόταση για ευρωπαϊκό πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, αλλά και αναδεικνύοντας στη συνέχεια την αναγκαιότητα αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Χαρακτηριστικό ήταν και το μήνυμα πως «αυτή η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει ξανά τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας», που είχε εκπέμψει στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης στη Ρώμη, όπου οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία) δρομολόγησαν, στα μέσα Μαρτίου, το συντονισμό τους εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ειδήσεις σήμερα
Μάνος Δασκαλάκης: Τι είπε στην κατάθεσή του – «Βρήκα τη Ρούλα να κάνει ΚΑΡΠΑ στην Ίριδα» [βίντεο]